Comicdom Files: Starman

Ο πιο punk υπερήρωας!

Ιστορία

Δεκαετία του ’90. Στη βιομηχανία των comics κυριαρχούν οι εξωφρενικά σχεδιασμένοι υπερήρωες, με τις εξωφρενικές στολές τους, και οι σειρές της εποχής εκείνης ανήκουν είτε σε αυτή την κατηγορία, είτε στην κατηγορία των πιο σοβαρών, Vertigoειδών τίτλων. Ένας νεαρός συγγραφέας, ονόματι James Robinson, ήθελε να δημιουργήσει μια σειρά που θα συνδυάζει αυτούς τους δύο κόσμους. Και εγένετο το STARMAN.

Το STARMAN αφορά στην προσπάθεια του Jack Knight να αποδεχτεί τον ρόλο του ομώνυμου ήρωα, ρόλου που πρώτος υιοθέτησε ο πατέρας του, πριν από πολλές δεκαετίες. Αφορά, όμως, και στην προσπάθεια του James Robinson να περικλείσει σε μια ιστορία όλους τους “Starmen” που έχουν εμφανιστεί στις σελίδες των comics και να δημιουργήσει συνδετικό ιστό, αντίστοιχο αυτού που αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ηρώων όπως οι Green Lantern, οι Flash κ.λπ., των λεγόμενων legacy characters. Το STARMAN είναι η προσπάθεια του James Robinson να χρησιμοποιήσει την αγάπη που έχει για τις φανταστικές πόλεις της DC (Gotham, Metropolis, Coast City, Central City) για να δημιουργήσει έναν κόσμο από το μηδέν.

Starmen

Τι Μας Άρεσε

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και τι πιο βασικό από τον πρωταγωνιστή; Ο Jack δεν εισέρχεται ομαλά στον κόσμο των κολάν. Εισέρχεται βίαια, μετά από την δολοφονία του αδερφού του, που μόλις είχε κληρονομήσει τη θέση του προστάτη της Opal City από τον πατέρα τους (no spoilers, συμβαίνει στην τρίτη σελίδα) και κατά την διάρκεια ενός κύματος εγκλήματος, ενορχηστρωμένου από την παλιά νέμεση του πατέρα τους, Mist. Ποτέ δεν συμπαθούσε τα κολάν και τα κολλήματα ενήλικων ανθρώπων να κυκλοφορούν με παρδαλές στολές, κάτι που φροντίει να το δηλώνει πολλές φορές. Το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να βάλει στην άκρη την κοκκινοπράσινη στολή, για χάρη ενός δερμάτινου τζάκετ και ενός ζευγαριού goggles.

Και επειδή κάθε σπουδαίος χαρακτήρας έχει κάποιο χαρακτηριστικό του δημιουργού του, ο Robinson του “μετέδωσε” τη μανία του με την συλλογή παλιών αντικειμένων, στοιχείο που εξανθρωπίζει τον Jack με περισσότερους από έναν τρόπους, όχι μόνο επειδή του δίνει αληθινά ανθρώπινες συνήθειες, αλλά και γιατί αυτές έχουν απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού του.

Opal City

Όπως ανέφερα πριν, ο Robinson έχει μια ιδιαίτερη εκτίμηση για το concept των φανταστικών πόλεων και το κάνει γρήγορα ξεκάθαρο. Χρησιμοποιεί, ως υπόβαθρο των περιπετειών της οικογένειας Knight, την Opal City, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ξεχωριστό χαρακτήρα, με τις τόσες περιοχές και δρόμους και κτίρια, που αναφέρονται και φαίνονται συνεχώς, αποκτώντας, στην πορεία, τη δική της ταυτότητα.

Τι Μας Ενόχλησε

My work here is easy. Θεωρώ το STARMAN σχεδόν αψεγάδιαστο. Θα πρέπει να το ψειρίσεις πολύ για να βρεις κάποιο λάθος. Ίσως θα θεωρούσα ατόπημα το art του Tony Harris στα πρώτα 4 τεύχη. Όχι πως είναι κακό, απλά μερικές οι φορές οι φιγούρες είναι κάπως άτσαλες και γενικότερα μοιάζει να ψάχνει (και να βρίσκει) ακόμα τα πατήματα του. Ωστόσο, μετά από αυτά τα πρώτα τεύχη, ανεβαίνει επίπεδο και αρχίζει να πλησιάζει το μετέπειτα ταλέντο του, το οποίο κοσμεί τα εξώφυλλα των Omnibus τόμων.

Συνολική Εκτίμηση

Θα χαρακτήριζα το STARMAN ένα από τα καλύτερα υπερηρωικά comics, όχι μόνο της εποχής του, αλλά και κάθε εποχής. Καλογραμμένοι χαρακτήρες, ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ τους, συνεχείς ανατροπές και όλα αυτά σχεδιασμένα από τον Tony Harris, που μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα το επίπεδο που έφτασε τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν σχεδιάζει με δεξιοτεχνία όλα όσα περιλαμβάνουν τα σενάρια του Robinson.

Jack on action

Παράλληλες Προτάσεις

Μεγάλο μέρος του backstory του Ted Knight, ο Robinson μας το δείχνει στο limited series THE GOLDEN AGE, το οποίο αποτελεί μια καλή εισαγωγή στον κόσμο του πρώτου Starman. Αν θέλετε να δείτε το πλήρες εύρος των καλλιτεχνικών ικανοτήτων του Harris, τσεκάρετε το EX MACHINA, ένα ακόμα comic που παντρεύει τον υπερηρωική φαντασία με την πραγματικότητα, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο.

Αν θέλετε να διαβάσετε ιστορίες που να εξερευνούν τους legacy characters, μπορείτε να ψάξετε το run του Mark Waid στο FLASH (με πρωταγωνιστή τον Wally West), που κυκλοφόρησε περίπου την ίδια εποχή με το STARMAN.