STAR WARS #7

STWARS2015007-DC11-b27f3Writer: Jason Aaron
Artist: Simone Bianchi
Marvel Comics

Τώρα που το hype για οτιδήποτε αφορά τον κόσμο του STAR WARS είναι πιο έντονο από ποτέ και γνωρίζουμε ότι θα κυκλοφορήσουν και ταινίες που μας δείχνουν περιπέτειες διαφόρων χαρακτήρων από το παρελθόν τους, δεν είναι λίγοι οι fans που ζητούν μια ταινία που θα διαδραματίζεται μεταξύ των δύο τριλογιών και στην οποία θα πρωταγωνιστεί ο Obi-Wan Kenobi. Το STAR WARS #7 είναι κατάλληλο για ακριβώς αυτούς τους fans.

Στο προηγούμενο τεύχος, ο Luke βρήκε το ημερολόγιο του Ben (aka Obi-Wan) και η περιπέτεια που αφηγείται ο Jason Aaron (SOUTHERN BASTARDS, THOR) είναι ουσιαστικά καταχώρηση σε αυτό που διαβάζει ο Luke. Ο Obi-Wan είναι πλέον αυτοεξόριστος στον πλανήτη Tatooine, έχοντας αφήσει πίσω το παρελθόν, έχει σταματήσει να δρα ως Jedi και απλά… επιβιώνει (με την ευρεία έννοια) και παρακολουθεί τον Luke. Μεγάλη ξηρασία πλήττει την περιοχή και οι άντρες του Jabba μαζεύουν “φόρους νερού” από τους εξαθλιωμένους αγρότες που δε μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, κάπως θα μπλεχτεί και ο γερο-Ben.

Ενώ στα arc που είδαμε (ένα προς το παρόν, αποτελούμενο από έξι τεύχη) και σε αυτά που θα δούμε ο Aaron έχει πιο δύσκολη δουλειά, καθώς πρέπει να αφηγηθεί μια ιστορία στο πλαίσιο που του επιτρέπουν οι ταινίες, τέτοια stand-STWARS2015007-int2-3-c6537alone τεύχη του επιτρέπουν να ελευθερωθεί κατά κάποιον τρόπο από τα δεσμά του continuity και να γράψει διάφορες ιστορίες, στις οποίες βλέπουμε τον Ben να θυμάται πώς είναι να υπηρετείς το καλό και οι οποίες έχουν απειλές πιο μεμονωμένες, αλλά επικεντρώνονται στο characterization του.

Τουλάχιστον αυτό θα ισχύει, αν όλα τα υπόλοιπα ανάλογα τεύχη (θα εκδίδεται ένα μεταξύ του κάθε arc) λειτουργήσουν σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό όσο αυτό. Ο Aaron μεταφέρει με επιτυχία στους αναγνώστες όλο το φάσμα των συναισθημάτων που βιώνει ο Ben και το πώς αλλάζει με βάση διάφορα γεγονότα. Επιπλέον, τελευταία υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για πιο γερασμένους ήρωες και οι περιπέτειες του λίγο πιο γερασμένου Ben (δεν είναι ο παππούς της πρώτης τριλογίας, ούτε ο γεμάτος ενέργεια 30άρης των prequels) εξυπηρετεί αυτό το ενδιαφέρον.

To σχέδιο του τεύχους αναλαμβάνει ο Simone Bianchi (THANOS RISING) – σχεδιαστής του πρώτου arc ήταν ο John Cassaday και μετά καθήκοντα artist θα έχει ο Stuart Immonen. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο. Τα χρώματα του Justin Ponsor συμπληρώνουν τα μολύβια του Bianchi στο μέγιστο βαθμό. Τα περιβάλλοντα είναι πλούσια σε λεπτομέρειες και γενικότερα ο κόσμος διατηρεί την lived-in αίσθηση που κυριαρχεί στην original τριλογία (και όπως φαίνεται και στο THE FORCE AWAKENS).

Για το πρόσωπο του Ben, o Bianchi δανείζεται στοιχεία από ένα νεότερο Alec Guiness και από τον Ewan McGregor, όπως τον είδαμε στις ταινίες. Παρά το γεγονός ότι πετυχαίνουμε τον χαρακτήρα σε μια φάση της ζωής του, κατά την οποία δεν ενδιαφέρεται για μάχες και τα σχετικά, o Bianchi δεν μπορεί να αντισταθεί να τον παρουσιάσει όσο πιο badass μπορεί (ή τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα εγώ).

STWARS2015007-int2-4-c19c3Εδώ και μισό χρόνο, τα δικαιώματα για τα comics του STAR WARS τα έχει η Marvel. Μέχρι τώρα, έχουν κάνει παραπάνω από ικανοποιητική δουλειά στο να μας παρουσιάσουν νέες ιστορίες στον γαλαξία far far away και το STAR WARS #7 είναι μια ακόμα γερή προσθήκη στον ολοένα μεγαλύτερο κατάλογο της Marvel. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιστορίες, το τεύχος δεν τοποθετείται ανάμεσα από τις ταινίες της πρώτης τριλογίας. Πρόκειται για μια πιο ήρεμη περιπέτεια του ερημίτη Obi-Wan Kenobi, η οποία δεν προσθέτει τίποτα το σημαντικό στην ευρύτερη εικόνα, αλλά μας δίνει μια καλή ματιά σε μία από τις πιο απαισιόδοξες στιγμές του χαρακτήρα και στο πώς ξεπέρασε αυτές τις στιγμές (αποδεικνύοντας στην πορεία ότι είναι ένας από τους πιο cool χαρακτήρες του SW σύμπαντος).