SNAPSHOT REVIEWS 23-2-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Νομίζω είναι μάταιο να κρύψω το γεγονός ότι απλά ήταν λάθος να πω “Αμέ, έχω να γράψω SNAPSHOT REVIEWS”. Αλήθεια, δεν είναι γκρίνια, δεν έχω και πολλά καινούρια να προτείνω, αλλά θα κάνω το καλύτερο που μπορώ.

 CONAN THE BARBARIAN #1
Writer: Brian Wood
Artist: Becky Cloonan
Dark Horse

 Θα ξεκινήσω με τη βόμβα που έπεσε στα γαλήνια – λέμε τώρα – νερά της geek κοινότητας των comics. Και ιδιαίτερα των Conan fans απανταχού κόσμου. Η ιστορία είναι μια από τις αγαπημένες με τον Conan και με την πιο ενδιαφέρουσα, σαγηνευτική και επικίνδυνη γυναίκα στη ζωή του, την πειρατίνα Belit. Την ιστορία αναλαμβάνει να αφηγηθεί ο απίθανος Brian Wood (DMZ, NORTHLANDERS) και τα καταφέρνει υπέροχα στο adaptation. Η ιστορία ρέει αβίαστα και ο Wood αποφεύγει το τραγικό λάθος “τώρα λέω μια ιστορία με τον Conan” και απλά λέει τη γ@#&μένη ιστορία! Παρασύρθηκα, συγγνώμη. Και να που έχει και χιουμοράκι ο Conan και κάνει και λεπτή ειρωνία και δε γκαρίζει μόνο “Κρομ”.

Αυτό που πραγματικά απογειώνει αυτό το τεύχος είναι το σχέδιο της Becky Cloonan. Επιτέλους ένα τεύχος Conan που είναι… όμορφο. Χωρίς φανφαρο-επικίλες και εξωπραγματικά μπράτσα. Άγριος, γοητευτικός Conan. Όσο για την Belit… καυτή και εντελώς διεστραμμένη. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καρέ!

Πολύ καλό πρώτο τεύχος και δε νομίζω ότι θα ήταν άδικό να πούμε ότι μιλάμε για ένα re-inventing του ήρωα. Και ας μου τον είπαν κάτι ψυχές “emo-Conan”!

KENTHMATA
Writer/Artist: Marjane Satrapi
Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
Ηλίβατον

 Μόλις τώρα έπεσε στα χέρια μου και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Το PERSEPOLIS είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα που έχω διαβάσει και εκτιμώ απεριόριστα στην καλλιτέχνιδα. Κεντήματα! Μου θύμισε τα μικράτα μου που κεντούσα με τη γιαγιά μου. Και, ω, του θαύματος, ξεκινά με τη γιαγιά της! Η ιστορία είναι απλή όπως απλό και γλυκό είναι όλο το μικρό αυτό βιβλίο. Οι γυναίκες μιας οικογένειας μαζεύονται και ενώ οι άνδρες παίρνουν το απογευματινό υπνάκο τους. Μυστικά, κουτσομπολιά, αποκαλύψεις και ο μεγάλος τρόμος των ανδρών: γυναικείες κουβέντες. Η θέση της γυναίκας όχι μόνο στο Ιράν αλλά και στην ανθρώπινη ιστορία, το σεξ, ο γάμος, οι σχέσεις με τους άνδρες, το σεξ, η γυναικεία ταυτότητα, το άγχος των γηρατειών. Το σεξ το είπα; Ένα ωραίο, γλυκό, τρυφερό, αστείο καλογραμμένο comic. Εντελώς γυναικείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έκανε καλό και στους άνδρες να του ρίξουν μια ματιά.

 

NOCTURNAL CONSPIRACIES
Writer/Artist: David B.
NBM

 Ο τίτλος απλά ποιητικός: “Νυχτερινές Συνωμοσίες” και αναφέρεται σε όνειρα. Ο David B. (EPILEPTIC) βυθίζεται στο ασυνείδητό του και μας παρουσιάζει 19 όνειρά του. Αυτό από μόνο του είναι μια θαρραλέα απόφαση μιας και τα όνειρα είναι μια αποκάλυψη της ψυχής του ανθρώπου. Παράλληλα, τα όνειρα είναι γεμάτα συμβολισμούς, ασύνδετες εικόνες, αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Τώρα, αν υπολογίσει κανείς ότι ο David B. είναι μάλλον και στον ξύπνιο του αλλόκοτος, βάλε με το νου τι συμβαίνει “κάτω από το μαξιλάρι”. Και όμως, αν και συνονθύλευμα από εξάρσεις του ασυνείδητου, οι νυχτερινές αυτές συνωμοσίες με κέντρισαν. Είχαν προβληματισμό, ποιητικότητα και λίγο χιούμορ. Βρέθηκα να συμπάσχω με το δημιουργό, να νιώθω τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του και να μπαίνω στο τριπάκι να αποκρυπτογραφήσω τις εικόνες.

Όμως, κλάψα, πολύ κλάψα! ΟΚ, ρε φίλε, ο κόσμος σου φαίνεται ένα άγριο, εχθρικό μέρος. Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν είναι έτσι μόνο για σένα.

IT’S MY PARTY
Writer/Artist: Ηλίας Κυριαζής
http://www.socomic.gr/

Η νέα σειρά του Κυριαζή στο Socomic έχει ενδιαφέρον. Η εντύπωσή μου είναι ότι έχει μπει στη διαδικασία να προκαλεί τον εαυτό του στο επίπεδο του storytelling και ο εαυτός του ανταποκρίνεται (ψιλοσχιζοφρένεια περιέγραψα μόλις, αλλά πιάσατε το νόημα).

Η ιδέα είναι καλή και σε τσιγκλάει. Ο Πέτρος Τάσσιος με κάποιον ανεξήγητο τρόπο και με έναν μυστήριο τρόπο ξαναζεί όλα τα party της ζωής του. Δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί και πώς θα φύγει και ποιοι είναι αυτοί που τον κυνηγάνε. Αυτός ο συνδυασμός ενός full blown party γύρω σου – το οποίο μάλιστα έχεις ξαναζήσει – και της αγωνίας ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ είναι φανταστική! Έχουν, άλλωστε, τα πάρτυ πάντα κάτι μαγικό, τραγικό, κωμικό, ερωτικό. Έχουν πάντα προσδοκίες.

Το μόνο πρόβλημα, αλλά δε νομίζω ότι εξαρτάται από τον δημιουργό, είναι ότι η ιστορία εξελίσσεται απελπιστικά αργά ή υπερβολικά γρήγορα. Δεν έχει βρει ακόμα έναν ρυθμό. Μπορεί να φταίει, όμως, και το ότι έχω λυσσάξει να δω τί θα γίνει.