VERY CASUAL

Very_Casual_BorderWriter / Artist: Michael Deforge
Koyama Press

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και hot ονόματα στη εναλλακτική σκηνή comics είναι ο Καναδός Michael Deforge. Ο 25χρονος γραφίστας και σκιτσογράφος έχει ήδη κερδίσει διακρίσεις και σημαντικές υποψηφιότητες όπως αυτή των Eisner Awards 2013. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά mini comics, με τη σειρά Lose να έχει κάνει σημαντική επιτυχία.

Το VERY CASUAL είναι η πρώτη συλλογή ιστοριών του και περιέχει web comics, strips και mini comics από ανεξάρτητες, εξαντλημένες πια, κυκλοφορίες και ανθολογίες που συμμετείχε παλαιότερα. Παρατηρώντας τα σκίτσα και τον χρωματισμό, μπορεί να δει κανείς επιρροές από καλλιτέχνες όπως οι Dash Show, Marc Bell, Chris Ware, Dan Clowes, Charles Burns και Chester Brown.

Στο VERY CASUAL, τα comics διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν έγχρωμα, ασπρόμαυρα, δισέλιδα και μερικά που ξεπερνούν τις 20 σελίδες. Τα panels μπορεί να είναι διπλά ή να φτάνουν και τα εννιά. Μη ξεχνάμε τα διάφορα καμένα strips. Όλα όμως έχουν ένα μείγμα φανταστικού, τρόμου και χιούμορ.

deer1Στο βραβευμένο comic “All Αbout The Spotting Deer”, βλέπουμε ένα ντοκιμαντέρ-παρωδία για ένα παράξενο, ερμαφρόδιτο είδος ελαφιού που ζει στη περιοχή του Ontario (όπως και ο Deforge). Το ντοκιμαντέρ, όπως αυτά που παίζονται συνέχεια στη τηλεόραση, μιλάει λεπτομερώς για το ζώο. Έχει πολύποδες στα κέρατά του και ζευγαρώνει με ένα πέος που βγαίνει κάτω από τον λαιμό του. Έχει επίσης μια τυπική ευφυία και χρησιμοποιεί social media. Τελικά, ενδιαφέρεται κανείς για κάτι τέτοιο; Αυτό αναρωτιέται ο δυστυχισμένος δημιουργός του ντοκιμαντέρ. Όχι όμως και ο Deforge που δημιουργεί πλάσματα, υπαίθρους και πόλεις, με πολλή φαντασία και ωραία χρώματα.

sm1Το “SM” είναι μια ψυχεδελική, βιτσιόζικη και creepy ιστορία, με πρωταγωνιστείς ένα νεαρό punk ζευγάρι. Προφανώς είναι υπό την επήρεια  ψυχεδελικών ναρκωτικών, αφού αρχίζουν να κόβουν σε φέτες μπριζόλας έναν… χιονάνθρωπο, να τον τρώνε και να καταλήγουν σε ερωτικά παιχνίδια. Η συνέχεια δεν είναι καλή για το ζευγάρι, αλλά απολαμβάνουμε μια ιστορία που θυμίζει το ED THE HAPPY CLOWN (Chester Brown).

Ο Deforge ξεκίνησε επαγγελματικά φτιάχνοντας αφίσες για συναυλίες και κάποια εξώφυλλα δίσκων κυρίως από τη crust/punk σκηνή. Είναι εμφανές αυτό στα σχέδιά του, στην εξωτερική εμφάνιση αρκετών χαρακτήρων και στο lettering. Προσπαθεί να κρατήσει όμως μια ισορροπία ανάμεσα στο ωραίο και στο άσχημο και γι’ αυτό η δουλειά του θα μπορούσε να είναι σε εξώφυλλα δίσκων death/grindcore, αλλά και σε indie pop.

