THE WARP #18: Gil Kane And The Alien Conspiracy

Καθώς το καλοκαίρι έφτασε και δεν έχουν μείνει πολλά Warp ακόμα για αυτή τη περίοδο, νομίζω πως σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να περιλάβουμε στη στήλη και τον Gil Kane (1926-2000), ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ονόματα του χώρου. Ο Kane ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του τη δεκαετία του ’40 και συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, και με τους 2 κολοσσούς της αμερικανικής βιομηχανίας (Marvel, DC).


Ανάμεσα στους εκατοντάδες χαρακτήρες που σχεδίασε, το όνομα του συνδέθηκε περισσότερο με τον Green Lantern της Silver Age, αφού ήταν αυτός που σχεδίασε το κουστούμι αλλά και την ίδια την σειρά, για χρόνια.


Το 1998, η Image Comics θα συνεργαζόταν με την Dark Horse, για την έκδοση του, πολυαναμενόμενου εκείνη την εποχή, WILDC.A.T.S/ALIENS. Το σενάριο της σειράς υπέγραφε ο Warren Ellis, ενώ το σχέδιο ο Chris Sprouse, με μελάνια του εξαιρετικού Kevin Nowlan. Ο τότε editor της Image, Scott Dunbier, είχε αρχικά αναθέσει στον μυθικό (εντάξει, αδυναμίες είναι αυτές) Gil Kane να σχεδιάσει αυτό το one-shot. Δυστυχώς, εκείνη την εποχή, ο Kane αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας (που οδήγησαν στο θάνατό του, δυο χρόνια αργότερα) και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το συγκεκριμένο project. Παρ’ όλα αυτά, πρόλαβε να σχεδιάσει το εξώφυλλο.

Ας δούμε τι είπε για αυτό το γεγονός ο ίδιος ο Dunbier.


“Ζήτησα απο τον Kane να φτιάξει μια εικόνα που θα απεικονίζονται δύο χαρακτήρες, η Zealot απο τους WildC.A.T.s της Image και, από την Dark Horse, ένας Alien. Πίστευα πως θα ήταν πολύ δυνατή εικόνα και, το σπουδαιότερο, θα κερδίζαμε χρόνο γιατί ένα εξώφυλλο που θα είχε όλη την ομάδα θα έπαιρνε αρκετό καιρό για να γίνει. Του εξήγησα ότι θα έπρεπε να φαίνονται καθαρά. Στη μια πλευρά θα ήταν ο Alien, που θα ορμούσε στη Zealot, η οποία θα είχε τραβήξει το σπαθί της. Είπα στον Gil ότι η Zealot δεν θα έπρεπε να δείχνει φοβισμένη, αλλά έτοιμη να πολεμήσει. Για να φαίνεται ότι βρίσκονται στον δορυφόρο της ομάδας Stormwatch, στο διάστημα, του ζήτησα να βάλει κάπου ένα παράθυρο, από το οποίο θα φαίνεται η Γη.

Του είχα ήδη στείλει όλα τα reference για τους WildC.A.T.s και τους Stormwatch και μου είπε πως δεν θα χρειαζόταν να το κάνω και για τα Aliens. Μου εξήγησε πως θα το έχει έτοιμο μέχρι την επόμενη μέρα και μιας και επρόκειτο για μια σημαντική έκδοση, θα το έστελνε με courier στον Kevin Nowlan και εμένα θα μου το έστελνε με fax. Τελικά, ο Gil δεν πρόλαβε να μου στείλει το fax, μιας και λόγω πίεσης χρόνου δεν πρόλαβε να φωτοτυπήσει το σχέδιο…”

Εκ των υστέρων, βέβαια, αποκαλύφτηκε πως ο Kane είχε καταλάβει την λέξη ‘Alien’ κυριολεκτικά. Πίστεψε, δηλαδή, ότι έπρεπε να σχεδιάσει έναν εξωγήινο.Έτσι, το σχέδιο που παρέλαβε ο Kevin Nowlan ήταν το παρακάτω.


O Nowlan αναγκάστηκε να δουλέψει πολλές επιπλέον ώρες για να διορθώσει την κατάσταση, καθώς ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά, μια και το εξώφυλλο είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθεί για διαφήμιση στο WIZARD. Tουλάχιστον, όμως, πληρώθηκε double rate, όπως αποκάλυψε (κάποια χρόνια μετά) ο Dunbier.


Τα λέμε ξανά σε δύο εβδομάδες.