THE WARP # 3: The Life Of Byrne (Ένας Προφήτης, Μα Τί Προφήτης)

O John Byrne είναι αδιαμφισβήτητα, ένας απο τους αναμορφωτές του Αμερικάνικου comics. Έχοντας αφήσει το στίγμα του και στους 2 μεγάλους της Αμερικανικής σκηνής των comics (Marvel,DC) και δουλέυοντας σε τίτλους όπως AVENGERS, FANTASTIC FOUR, CAPTAIN AMERICA, UNCANNY X-MEN, INCREDIBLE HULK, SUPERMAN και WONDER WOMAN, ο Byrne θεωρείται (και όχι άδικα, παρά το πελώριο “εγώ” του) ένας ζωντανός θρύλος.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, όμως, είναι πως, από το 1977, ο John Byrne ξεκίνησε μια μακρά όσο και μακάβρια παράδοση: να  προβλέπει, μέσα απο τις ιστορίες του, καταστροφές οι οποίες συνέβαιναν λίγο καιρό μετά. Όταν το φαινόμενο αυτό συνέχισε να επαναλαμβάνεται, ονομάστηκε, όπως ήταν φυσικό “Τhe Byrne Curse”.

Ο συγχρονισμός και οι λεπτομέρειες ανάμεσα στις ιστορίες του Byrne και τα πραγματικά γεγονότα, αψηφούν πραγματικά κάθε έννοια λογικής εξήγησης, ξεφεύγοντας ακόμη και απο το πεδίο της σατανικής σύμπτωσης.

Στο MARVEL TEAM-UP #60, φαίνεται να αρχίζει ο κύκλος των προβλέψεων για τον Byrne.

Κατα τη διάρκεια της μάχης του Spider-Man και της  Wasp με τον Equinox, προκαλείται μαζικό blackout στη Νέα Υόρκη. Το τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1977 , λίγες ημέρες πρίν το πραγματικό μεγάλο blackout που συγκλόνισε την πόλη.

Τρομακτική σύμπτωση, άν σκεφτεί κανείς ότι το πιο πρόσφατο blackout μέχρι τότε, είχε συμβεί το 1965.

Το τεύχος (όπως βεβαιώνει και ο ίδιος ο Byrne) είχε σχεδιαστεί 6 μήνες πρίν την κυκλοφορία του.

Αυτό βέβαια,ήταν μόνο η αρχή…

Τον Φεβρουάριο του 1979 κυκλοφορεί το UNCANNY X-MEN #118.

Στο τεύχος αυτό, οι X-Men, φτάνοντας στην Ιαπωνία, βρίσκουν την πόλη  Agarashima στις φλόγες, απο πυρκαγιά που προκλήθηκε εξ’αιτίας ενός μεγάλου σεισμού.

Στις 20 Φεβρουαρίου ένας μεγάλος σεισμός 6.7 βαθμών θα συγκλονίσει και την πραγματική Ιαπωνία μετα απο αυτή του Marvel Universe.

Την ίδια χρονιά στο HULK ANNUAL #9, ο Byrne “βαφτίζει”, αστειευόμενος, ένα θωρηκτό του Καναδικού ναυτικού, με το επίθετο του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά, John Diefenbaker.

O Byrne ξέφυγε απο τον κανόνα που ήθελε να δίνονται στα πλοία ονόματα ανθρώπων που δεν ήταν πια εν ζωή, μιας και ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ακόμα ζωντανός όταν σχεδιαζόταν το τεύχος.

Όταν, όμως, η ιστορία κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου, κανείς δεν κατάλαβε το αστείο.

Και αυτό γιατί…

John George Diefenbaker (September 18, 1895 – August 16, 1979)

Το 1986, ο ο Byrne θα έγραφε και θα σχεδίαζε το  THE MAN OF STEEL, ένα mini series 6 τευχών, που θα επαναπροσδιόριζε το χαρακτήρα του Superman και θα ανανέωνε το origin του για τα 80s.

Στο πρώτο τεύχος της σειράς, ο Superman θα έσωζε ένα διαστημικό λεωφορείο της NASA, πρωτού αυτό ανατιναχτεί πάνω απο τη Metropolis. H DC αναγκάστηκε να αλλάξει την ιστορία γιατί ενώ ο Byrne τελείωνε το σχεδιασμό της, συνέβη το αναπάντεχο…

Στίς 28 Ιανουαρίου1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger παρουσίασε βλάβη και εξεράγη μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από τον διαστημικό σταθμό Kennedy, στοιχίζοντας τη ζωή και στα εφτά μέλη του πληρώματος.

Την έκρηξη του Challenger και τη διάλυσή του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, παρακολούθησαν, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μετά απο αυτό, ο Byrne ξανασχεδίασε βιαστικά τις σελίδες, αντικαθιστώντας το διαστημικό λεωφορείο με ένα πειραματικό διαστημόπλοιο.

Τελευταία και ίσως πιο ανατριχιαστική περίπτωση το Wonder Woman #126.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 1997, το τεύχος κυκλοφορεί στα περίπτερα. Το εξώφυλλο απεικονίζει είναι το πρωτοσέλιδο εφημερίδας (Daily Planet) που αναφέρεται στον (υποτιθέμενο) θάνατο της Wonder Woman με τίτλο “Diana, Princess of Themyscira, struck down“.

Και το Σάββατο, 31 του ίδιου μήνα…

Ο ίδιος ο Byrne αναφέρεται  στο εντυπωσιακό αυτό γεγόνος σε γράμμα του στο περιοδικό SKEPTIC MAGAZINE.

Τελειώνοντας, να προσθέσω πως, μετά απο όλα αυτά, είναι ευχής έργο που δεν χτυπήθηκε απο Tsunami ο Πειραιάς σε κάποια απο τις ιστορίες του κυρίου Byrne.

Εύχομαι σε όλους (οι απόγονοι των Μάγιας εξαιρούνται) Χαρούμενο και Ευτυχισμένο το 2012!