Οι εμμονή τqueennου καλλιτέχνη με τη διακόσμηση και τη μεταμόρφωση του σώματος συνεχίζει στο “Queen”. Εδώ συναντάμε ένα δύσμορφο πλάσμα, με ένα μάτι και πολλά άλλα δυσλειτουργικά προβλήματα που, μαζεύοντας στολίδια από το δάσος και γδέρνοντας ένα κακόμοιρο ζώο, καταφέρνει να μεταμορφωθεί σε μια χαρούμενη drag queen. Μια παράξενα αστεία ιστορία, χωρίς διάλογους, αλλά με υπέροχα και αποτελεσματικά χρώματα.

Από τα συναισθήματα που μας μεταδίδει ο Deforge, δε λείπουν η ντροπή και η καταπίεση. Στην ιστορία “Cody”, γνωρίζουμε μια μυστική λέσχη με ψυχαναγκαστικά άτομα που οργανώνονται και γεμίζουν τις πόλεις με σκουπίδια για κάποιο απώτερο σκοπό. Όλα ξεκινούν με τον Michael να προσκαλεί τον Cody στη κρυφή λέσχη. O Michael (κάτι σαν alter-ego του καλλιτέχνη) λατρεύει να πετάει σκουπίδια κάτω και ποτέ σε κάδο. Αν και στον ελεύθερο του χρόνο είναι γραφίστας, κάνει αυστηρή αυτοκριτική, λέγοντας πως του λείπει η λεπτότητα και ότι τα χοντρά του χέρια κάνουν μόνο για να τσαλακώνουν πράγματα. Εξερευνούμε υποκουλτούρες, επιλογές και προτιμήσεις ανάλογα με τον χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη ταυτότητα του ατόμου. Το “Cody” είναι ένα από τα καλύτερα comics αυτής της συλλογής και μας κάνει εύκολα να δεχτούμε αυτόν τον φανταστικό κόσμο ως αληθινό.

Στο “Incinerator”, ένα αγόρι γεννιέται με ανθρώπινο κεφάλι και πόδια αλλά με σScan+3ώμα σκύλου και συγκεκριμένα ενός beagle (Snoopy). Ένα λάθος της φύσης και αποτέλεσμα κτηνοβασίας αφού η μητέρα του ήταν beagle. Ο γιατρός του αποφασίζει να τον βοηθήσει, κόβοντας το σκυλίσιο σώμα και κολλώντας το κεφάλι πάνω στα πόδια. Αρρώστια. Είναι μια ιστορία που σε κάνει να πιστεύεις ότι ο Deforge είναι ψυχάκιας και κάνει πειράματα με ζώα και ανθρώπους στο υπόγειο του σπιτιού του. Ελπίζω τα πειράματα να περιορίζονται μόνο στο χαρτί…

Τις περισσότερες φορές δημιουργείται η αίσθηση ότι ονειρεύεσαι κάτι διεστραμμένο, αλλόκοτο και αστείο. Στον Deforge αρέσει να ζωγραφίζει άσχημα, παραμορφωμένα και creepy πράγματα, με τέτοιο παράδοξα αξιολάτρευτο τρόπο, που σου μένει στο μυαλό αναζητώντας την επόμενη ανώμαλη δημιουργία του. Ανήκει στη νέα γενιά σκιτσογράφων που εστιάζουν περισσότερο στη τέχνη και αποδεσμεύονται από τη κλασική δομή ιστορίας και χαρακτήρων. Είναι σίγουρα ελκυστικό και εθιστικό για τους περισσοτέρους (προσωπικά μου αρέσει πολύ) αλλά και απωθητικό ίσως για κάποιους άλλους.

Στο VERY CASUAL, υπάρχουν πολλές “αντιαισθητικές” ιστορίες που εντυπωσιάζουν. Αν σας αρέσουν τα ασυνήθιστα comics, αγοράστε το ανεπιφύλακτα. Είναι μια αντιπροσωπευτική δουλειά του Deforge και σε καλή τιμή.