Deadpool Annual #1

A blast from the past!

Οι πιο παλιοί Marvel fanboys ίσως να θυμάστε την – ξεχασμένη, θα έλεγα – τηλεοπτική σειρά SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS, η οποία μας παρουσίασε μια αρκετά πιο αφελή προσέγγιση του χαρακτήρα, στις αρχές των 80s.

Το παρόν comic αποτελεί φόρο τιμής σε αυτήν, με τον Deadpool να απαγάγει τον Spidey και να προσπαθεί να τον αντικαταστήσει στο dynamic trio του με τον Iceman και την Firestar. Μετά από μια αποτυχημένη του απόπειρα να φλερτάρει με την Aunt May (τρέμε, Iron Man!), ο Pool και οι συνεργάτες του καλούνται να σώσουν την πόλη από τους Sinister Six. Ο Deadpool, όμως, δεν είναι Peter Parker και δεν προθυμοποιείται να κρατήσει αιχμαλώτους, ξεκινώντας ένα αιματηρό μακελειό που καταλήγει στον θάνατο των super-villains!

Αυτή ήταν η βασική ιστορία. Υπάρχει, όμως, και μία δεύτερη, μικρότερη, όπου ο διαβόητος anti-hero θα αντιμετωπίσει μια ορδή από γιγάντια, μεταλλαγμένα θηρία, με την βοήθεια του ανδροειδούς Gothic Lolita. Το πόσο με κούρασε δεν μπορώ να το περιγράψω! Περιττός διάλογος, υπερβολικά πολλές εξηγήσεις, ανούσια δράση… Καμία γοητεία!

Πάντως, το creative team κινήθηκε έξυπνα όσον αφορά στην κεντρική ιστορία! Κατ’ αρχάς, χορταίνεις δράση, αναμεμιγμένη εύστοχα με το χιούμορ! Ευχαριστήθηκα τις αναφορές στο περίφημο Kraven’s Last Hunt (κατ’ εμέ, η καλύτερη ιστορία του Spider-Man), αλλά και τις εμφανίσεις των Colossus και Negasonic Teenage Warhead, των συμπρωταγωνιστών του Deadpool στην ταινία του. Αν νομίζατε ότι οι artists θα σχεδίαζαν τους χαρακτήρες με τρόπο που θυμίζει τις εμφανίσεις τους στην μεγάλη οθόνη, σφάλετε! Όχι, fans των ταινιών, δεν μπορείτε να τα έχετε όλα δικά σας!

Deadpool Annual 1

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι το artwork είναι ξεπερασμένο και παλαιομοδίτικο, αλλά πιστεύω πως αυτό είναι το νόημα του τεύχους – να μας δημιουργήσει νοσταλγικά αισθήματα και να μας ταξιδέψει σε πιο απλές και ξέγνοιαστες εποχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι συγγραφείς καταφέρνουν να συνδυάσουν παρελθόν και παρόν. Σε μια ιστορία που αποπνέει αέρα 80s, επιλέγουν να διατηρήσουν τον Iceman ως ομοφυλόφιλο, κάτι το οποίο σίγουρα θα προκαλούσε αντιδράσεις την εποχή που προβλήθηκε η σειρά, με την πλειοψηφία των τηλεθεατών να αποτελούν μέλη μιας πιο πουριτανικής κοινωνίας, λιγότερο ανεκτικής προς την LGBT κοινότητα.

Ιδιαίτερα ειρωνικό είναι το γεγονός ότι ο Iceman και η Firestar, οι άλλοτε αθώοι ήρωες, πέφτουν θύματα της κακής επιρροής του Deadpool και σκορπούν το χάος στην πόλη, κατά τη διάρκεια της μάχης, εκδικούμενοι τον υποτιθέμενο θάνατο του Webhead!

Όλη την απόλαυση που χαρίζει η πρώτη ιστορία, τη στερεί η δεύτερη! Αξίζει, όμως, τα λεφτά σας; Πιστεύω πως ναι, καθώς το δυνατό σενάριο της αρχής επισκιάζει τα μεγάλα λάθη που γίνονται στο τέλος! Απλώς, σας εκλιπαρώ, μην διαβάσετε την δεύτερη ιστορία! Θα τυφλωθείτε! Θέλουμε αναγνώστες στο site μας, οπότε τι να σας κάνουμε μετά;