VINCENT

Writer/Artist: Barbara Stokvini
Εκδόσεις Αιώρα

Τα comics που αποτυπώνουν ιστορίες από την ζωή πραγματικών ατόμων δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως απουσιάζουν εντελώς από το προσκήνιο της Ένατης Τέχνης. Πρόσφατο παράδειγμα θεωρείται το VINCENT της Barbara Stok (μιας εκ των καλεσμένων του φετινού Comicdom Con Athens), το οποίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά και αποτελεί μια σύντομη και ευφάνταστη βιογραφία της ζωής ενός από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους ζωγράφους του πλανήτη: του Vincent Van Gogh.

Σεναριακά, η ιστορία διαδραματίζεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του διάσημου ζωγράφου, ο οποίος ταξιδεύει από το Παρίσι στην Άρλ της Προβηγκίας (γύρω στο 1888), με σκοπό να εμπνευστεί και να συνεχίσει το έργο του. Κατά την εξέλιξη της ιστορίας, παρουσιάζεται η πάλη του Van Gogh με την ψυχική του ασθένεια, κάνουν την εμφάνισή τους τα όνειρα και οι στόχοι που είχε ο ίδιος ως καλλιτέχνης και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην όχι και τόσο γνώστη ιστορία του αδερφού του Theo, ο οποίος τον υποστήριζε οικονομικά και συναισθηματικά καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

vinΤο στιλ σχεδίασης της Barbara Stock είναι μοναδικό και μοιάζει λες και έχει σχεδιαστεί απευθείας από το πρόγραμμα “paint” των Windows. Τα παχιά περιγράμματα αποτελούν σήμα κατατεθέν για το comic και τα απλοϊκά χρώματα (χωρίς φωτοσκιάσεις κτλ.) δίνουν μια ιδιαίτερη αισθητική που παραπέμπει σε παιδική ζωγραφιά. Κατά τη γνώμη μου, το comic σε ωθεί εύκολα στο να το διαβάσεις με μιας, αφού είναι αρκετά ευανάγνωστο και παρουσιάζει στα μάτια του αναγνώστη ένα πολύ όμορφο αισθητικά θέαμα.

Στα δυνατά σημεία του VINCENT συγκαταλέγονται οι εκδοχές ορισμένων διάσημων πινάκων του Van Gogh, οι οποίοι έχουν μετατραπεί από τη Stok στο αισθητικό στιλ του comic, με σκοπό να ταιριάζουν αρμονικά με το όλο δημιούργημα. Η συγκεκριμένη απόπειρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και σπανίως μας παρέχεται η δυνατότητα να δούμε κάποιο διάσημο έργο ζωγραφικής με αυτή την συγκεκριμένη μινιμαλιστική αισθητική. Περαιτέρω, τα τοπία και οι περιοχές που περιβάλλουν τους πρωταγωνιστές είναι καταπληκτικές, ενώ εντυπωσιάζει ο τρόπος που προβάλλονται οι στιγμές, στις οποίες ο διάσημος καλλιτέχνης πάθαινε κρίσεις, λόγω της ασθένειάς του.

vincent_interior3Τέλος, αν και οι γνώσεις μου σχετικά με την ζωή του Van Gogh δεν ήταν επαρκείς, το συγκεκριμένο graphic novel κατάφερε να με κερδίσει και να με κάνει να ασχοληθώ περαιτέρω με τον διάσημο ζωγράφο, βλέποντας τους πίνακες του – γνωρίζοντας πια γιατί, πότε και υπό ποιες συνθήκες δημιουργήθηκαν – με άλλο μάτι. Το VINCENT αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο και όμορφο δημιούργημα που μπορεί να γίνεται αστείο ακόμα και σε τραγικές στιγμές. Έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ωραία συναισθήματα με την “παιδική” αισθητική που το διακατέχει, κάνοντάς το ευανάγνωστο για οποιοδήποτε αναγνώστη, ανεξαρτήτως ηλικίας, γούστων και προτιμήσεων.