ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ Χ;

Writer: Θοδωρής Ανδριόπουλος
Artist: Θανάσης Γκιόκας
Ελληνοεκδοτική

Όταν διαβάζεις ένα τέτοιο τίτλο ετοιμάζεσαι για ένα βαθύ σκοτεινό μυστήριο, με δολοφονίες και έξυπνους ντετέκτιβ. Και έχεις πέσει διάνα – γιατί εδώ που τα λέμε με αυτό τον τίτλο δε νομίζω να περιμένεις τρυφερή ιστοριούλα με ζωάκια. Αν και δεν είναι και ακριβώς αυτό που νομίζεις.

Βλέπεις, ο κύριος Χ είναι γνωστός μαθηματικός και βρίσκεται νεκρός σε συνέδριο μαθηματικών. Ύποπτοι είναι γνωστοί μαθηματικοί από όλο τον κόσμο και που όλοι έχουν λόγο να θέλουν τον κύριο Χ νεκρό. Ωραία, έχουμε κίνητρο και η αστυνομία παρεμβαίνει, μαζεύει τους υπόπτους μαθηματικούς και τους ζητά να δηλώσουν πού βρίσκονταν την ώρα του φόνου. Εύκολη δουλίτσα, σωστά; Υπογράφουν μια δήλωση με το πού ήταν ακριβώς και καθάρισες. Μόνο που οι μαθηματικοί είναι εντελώς, μα εντελώς τρελοί. Αντί, λοιπόν, να υπογράψουν ήσυχα και ωραία τη δήλωσή τους σαν άνθρωποι, αποφάσισαν να δώσουν την ακριβή θέση τους μέσα από μαθηματικούς τύπους!

Εμείς σαν αναγνώστες καλούμαστε να λύσουμε τα μαθηματικά προβλήματα για να μπορέσουμε να δούμε αν κάθε ένας από τους υπόπτους είναι ο δολοφόνος. Και γιατί μας υποβάλλει σε αυτό το κυνήγι απαντήσεων ο συγγραφέας; Γιατί είναι καθηγητής μαθηματικών και βρήκε τον πιο απίθανο τρόπο να πείσει τους μαθητές του ότι τα μαθηματικά είναι μια απίθανη επιστήμη. Με το έργο αυτό κέρδισε το 3ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο για τέτοιου είδους εργασίες.

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τόσο η πλοκή του ίδιου του ανεξιχνίαστου θανάτου αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ανδριόπουλος καταφέρνει να κάνει μια επισκόπηση των πιο σημαντικών μαθηματικών της ανθρωπότητας και της ιστορίας των θεωριών που άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα μαθηματικά δεν είναι ένα εκνευριστικό μάθημα, ένας πονοκέφαλος ή μια σειρά από ακατανόητες διαδικασίες. Είναι φιλοσοφία.

Ακόμα και εγώ που, όπως να το κάνουμε, δεν είμαι και μαθηματική ευφυΐα μπήκα στον πειρασμό να ξεσκονίσω τα μαθηματικά του Λυκείου μου και να λύσω κάποια από τα προβλήματα. Και δε φαντάζεστε χαρά που τα κατάφερα σε μερικά. Και αν χάρηκα εγώ που, εδώ που τα λέμε, είχα και όλα τα δικαιολογητικά να αποτύχω, φανταστείτε τη χαρά των μαθητών όταν θα εξιχνιάζουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο ένα έγκλημα. Και παράλληλα ανακαλύπτουν με κάποιο τρόπο και την τέχνη των comics. Λίγη περισσότερη δουλειά ήθελε το σχέδιο, οι χαρακτήρες έχουν τύπο, αλλά το φόντο είναι προχειροφτιαγμένο – αν και ταιριάζει με αυτό που περιγράφεται. Αυτό δε μειώνει σε τίποτα την ποιότητα της έκδοσης.

Πέρυσι στο Comicdom Con Athens είχαμε κάνει μια συζήτηση στο panel “Comics Και Εκπαίδευση” και είχαμε καταλήξει ότι είναι μεγάλη η εκπαιδευτική αξία των comics . Είναι σαφές ότι οι δημιουργοί έχουν καταλάβει αυτή την πλευρά των comics σε μεγάλο βαθμό.  Αυτό αποδεικνύεται και με αυτή την δουλειά τους  που καταπιάνεται με ένα θέμα, τα μαθηματικά, και κατορθώνει να τα κάνει λιγότερο μυστηριώδη μέσα από ένα μυστήριο.

Εξαιρετικό δωράκι για παιδιά από Γ’ Γυμνασίου και πάνω, απ’ ότι μου λένε εδώ οι ειδικοί. Για παιδιά Λυκείου, δηλαδή, που και τις ασκήσεις θα μπορούν να λύσουν και θα ευχαριστηθούν και τις πίσω σελίδες με την ιστορία καθενός από τους υπόπτους .

Ε, και για όσους τα μαθηματικά τους είναι του Λυκείου.