CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

500px-Photo(851)Σκηνοθεσία: Anthony Russo, Joe Russo
Σενάριο: Christopher Markus, Stephen McFeely
Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Robert Redford, Samuel L. Jackson κ.ά.
Marvel Studios

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για την πλοκή της ταινίας. Αν σκοπεύετε να την δείτε και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Η Marvel και ο Cap επιστρέφουν δυναμικά! Το πολυδιαφημισμένο CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER είναι η συνέχεια του CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER. Είναι όμως το sequel που περιμέναμε; Θα σας πω λίγα και καλά λόγια για την ιστορία, καθώς δεν θέλω να κάνω spoilers.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του AVENGERS. Ο Steve Rogers συνεχίζει να εργάζεται για την S.H.I.E.L.D. υπό τις διαταγές του Nick Fury, ενώ παράλληλα γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Sam Wilson. Κατά την διάρκεια μίας αποστολής, με στόχο την απελευθέρωση ομήρων επάνω σε θαλάσσιο σκάφος, διαπιστώνει πως η συνάδερφός του, Natasha Romanoff/Black Widow, παίρνει τα δεδομένα από τους υπολογιστές του πλοίου, χωρίς πρωτίστως να τον έχει ενημερώσει σχετικά, κάτι που του προκαλεί εντύπωση.

Επιστρέφοντας στα αρχηγεία της S.H.I.E.L.D. μιλά με τον Fury, όπου και μαθαίνει κάτι σχετικά με ένα μυστικό project. Από εκεί και μετά, αρχίζει μία σειρά από σοκαριστικά γεγονότα και σύντομα ο Cap βρίσκει τον εαυτό του στο σημείο να μην ξέρει ποιόν μπορεί να εμπιστευθεί, να μάχεται για την ζωή του και φυσικά να αντιμετωπίζει τον μυστηριώδη ισοδύναμο του, Winter Soldier.

captain-america-winter-soldier-13b-4jpg-e977e2_960w

Το CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER είναι σίγουρα η πιο σκοτεινή Marvel ταινία ως τώρα και διατηρεί μία ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα στο πολιτικό/κατασκοπευτικό θρίλερ και την περιπέτεια. Η φύση της ιστορίας της είναι τέτοια, ώστε ο θεατής συναντά πολλές ανατροπές, με μεγαλύτερη την κεντρική της ταινίας που αποτελεί “βόμβα μεγατόνων”.

Τα τεκταινόμενα δεν έχουν συνέπειες μόνο για τον Cap και το άμεσο περιβάλλον του και, για την ακρίβεια, η ταινία σου δίνει την αίσθηση πως αφηγείται μία ιστορία που εξελίσσει γενικά την ιστορία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel και όχι μόνο τον Captain, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δυνατή και φανερή τη σύνδεση μεταξύ των Marvel ταινιών, ενώ παράλληλα καταφέρνει και κάνει μέχρι και μερικά ενδιαφέροντα σχόλια για την κοινωνικό-οικονομικό-πολιτκή σκηνή του πλανήτη. Να επισημάνω ακόμα, πως υπάρχουν πολλές αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο άλλων ταινιών της Marvel όσο και των comics.

falcon

Οι νέοι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, με τον Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie) να κάνει μία δυνατή είσοδο στην μεγάλη οθόνη και τον Alexander Pierce (Robert Redford), ως έμπειρο υψηλόβαθμο στέλεχος της S.H.I.E.L.D., να φέρνει στο νου old-school κατάσκοπο (καθόλου τυχαίο, καθώς μία από τις εμπνεύσεις της ταινίας είναι το THREE DAYS OF THE CONDOR, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Redford).

Βεβαίως, υπάρχει και ο Winter Soldier (Sebastian Stan), για τον οποίο δεν θα σας πω περισσότερα, εκτός του ότι είναι badass και κάτι παραπάνω από άξιος αντίπαλος για τον Cap, καθώς και ο Brock Rumlow (Frank Grillo) ως σκληροτράχηλος πράκτορας της S.H.I.E.L.D., για τον οποίο επίσης θα διατηρήσω σιωπή, αλλά θα σας πω να έχετε τον νου σας σε αυτόν.

captain-america-the-winter-soldier-teaser-trailer-sebastian-stan

Εκτός από αυτούς τους χαρακτήρες, σαν έκπληξη εμφανίζονται και μερικοί άλλοι που οι περισσότεροι από εμάς δε θα τους περιμέναμε – και σίγουρα όχι όπως γίνεται στην ταινία.

Η σκηνοθεσία είναι γρήγορη, με ρυθμό και δεν αποηγοητεύει, τα ειδικά εφέ είναι κορυφαία και οι σκηνές δράσης είναι απίστευτες (ειδική μνεία στις σκηνές μάχης και θα τον πω τον μεγάλο τον λόγο: μακάρι να δούμε και σε άλλες superhero ταινίες -γκουχbatmanγκουχ- κάποια στιγμή τέτοιο ξύλο). Το soundtrack είναι αξιοπρεπές και αρκούντως ηρωϊκό, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Οι ερμηνείες είναι όλες καλές, με εξαίρεση την Scarlett Johansson η οποία συνεχίζει να είναι εντελώς “ξύλινη”. Δε λέω, κουκλάρα, αλλά και λίγο προσπάθεια για ηθοποιία δεν βλάπτει, βρε κοπέλα μου.

Σε γενικές γραμμές, το CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER είναι για μένα η δεύτερη καλύτερη ταινία της Marvel (με πρώτο το AVENGERS), πλούσια σε δράση και πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα τόσο στους superhero fans όσο και σε όσους αρέσει μία καλή ταινία δράσης.

Υ.Γ: Φροντίστε να δείτε οπωσδήποτε τις δύο έξτρα σκηνές μετά το τέλος της ταινίας.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7SlILk2WMTI[/youtube]