SHUT UP AND TAKE MY MONEY! 09-10-13

Καλωσορίσατε στην στήλη που αναλαμβάνει να δει την πλειονότητα των comics crowdfunded projects που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και να προτείνει μια επιλογή από αυτά, προσπαθώντας να μοιραστεί τον πόνο άλλης μιας πηγής απώλειας χρημάτων της υπογράφουσας με άλλους ομοιοπαθείς. Αυτή τη φορά, έχουμε αντισυμβατική περιπέτεια, φαντάσματα, πειρατές και ένα μικρό μονόκερο που κάνει το καλό και το ρίχνει στο γυαλό.

  • SPOTLIGHT

Το project που μας έκανε να αναφωνήσουμε αυτό το 15θήμερο “Shut up and take my money!”

PERSIMMON CUP

[flv]https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/666726/video-290405-h264_base.mp4[/flv]

What’s the Story (Morning Glory?): Αρκετά webcomics βρίσκουν τον δρόμο της έκδοσης, αφού έχουν στήσει ένα ισχυρό fanbase, μέσω crowdfunding. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το PERSIMMON CUP, του Nick Bertozzi, που είναι μια εναλλακτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

persimmonClaim to fame: O Nick Bertozzi είναι δημιουργός των HOUDINI: THE HANDCUFF KING, THE SALON, MASOCHISTS, LEWIS & CLARK και άλλων αξιόλογων projects. Του έχει πάρει συνέντευξη και ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος. Τί άλλο θέλετε;

Sneak Peek: Βεβαίως, εδώ.

Πόσο πάει το μαλλί; $10 για PDF, $25 (συν $20 μεταφορικά) για το physical comic.

  • LAST MINUTE

Project που λήγει σε λίγη ώρα και δεν έχει πιάσει ακόμα τον οικονομικό του στόχο. Γίνε και εσύ ο ήρωας της τελευταίας στιγμής! (Σημείωση: Το ότι δεν έχει γίνει funded ισχύει για την στιγμή που γράφεται το κείμενο. Συχνά τα projects παίρνουν το δυνατότερο οικονομικό boost τους την τελευταία στιγμή, οπότε ενδέχεται την στιγμή που το διαβάζετε να τα έχει καταφέρει.)

DEAD RINGER

[flv] https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/665086/video-288890-h264_base.mp4[/flv]

What’s the Story (Morning Glory?): Χιόνια, φαντάσματα, φόνοι, μυστήριο. Βασικά, το story είναι ότι ο Brian Augustyn (GOTHAM BY GASLIGHT, JUSTICE LEAGUE: YEAR ONE, FLASH κ.α.) λατρεύει τις υπερφυσικές ιστορίες και ήθελε να φτιάξει μια δική του σε comics.

deadringer

Claim to fame: Ο Brian Augustyn.

Notable perks: Portofolio reviews μέσω skype, κριτικές και συμβουλές για συγγραφή σεναρίου και commissions.

Πόσο πάει το μαλλί; $20 το digital $20 (συν $20 μεταφορικά) το physical comic… Και εδώ, εντελώς ξαφνικά, θα κάνω ένα σύντομο rant, καθώς βρίσκω βλακώδες στα crowdfunding projects το digital να έχει την ίδια τιμή με το physical. Κάνει τους δημιουργούς του comic να φαίνονται καρμίρηδες τύπου “όχι, αφού και οι δύο θα το διαβάσουν όλο, θα το πληρώσουν όλο!”, αντί να σκεφτούν τους fans με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ή όσους μένουν στο εξωτερικό και με τα μεταφορικά γίνεται γελοιωδώς ακριβό. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο project, ο οικονομικός στόχος είναι (ανεξήγητα) υψηλός. Τα $60.000 θα δυσκολευτούν να τα πιάσουν.

  • ALREADY FUNDED

Αν δε θες να τρως τα νύχια σου από την αγωνία για το αν τελικά θα γίνει funded ένα project και δεν έχεις καμία διάθεση να πρήξεις όλους τους φίλους σου να δώσουν και αυτοί τον οβολό τους, μπορείς να επενδύσεις σε σιγουράκι.

