The Warp

Ο Batman στη χώρα της σφαλιάρας!

Έβρισκα πάντα παράξενο, αλλά και πολύ ενδιαφέρον, το γεγονός πως πολλές φορές, στην Τέχνη, κάτι που υπήρχε για χρόνια ξεχασμένο στο χρόνο, μπορούσε, χάρη σε ένα καπρίτσιο της τύχης, να επανέλθει στην επικαιρότητα και να δημιουργήσει νέους fans. Ας θυμηθούμε μόνο πόσα τραγούδια του παρελθόντος γνώρισαν μεγάλη αναγνωρισιμότητα, μέσα από σύγχρονες διαφημίσεις, ή κάποια ταινία.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά στον κόσμο των comics, πόσο μάλλον στις μέρες μας, που χάρη στη ψηφιακή τεχνολογία που κατέχουμε, οτιδήποτε μπορεί, από το πουθενά, να αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα και… καλά, καλά, να γίνει viral ήθελα να πω. Δείξτε κατανόηση, είμαι και μεγάλος άνθρωπος.

Μετά την παραπάνω εισαγωγή, ας μπούμε στο θέμα μας. Όλα ξεκινούν με τη σειρά WORLD’S FINEST, τον εμβληματικό τίτλο της DC, όπου πρωταγωνιστούσαν από κοινού ο Superman και ο Batman. Στο τεύχος #153, λοιπόν, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1965, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σειρά, μια imaginary story, είδος πολύ διαδεδομένο στις  υπόλοιπες εκδόσεις της DC, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

WORLDS-FINEST-153

Σε αυτή την ιστορία, σε σενάριο Edmond Hamilton και σχέδιο Bob Oksner, με τίτλο “The Saga Of Superman Vs Batman”, χάρη σε ένα σατανικό σχέδιο του Lex Luthor, o Batman πιστεύει πως ο Superman δολοφόνησε τον πατέρα του και σχεδιάζει μυστικά την καταστροφή του. Ο Robin ακούει το σχέδιό του και όταν προσπαθεί να τον συνεφέρει, θα συμβάλλει στο να δημιουργηθεί, μισό αιώνα αργότερα, ένα από τα πιο δημοφιλή memes του διαδικτύου.

WF153 BATMAN SLAPS ROBINS FACE detail

Είναι ειρωνικό, βέβαια, πως μπορεί ένα τέτοιο panel να αποκτά τόση αποδοχή στην μέχρι σχολαστικότητας politically correct εποχή μας. Γιατί, αν αναλύσουμε την εικόνα, τί ακριβώς βλέπουμε τελικά; Έναν δισεκατομμυριούχο playboy να χαστουκίζει ένα ανήλικο ορφανό!!! Μάλλον καθόλου αστείο…

Το panel αυτό, λοιπόν, γέννησε χιλιάδες παραλλαγές.

batslaps1

Σε αρκετές περιπτώσεις, ξέφυγε και από τους βασικούς του πρωταγωνιστές.

otherslaps

Σε άλλες, υπήρχε και το “touch of genius”…

no_slap

Η ουσία, βέβαια, ήταν ότι, τελικά, όλοι ήθελαν να φτιάξουν το δικό τους “Batman slaps Robin”, για να σατιρίσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Πειρασμός που θα αποφύγω σε αυτήν εδώ τη στήλη.

Εμμ, μάλλον όχι…

WF153 BATMAN SLAPS ROBINS