Ερωτόκριτος

Τρομερή δουλειά στη μεταφορά του έργου του Κορνάρου

To ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ήταν από τα λίγα comics που κατοχύρωσαν την θέση τους ανάμεσα στις λίγες αγορές μου από το φετινό Comicdom Con Athens, πριν αυτό ακόμη ξεκινήσει. Έτυχε να δω ένα βιντεάκι από τις εκδόσεις Polaris και previews από μερικές σελίδες που ήταν παραπάνω από αρκετά για να με πείσουν.

Όταν δε, έφτασα στον αντίστοιχο πάγκο στο artist alley, οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα από δύο πράγματα. Καταρχάς, με την εξαίσια παραγωγή του τόμου. Ωραίο χαρτί, προσεγμένο graphic design και χαρακτηριστική χρυσοτυπία στο ήδη άψογο εξώφυλλο. Το δεύτερο (που προκύπτει από το προηγούμενο), είναι η απίστευτα χαμηλή τιμή του. Kαι αυτό μου φαίνεται καλό, μιας και νομίζω ότι βοηθάει την προώθηση του Μέσου σε περισσότερο κόσμο και γίνεται προσιτό σε όλους.

Η ιστορία είναι βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό έργο του 17ου αιώνα, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Χωρίς να το έχω διαβάσει, είδα πως το graphic novel έχει κρατήσει τόσο τα κεφάλαια όσο και τον κορμό της ιστορίας ανέπαφο. Κονταρομαχίες, μαγεία, πόλεμος και έρωτας. Είναι ένα ωραίο και spicy επικό παραμύθι, ενώ στις σελίδες του θα βρείτε σημεία που υπάρχει και το original κείμενο.

01-88_erotokritos_2.indd

H Αρετούσα είναι πριγκίπισσα της Αθήνας και κάθε βράδυ ένας νέος της τραγουδάει κάτω από το παράθυρό της. Ο νέος δεν είναι άλλος από τον Ερωτόκριτο. Θα δούμε το πώς θα ερωτευτούν, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να εκπληρώσουν τον έρωτα τους, γιατί ο Ερωτόκριτος είναι απλά ο γιος του συμβούλου του Βασιλιά και για την εποχή μία τέτοια σχέση είναι αδύνατη. Δεν θα το βάλουν κάτω, όμως.

Το artwork είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο. Σε αρκετά σημεία μου φαίνεται πως έχει γίνει προσπάθεια το σχέδιο να παραπέμπει σε κάτι πιο παραδοσιακό/βυζαντινό και αυτό είναι κάτι που του ταιριάζει πολύ. Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ είναι ένα έργο που μπλέκει τα δυτικά πολιτιστικά στοιχεία με τα ελληνικά – έτσι και το artwork έχει καταφέρει να δέσει αυτά τα στοιχεία, αλλά και την παράδοση με το έπος, έχοντας πολύ όμορφα χρώματα, ατμοσφαιρικές σελίδες, ενώ εκεί που πρέπει έχει έντονη δράση με ωραίο layout στα panels.

Συνολικά, για τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ μπορώ να πω ότι είναι από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές. Έχει γίνει μία τρομερή δουλειά στην μεταφορά του, στο σχέδιο και στο coloring, κάνοντάς το ένα graphic novel που δε θα έπρεπε να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.