MIRAI NIKKI

miraiWriters: Katsuhiko Takayama, Rie Koshika, Shoichi Sato
Director: Naoto Hosoda
Asread

Πώς θα αντιδρούσατε, αν μαθαίνατε πως ο φίλος που πλάσατε με την φαντασία σας (ας τον ονομάσουμε Deus Ex Machina), ο οποίος είναι θεός του χώρου και του χρόνου, είναι αληθινός; Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει μετατρέψει το κινητό σας σε ένα ημερολόγιο που προβλέπει τι θα συμβεί στο περιβάλλον γύρω σας. Και επίσης, είστε αναγκασμένοι να συμμετάσχετε σε έναν αγώνα επιβίωσης, στο οποίο παίρνουν μέρος άλλοι 11 ιδιοκτήτες ημερολογίων που καταγράφουν το μέλλον (future diary = mirai nikki στα ιαπωνικά) και ο τελευταίος επιζών θα γίνει ο νέος θεός στην θέση του Deus. Αν καταφέρατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια τέτοια κατάσταση, τότε μπήκατε με επιτυχία στην θέση του Yukiteru Amano, του πρωταγωνιστή του MIRAI NIKKI, ενός anime 26 επεισοδίων.

O Yuki είναι ένας μοναχικός 14χρονος, ο οποίος προτιμά να καταγράφει στο κινητό του ό,τι παρατηρεί, παρά να κοινωνικοποιηθεί. Έχει, βέβαια, τον φανταστικό του φίλο και υποτιθέμενο θεό Deus, ώσπου θα μάθει ότι είναι αληθινός και τότε αρχίζουν τα προβλήματα του, όπως τα ανέφερα πιο πάνω.

Συνοδοιπόρος του Yuki (ο οποίος είναι ο πρώτος που απέκτησε ένα τέτοιο ημερολόγιο, οπότε και αποκαλείται First) στη μάχη του ενάντια στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες είναι η Yuno Gasai (Second), συμμαθήτρια και stalker του future-diary-part-1-review-6πρωταγωνιστή. Μια πρωτοτυπία της σειράς είναι το γεγονός ότι αντιστρέφει τελείως τους ρόλους. Βλέπουμε, έτσι, τον αρσενικό πρωταγωνιστή ως αδύναμο, δειλό και ανίκανο να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει (σε υπερβολικά εκνευριστικό βαθμό), ενώ την θηλυκή συμπρωταγωνίστρια να είναι δυνατή, έτοιμη να αντιμετωπίσει όποιο εμπόδιο εμφανιστεί στον δρόμο της και να σώσει τον Yuki από όποιον τον απειλεί (μιας και είναι ο αγαπημένος παίκτης του Deus, γρήγορα μπήκε στο στόχαστρο των περισσοτέρων παικτών).

Όπως ελπίζω να φαίνεται από την περιγραφή της, η Yuno αποτελεί ένα από τα κεντρικά μυστήρια της σειράς. Γιατί βρίσκεται σε αυτή την ψυχική κατάσταση, πώς έχει αποκτήσει όλες αυτές τις φονικές ικανότητες, γιατί έχει εμμονή με τον Yuki είναι τα ερωτήματα που έχει στην αρχή ο θεατής και στην συνέχεια θα δημιουργηθούν άλλα.

Φυσικά, οι ιδιοκτήτες δεν είναι είναι μόνο μαθητές. Υπάρχουν τρομοκράτες, αστυνομικοί, δολοφόνοι κτλ.. Αλλά θα πρέπει να πάτε με την λογική του anime και να αποδεχτείτε ότι δύο έφηβοι μπορούν να επιβιώσουν τόσο πολύ. Ένα ακόμα αρνητικό είναι το πόσο απότομα αλλάζουν μερικοί χαρακτήρες. Άλλοι γίνονται πιο badass και άλλοι deus-ex_00295461αποφασίζουν να βοηθήσουν τους καλούς και να ακολουθήσουν ένα πιο ενάρετο μονοπάτι. Ίσως είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, της τάσης που έχει η σειρά να φέρεται σε κάποιους χαρακτήρες σαν το μέσο για να προχωρήσει η αφήγηση και όχι σαν χαρακτήρες που συμμετέχουν στην αφήγηση.

Ναι, το MIRAI NIKKI έχει αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση των χαρακτήρων και το character development, αλλά δεν παύει να είναι ένα anime με μπόλικη δράση, ενδιαφέρουσα πλοκή, αρκετές ανατροπές και χαρακτήρες όπως η Yuno που σίγουρα κρατάνε το ενδιαφέρον.