THE WILL OF CAPTAIN CROWN

[flv]https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/650073/video-280980-h264_base.mp4[/flv]

What’s the Story (Morning Glory?): Πειρατές, φόνοι, επική ιστορία μυστηρίου. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ψήθηκα. Πρόκειται για project μετάφρασης/έκδοσης γαλλικού comic στα αγγλικά.

Claim to fame: Ήταν υποψήφιο για Joe Shuster award (τα καναδικά βραβεία comics) για το σενάριό του και έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές.

Value added: Έχοντας ξεπεράσει τον οικονομικό στόχο του, τα stretch rewards για τα οποία τρέχει, αναβαθμίζουν την ποιότητα έκδοσης για όλες τις βαθμίδες που έχουν κάνει pledge για το physical comic, με καλύτερη ποιότητα χαρτιού, έξτρα σελίδες και άλλα.

Sneak Peek: Εδώ ένα preview των 12 πρώτων σελίδων.

Notable perks: Όμορφα prints, original σελίδες, πορτρέτα και σφραγισμένα με βουλοκέρι comics!

Πόσο πάει το μαλλί; $9 (cad) το digital, $25 (cad – συν $10 μεταφορικά) για το physical comic.

captaincrown

  • THE ADVENTURES OF A CROWDFUNDER

Practice what you preach, λένε στο χωριό μου. Έτσι και εγώ, επιλέγω κάποια από τα projects που σας προτείνω, τους δίνω τα λεφτάκια μου και σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου από την διαδικασία αυτή.

unicosample2Πριν από μερικούς μήνες, ως ορκισμένη fan του Osamu Tezuka, είχα συνεισφέρει στο campaign της DMP για την έκδοση των UNIKO, ATOMCAT και τα δύο volumes του TRITON OF THE SEA.

Το TRITON και το UNIKO ήταν stretch rewards. Υπήρχε το αντίστοιχο pledge, το οποίο είχα επιλέξει, όπου σου έστελναν όλα τα βιβλία, εφόσον θα είχε επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Το οποίο και έγινε, οπότε όλοι ήμασταν ευτυχείς. Μου ήρθε το UNIKO, μου ήρθε το ATOMCAT και περίμενα και τα TRITON.

Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν αντί για έναν τόμο (ή από ένα αντίτυπο του πρώτου και του δεύτερου), έλαβα δύο αντίτυπα του πρώτου τόμου! Έτρεξα πανικόβλητη να δω πως θα επιστρέψω τον έναν και να δω αν θα μπορούν να μου αντικαταστήσουν με τον δεύτερο. Κι όμως, δεν είχε γίνει κανένα λάθος, ο δεύτερος τόμος δεν έχει ακόμη τυπωθεί, τον περιμένουμε σε μερικές εβδομάδες. Τί είχε γίνει; Η διατύπωση, λέει, στο stretch reward του TRITON, σύμφωνα με μερικούς, υποδήλωνε ότι θα στείλουν από δύο αντίτυπα σε κάθε backer που έδινε πάνω από $50. Και οι καλοί άνθρωποι εκεί στην DMP, αντί να πουν “είστε βλάκες όσοι καταλάβατε κάτι τέτοιο”, αποφάσισαν να στείλουν όντως, σε όλους, από δύο αντίτυπα! Πραγματικά, έκατσα και έψαξα που στο διάολο υπονοείται κάτι τέτοιο στο project και δεν κατάφερα να το εντοπίσω.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η φασαρία δημιουργήθηκε από κάποιον κλασσικό ιντερνετικό μπόζο και δεν υπήρχε κανένας λόγος για όλο αυτό. Το ότι η εταιρία, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, επέλεξε να έχει μια μικρή χασούρα, αλλά να ικανοποιήσει ακόμη και τους βλάκες, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα σεβασμού στους αγοραστές και κέρδισαν έτσι τον αμέριστο θαυμασμό μου. Και τη διάθεση να κάνω backup μελλοντικά τους projects.