Απορρίφθηκε Η Έφεση Των Κληρονόμων Του Kirby

kirby

Ο Kirby είναι συν-δημιουργός πολλών ξεχωριστών χαρακτήρων για την τέχνη των comics αλλά και ολόκληρής της ποπ κουλτούρας και είναι μακράν ο πιο επιδραστικός από τους καλλιτέχνες του χώρου.

Από το θάνατό του και έπειτα, οι κληρονόμοι του δίνουν μάχη με τη Marvel διεκδικώντας δικαιώματα πάνω στους ήρωες που αποτελούν δημιυργήματα του Jack Kirby, μια μάχη που έχει αποβεί άκαρπη έως τώρα.

Πηγή των προβλημάτων είναι η περίφημη “Marvel Method” που είχε υιοθετήσει η εταιρεία την εποχή, μια μέθοδος που ονόμαζε την ίδια την εταιρεία “δημιουργό” των τίτλων της και τους πραγματικούς δημιουργούς σαν απλούς συντελεστές. Η Marvel αποκρούει τις επιθέσεις ανταπαντώντας ότι όλοι οι συντελεστές, όπως για παράδειγμα ο Stan Lee, παρείχαν “work for hire” και έτσι παραχωρούσαν τα δικαιώματα των δημιουργημάτων τους στην εταιρεία.

Αυτό το χαλαρό εργασιακό καθεστώς πρακτικά σήμαινε ότι ο Kirby δούλευε ατελειώτες ώρες, παρέδιδε εκαντοντάδες σελίδες χωρίς να έχει σταθερό μισθό και καμία είδους ασφάλιση. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο αναγνωρίζει απoλύτως τα διακιώματα της Marvel πάνω στους ήρωες και τις ιστορίες τους.

Μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι στο δικαστήριο η έφεση έγινε για τα δύο από τα τέσσερα παιδιά του Kirby και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τα άλλα δύο να διεκδικήσουν μέρος από την κληρονομιά του πατέρα τους.