THE WARP #21: Ιστορίες Φαντασμάτων (The Final Warp)

Με το σημερινό WARP, κλείνει ένας κύκλος για τη στήλη που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ευχαριστώ όλους για τα καλά τους λόγια και την υποστήριξη. Ας ξεκινήσουμε, όμως, για το τελευταίο μας ταξίδι. (Μπρρ… αυτό ακούστηκε κάπως!)

Ο Frederick N. Goldsmith ήταν από τους πιο επιτυχημένους επενδυτικούς συμβούλους στην Wall Street.

Για σχεδόν μισό αιώνα, δούλεψε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δίνοντας τις πολύτιμες συμβουλές του στους επενδυτές. Είχε κερδίσει, μόνο σε μία χρονιά, $39,000, γράφοντας τις προβλέψεις του για την αγορά. Είχε πάνω από 200 συνδρομητές, που πλήρωναν $25 μηνιαίως για τις προβλέψεις του. Και τα παραπάνω ποσά αφορούν στη δεκαετία του 1920 και είναι δυσθεώρητα για την εποχή.

Ο George McManus (23 Ιανουαρίου 1884 – 22 Οκτωβρίου 1954) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους  Αμερικάνους cartoonists, με σημαντικότερη δουλειά του το BRINGING UP FATHER, ή όπως το αποκαλούσαν πολλοί αναγνώστες. “Jiggs and Maggie”.


Οι ιστορία του strip περιστρέφεται γύρω απο τη ζωή ενός πάμφτωχου Ιρλανδού μετανάστη, του Jiggs, που από τη μια στιγμή στην άλλη, γίνεται εκατομμυριούχος. Σε αντίθεση, όμως, με τη σύζυγο του, Maggie, που πασχίζει να αποκτήσει μια θέση στην καλή κοινωνία, ο Jiggs αρνείται να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες.

Το strip διήρκεσε 87 ολόκληρα χρόνια, από το 1913 έως το 2000, (ο ίδιος ο McManus δημιουργούσε το strip μέχρι το θάνατο του, το 1954). Ας δούμε, όμως, πως συνδέονται αυτοί οι δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, ο Mc Manus με τον Goldsmith.

To 1948, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης θα αρχίσει να ερευνά τις καταγγελίες που σχετιζόνταν με τον τρόπο που ο Goldsmith έκανε τις προβλέψεις του. Όπως αποκαλύφθηκε, τελικά, χρησιμοποιούσε το comic strip BRINGING UP FATHER! Ο ίδιος ο Goldsmith διαφημιζόταν αφήνοντας υπόνοιες πως είχε πληροφορίες μέσα από την Wall Street. Η αλήθεια, όμως, ήταν τελείως διαφορετική. Το 1916, ένας πνευματιστής ισχυρίστηκε πως τον έφερε σε επαφή με τα φάντασμα ενός ονομαστού μακαρίτη χρηματιστή της Wall Street, του James R. Keene.


Το φάντασμα του Keene του είπε ότι η αγορά χειραγωγείτο από άτομα μέσα από τη Wall Street και ο κώδικας για να καταλάβει κανείς τις τάσεις στο χρηματιστήριο ήταν κρυμμένος στο BRINGING UP FATHER. Ο ίδιος ο Goldsmith τονίζει:

“Μου πήρε απίστευτα πολύ χρόνο να σπάσω τον κώδικα , αλλά μόλις το έκανα, ήταν απλό να προβλέψω τις τάσεις με μια ακρίβεια που άγγιζε το 90 με 95 %.”

Σαν παράδειγμα, ο Goldsmith χρησιμοποίησε ένα strip από τον Μάιο του 1947.

Το πρώτο panel δείχνει τον Jiggs με το δεξί του χέρι στην τσέπη. Αυτό, κατά τον Goldsmith, σήμαινε “Σημάδι ότι πρέπει να αγοράσεις”. Δυο δακτυλίδια καπνού έβγαιναν από το πούρο του Jiggs (“η αγορά θα ανέβει τη δεύτερη ώρα των συναλλαγών”). Στο δεύτερο panel, η Maggie λέει “I don’t see why you can’t get your name in the paper, too” (“επενδύσεις στον διεθνή τύπο”). Στο τελευταίο panel, ο καπνός από το πούρο του Jiggs ακόμη ανεβαίνει, και κατά τον Goldsmith αυτό σήμαινε ότι το χρηματιστήριο θα έκλεινε με σταθερότητα.

Ο Goldsmith όχι απλά δεν πίστευε ότι έκανε κάποιο λάθος, αλλά σαν επιβεβαίωση της μεθόδου του, ανέφερε ότι είχε και μια πρόσφατη επίσκεψη από το φάντασμα του J.P. Morgan, που τον διαβεβαίωσε ότι τα πάει μια χαρά. Ο 64χρονος, τότε, McManus, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, λέγοντας πως αν είχε εσωτερική πληροφόρηση από τη Wall Street, δεν θα σχεδίαζε ακόμα cartoons.


Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως ο McManus έχασε όλη του την περιουσία στο μεγάλο κραχ του 1929, αν και κατάφερε να την ξαναδημιουργήσει πριν από το θάνατο του. Το δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια από τον Goldsmith, με το σκεπτικό πως δεν ενοχλούσε τόσο η μέθοδος, όσο το γεγονός πως δεν είχε ενημερώσει τους πελάτες του για αυτή (παραβλέποντας πως πολλοί πελάτες του τον υποστήριξαν στο δικαστήριο).