CHEW VOL.1: TASTER’S CHOICE

chew_vol1_tpbWriter: John Layman
Artist: Rob Guillory
Image Comics

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα αστυνομικό comic και η αλήθεια είναι ότι μετά από μια φευγαλέα ματιά ήμουν αρκετά επιφυλακτική σχετικά με την υπόθεση, για την οποία δεν κατάλαβα και πολλά. Ωστόσο, το πρωτότυπο σχέδιο που αιχμαλωτίζει το βλέμμα ήταν αρκετά ελκυστικό και αποφάσισα να προχωρήσω στην ανάγνωση του πρώτου volume του CHEW.

Το πρώτο κεφάλαιο της σειράς μας συστήνει τον πρωταγωνιστή Tony Chu, έναν Αμερικανο-κινέζο νεαρό, ειδικό πράκτορα, που εργάζεται για την αμερικάνικη κυβέρνηση και έχει βάλει στόχο να επιλύσει όλες τις άλυτες υποθέσεις του τμήματός του, οι οποίες σχετίζονται επί των πλείστων με τον κανιβαλισμό.

Ο ικανός αυτός νεαρός άνδρας κουβαλάει ένα ιδιαίτερα σπάνιο και ενδιαφέρον χάρισμα, την ιδιότητα του να  αντλεί πληροφορίες μέσω της γεύσης. Στον κόσμο του υπάρχουν μόνο τρία επίσημα καταγεγραμμένα άτομα με το κοινό αυτό χαρακτηριστικό.

Ένας από αυτούς, ο Mason Savory, είναι και ο προστάτης και μέντοράς του, ο οποίος τον βοηθάει να εξελίσσει και να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την υπεραναπτυγμένη του αίσθηση, βρίσκοντας στοιχεία από κομμένα δάχτυλα κι άλλες δυσάρεστες λιχουδιές.

chew01-600x421Η συνείδηση του κοκαλιάρη  ήρωα του επιτρέπει να τρώει μόνο πατζάρια, καθώς με κάθε δαγκωματιά εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του όλη η πορεία που διήνυσε η τροφή του για να φτάσει μέχρι το τραπέζι του, με τα λαχταριστά μπριζολάκια να συνεπάγονται σφαγές και ουρλιαχτά ζώων.

Εχθροί του είναι όλοι οι διεστραμμένοι δολοφόνοι, οι οποίοι συχνά διακινούν ή κρύβουν το ανθρώπινο κρέας μέσα σε πιάτα εστιατορίων, σε μια εποχή όπου η γρίπη των πουλερικών βρίσκεται στο peak της δημοτικότητάς της και χρησιμοποιείται με τρομοκρατικό τρόπο από την κυβέρνηση Bush.

Chew4-2Όπως ανέφερε ο συγγραφέας και “παραγωγός” (μιας και τη χρηματοδότησε ο ίδιος) της σειράς, John Layman, είχε την ιδέα για το σενάριο αρκετό καιρό πριν την υλοποιήσει. Η Image φαινόταν η καταλληλότερη εταιρεία για τον τίτλο και τον Ιούνιο του 2009 τυπώθηκε το πρώτο τεύχος. Μπορεί το συγκεκριμένο έτος έκδοσης να κάνει τη σειρά να φαίνεται παλιά, αλλά μην απογοητεύεστε. Το τελευταίο τεύχος (#34) έκανε την εμφάνισή του μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ εξ’ αρχής ήταν σχεδιασμένο να φτάσει τα εξήντα τεύχη και να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια. Οπότε, καλύτερα να αρχίσετε το διάβασμα τώρα με την ησυχία σας, καθώς ένας νέος τίτλος θα κάνει την εμφάνισή του κάθε μήνα. Παράλληλα, το έβδομο trade αναμένεται τον ερχόμενο Αύγουστο.

Επίσης, ο Rob Guillory κάνει όλη τη δουλειά, όσον αφορά το σχεδιασμό, το μελάνωμα και το χρώμα, χαρίζοντας ζωή στην πλοκή με το μοναδικό του στιλ και ύφος. Είναι μια εκπληκτική συνεργασία δύο ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και αυθεντική ιστορία, με παράξενους χαρακτήρες, περιπέτεια και χιούμορ.

Τέλος, θα αναφέρω ότι η σειρά έχει κερδίσει δύο βραβεία Eisner για πρωτοεμφανιζόμενη και ongoing σειρά. Τρέξτε να το διαβάσετε, σε trades ή στα τεύχη που κυκλοφορούν!