The Warp

Bat-Bat-Batman!

Τον Νοέμβριο του 1934 και έως τον Φεβρουάριο του 1935, στην pulp σειρά POPULAR DETECTIVE, θα κάνει την εμφάνιση του (για τέσσερις ιστορίες μόνο) ο The Bat, υπό την πένα του θρυλικού δημιουργού του Ζορό, Johnston McCulley. Ο Bat είναι το alter ego του Dawson Clade, ενός ανθρώπου που αποφασίζει να πολεμήσει το έγκλημα, θεωρώντας ως οιωνό για αυτή του την απόφαση, την  ξαφνική εμφάνιση μιας νυχτερίδας. Χμμμ…

Τα χρόνια περνούν και φτάνουμε στο 1939, μια ιστορική χρονιά για τους φίλους τον comics, λίγους μήνες μετά τον Μαίο του 1938 που επέφερε την πρώτη εμφάνιση του Superman, στο ACTION COMICS #1. Στις 30 Μαρτίου αυτού του έτους, ξεκινούν μέσα από τις σελίδες του DETECTIVE COMICS #27 της National Comics (αργότερα DC Comics), οι περιπέτειες ενός εκ των μεγαλύτερων superheroes στην ιστορία του Μέσου. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως, λίγο καιρό αργότερα, στο δεύτερο τεύχος του BLACK BOOK DETECTIVE (μιας pulp ανθολογίας της Thrilling Publications, του μεγαλοεκδότη Ned Pines), θα κάνει την εμφάνιση του o Black Bat, στην ιστορία “Brand Of The Black Bat!”

Στην ιστορία αυτή, βλέπουμε πως ο ήρωας μας, ο νεαρός εισαγγελέας Anthony Quinn, τυφλώνεται και παραμορφώνεται, όταν κάποιος κακοποιός του επιτίθεται με οξύ μέσα στο δικαστήριο. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο θα χρησιμοποιήσει και ο Bob Kane, για την δημιουργία του Two-Face. Αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω. Άλλωστε, παρθενογενέσεις δεν υπάρχουν στην Τέχνη, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο WARP.

Οι δύο εκδοτικές (National και Thrilling) απείλησαν η μια την άλλη, με μηνύσεις για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά χάρη στη μεσολάβηση του Whitney Ellsworth (editor στη National και πρώην συνεργάτης της Thrilling), κατέληξαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η National συμφώνησε να μην επεκταθεί σε εκδόσεις pulp magazines και η Thrilling να μην εκδώσει comics με τον Black Bat.

Μετά από τη συμφωνία, η Thrilling αναγκάστηκε να αναβάλει τη μεταφορά του Black Bat σε comics. Όταν αυτό τελικά συνέβη, στο EXCITING COMICS #1 (Απρίλιος 1940), όλα τα σημεία που παρέπεμπαν σε οτιδήποτε είχε να κάνει με νυχτερίδα, είχαν απαλειφθεί και ο ήρωας είχε μετονομαστεί Mask. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, στο τεύχος #17, θα κάνει την εμφάνιση του ένας υπέρ-κακός, με πολύ οικία χαρακτηριστικά στους φίλους των comics και ακόμη περισσότερο σε εκείνους του Batman. Το όνομα του, Harlequin. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η National θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την Pines (παρακλάδι της Thrilling), παρουσιάζοντας τον Two-Face (DETECTIVE COMICS #56) με παρεμφερές origin με εκείνο του Black Bat του pulp.

Μετά το τέλος της έκδοσης στην Αμερική, το 1953, οι ιστορίες του Black Bat συνεχίστηκαν στη Γερμανία από ντόπιους συγγραφείς, με πάνω από 700 περιπέτειες, υπό τον τίτλο “Schwarze Fledermaus”. Αρκετές από τις πρωτότυπες ιστορίες δημοσιεύτηκαν και στα ελληνικά, στο περιοδικό ΜΑΣΚΑ, ενώ αργότερα, το 1968, στη σειρά ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, δημοσιεύθηκε η κλασική ιστορία “Murder Town” (BLACK BOOK DETECTIVE #55) από τις εκδόσεις Δ. Χανός.

Ο Bill Finger, μετά από πολλά χρόνια, παραδέχτηκε ότι πρότεινε στον Bob Kane να αντιγράψουν τα πτερύγια που είχε σε ορισμένες ιστορίες ο Black Cat στα γάντια του. Στοιχείο που, με το πέρασμα των χρόνων, έγινε ένα από τα κύρια γνωρίσματα της στολής του Batman.