THE DARK KNIGHT RETURNS Part I

Director: Jay Oliva
Screenplay: Bob Goodman
Cast: Peter Weller, Ariel Winter, Paget Brewster, Michael Emerson, κ.α.
Music: Christopher Drake

Η ταινία animation THE DARK KNIGHT RETURNS Part I έκανε την εμφάνισή της μόλις στις 25 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται ήδη στους servers αναρίθμητων torrents. Βασίζεται στο ομότιτλο graphic novel του Frank Miller, το οποίο εκδόθηκε το 1986, και το ακολουθεί με ορισμένες αλλαγές.

Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο μέρη, το δεύτερο εκ των οποίων θα μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όταν αναμένεται η κυκλοφορία του.

Οι θεατές που δεν έχουν διαβάσει το comic θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς θα δουν το γερασμένο, “βετεράνο” Bruce Wayne να προσπαθεί να ανασυγκροτήσει όλες τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει, προσπαθώντας να ξαναγίνει το παλιό σύμβολο δικαιοσύνης και υπεράσπισης των πολιτών, όταν η Gotham City βρίσκεται μετά από πολύ καιρό στο “πικ” της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, με την αστυνομία να αδιαφορεί, γιατί δεν πληρώνεται αρκετά.

Το στυλ της ταινίας βασίζεται στο ήδη γνώριμο και αναγνωρίσιμο της Warner Bros, για τις σειρές του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων ηρώων, με τα σκοτεινά χρώματα να κυριαρχούν εδώ και την ηχητική επένδυση να ολοκληρώνει τη δραματοποίηση της περιπέτειας του πρώτου τμήματος της δράσης, όπου ο (σούπερ) ήρωας ξεπερνά τον εαυτό του, για να αντιμετωπίσει έναν καλοσχεδιασμένο αντίπαλο, που προκαλεί το φόβο, με την τερατώδη μορφή και την αποκρουστική φωνή του.

Νέοι χαρακτήρες εισάγονται. Η αναγέννηση ενός ακόμη Robin, από μία κοπέλα, αυτή τη φορά, μας εκπλήσσει, μιας και δεν κινείται στα μέχρι τώρα συνηθισμένα πρότυπα, όπου ο Robin ήταν παραδοσιακά αγόρι, καθώς και το γεγονός ότι ο Alfred είναι ακόμη ζωντανός και υπό τις υπηρεσίες του “κύριου Wayne”.

Σε αυτό το πρώτο μέρος, ο Batman έρχεται αντιμέτωπος με τον αρχηγό μιας παρακρατικής οργάνωσης μεταλλαγμένων, η οποία τρομοκρατεί την πόλη και προσπαθεί να εδραιώσει την ύπαρξη της με πράξεις βίας, αλλά και με την απουσία οποιασδήποτε ηθικής, απαγάγοντας και σκοτώνοντας παιδιά, ή επιτιθέμενοι σε ηλικιωμένους. Από την άλλη μεριά, οι συγκεκριμένοι δεν διακρίνονται για την ευφυΐα τους, αλλά για τα υπεραναπτυγμένα πρωτόγονα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, λειτουργώντας έτσι ως το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο “Άνθρωπος Νυχτερίδα”, για να διατηρήσει την απόφαση της επανεμπλοκής του στα δρώμενα της πόλης του.

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ο παλιός καλός-κακός Two-Face, ο οποίος είναι ψυχολογικά ασταθής μετά τον απεγκλεισμό του από το άσυλο και την “επιτυχημένη” θεραπεία του, η οποία του κόστισε περισσότερα απ’ ότι νόμιζε. Αυτό αναγκάζει τον Batman να δρα ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα και τον υποχρεώνει να βρει δραστικές λύσεις.

Σε δεύτερο πλάνο, βλέπουμε τους τροφίμους ενός ασύλου να παρακολουθούν τα φουτουριστικά πρόσωπα των ειδήσεων και να αντιδρούν στην επανεμφάνιση του Batman, ύστερα από αρκετά χρόνια, δίνοντάς μας έτσι μια ιδέα για τους κακοποιούς του δεύτερου μέρους και προετοιμάζοντάς μας για την εμφάνιση του αιώνιου κακού, Joker.

Άρχικά, η ταινία φαίνεται απογοητευτική, αφού σκοτώνει το μύθο του Batman, όπως τον έχουμε στο μυαλό μας, δυνατό, εύστροφο, ηθικό και λογικό, και μας συστήνει τον ήρωα σε μια μεταγενέστερη φάση της ζωής του, μεσήλικα, αν όχι ηλικιωμένο, να παλεύει να διατηρήσει οτιδήποτε δεν διέλυσε η διαφθορά και να στηρίζει τις ελπίδες του σε ένα θαραλλέο και ονειροπόλο κορίτσι που μόλις βγήκε από την εφηβεία.

Παρ’ ολ’ αυτά, αξίζει να τη δει κανείς, ειδικά αν έχει δει και τις προηγούμενες δεκαπέντε σχετικές ταινίες που μετρά η Warner στο ιστορικό της με το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Αν, όμως, είναι η πρώτη ταινία Batman που θα αποφάσιζε κάποιος δει, καλύτερα να το ξανασκεφτεί και να αρχίσει από μια πιο πρώιμη.