The Warp

Rorschach, Question και η δολοφονία της Kitty Genovese!

Το 1966, μετά τη φυγή του από την Marvel, o Steve Ditko επέστρεψε στην Charlton Comics, όπου και δημιούργησε τον Question, τον στρατευμένο δημοσιογράφο Vic Sage, που μάχεται την διαφθορά. Ο Question αποτέλεσε μια πρώιμη απόπειρα του Ditko να μεταφέρει, μέσα από τον χαρακτήρα που δημιούργησε, τη φιλοσοφία του “αντικειμενισμού” της φιλοσόφου και συγγραφέα Ayn Rand (Randian Objectivism), της οποίας ο ίδιος ήταν θερμός οπαδός. Μια μεταφορά που ο ίδιος θα τελειοποιήσει μερικά χρόνια αργότερα, με τη δημιουργία του Mr. A.

mysterious_suspense_1

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Alan Moore πρότεινε στην DC, ένα mini series που θα επανέφερε στο προσκήνιο τους παλιούς ήρωες της Charlton, σε μια ιστορία που θα ήταν το κύκνειο άσμα τους με τίτλο “Who Killed The Peacemaker?”. Η πρόταση του Moore τοποθετούσε τους ήρωες μέσα σε πραγματικά γεγονότα της ιστορίας: τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα κ.λπ.. Αν και η ιδέα ενθουσίασε τους υπεύθυνους της DC, υπήρχε το εμπόδιο πως η εταιρεία είχε αγοράσει τα δικαιώματα από την Charlton και σκόπευε να εισάγει τους ήρωες της (συμπεριλαμβανομένου του Question) στο δικό της σύμπαν. Ο Moore βρήκε εύκολα τη λύση. Άλλαξε τα ονόματα των ηρώων και ονόμασε την ομάδα Watchmen. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο Question μεταλλάχθηκε σε Rorschach, και ο Moore, μεγάλος θαυμαστής του Ditko, πέρασε στο νέο αυτό χαρακτήρα τις αρχές του Ραντιανού Αντικειμενισμου, που χαρακτήριζαν τον προκάτοχό του.

question -rors

Για να φτάσουμε σε έναν πλήρη κύκλο, στο THE QUESTION #17, όπου το alter ego του Question, Vic Sage, διαβάζει WATCHMEN.

questionrorschach1

Αν και στην αρχή θαυμάζει τον Rorschach και τις μεθόδους του, στη συνέχεια, προσπαθώντας να τον μιμηθεί, θα καταλήξει άσχημα χτυπημένος και θα αναγκαστεί να ομολογήσει “Rorschach sucks”.

questionrorschach7

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο γεγονός πως ο Moore τοποθέτησε τους ήρωες του σε μια αλληλεπίδραση με πραγματικά ιστορικά γεγονότα, και να εξετάσουμε εν συντομία τη δολοφονία της Kitty Genovese. Mια ιστορία πασίγνωστη στην Αμερική, αλλά όχι και τόσο γνωστή στη χώρα μας . Η Catherine Susan “Kitty” Genovese (7 Ιουλίου 1935 – 13 Μαρτίου 1964) ήταν κάτοικος της Νέας Υόρκης και δολοφονήθηκε από τον Winston Moseley, έξω από το διαμέρισμά της, στη περιοχή Queens. Οι New York Times δημοσίευσαν μια εκτενή αναφορά του γεγονότος, εστιάζοντας στην αδιαφορία που επέδειξαν οι γείτονες στις εκκλήσεις για βοήθεια του θύματος. Τουλάχιστον 38 άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρακολούθησαν με απάθεια την εν ψυχρώ δολοφονία της Genovese.

Kitty-Genovese nyt

Από το συγκεκριμένο συμβάν δημιουργήθηκε στην ψυχολογία ο όρος “επίδραση των παρευρισκομένων” (bystander effect) γνωστό και σαν “σύνδρομο Genovese”. Ο νεότερος αδερφός της Kitty, Bill Genovese, κατηγόρησε την εφημερίδα για ανακριβή πληροφόρηση και τόνισε πως η αστυνομία ειδοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές, αλλά δεν ανταποκρίθηκε, γιατί πίστεψε πως επρόκειτο για κάποιο οικογενειακό καβγαδάκι. Το συγκεκριμένο γεγονός διηγείται ο ίδιος ο Rorschach (Walter Kovacs) στον ψυχίατρο Malcolm Long, εκφράζοντας την απέχθειά του για τους γείτονες, που παρακολουθούσαν απαθείς την δολοφονία της.

kitty

Ο Kovacs αναγνώρισε από την εφημερίδα την Genovese, ως τη γυναίκα που δοκίμασε και άφησε το φόρεμα που ήταν ραμμένο με το ίδιο ύφασμα που χρησιμοποίησε για την μάσκα του. Ήταν πελάτισσα στο κατάστημα ρούχων που δούλευε ο ίδιος! Αν και η δολοφονία της Kitty σίγουρα δεν ήταν ο βασικός λόγος για να δημιουργηθεί ο Rorschach, σίγουρα έπαιξε και αυτή το ρόλο της στη μετέπειτα εκτός ορίων βίαιη συμπεριφορά του.

Πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση αυτή, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω ντοκιμαντέρ…