Dream Police

Το ύστατο comic του J.M. Straczynzki!

Αστυνομία Ονείρων, με την καλή έννοια. Οντότητες που στέκονται… άγρυπνοι φρουροί στο παράλληλο σύμπαν που ταξιδεύουν τα μυαλά μας όταν ονειρευόμαστε. Φροντίζουν να πηγαίνουν όλα καλά, να κάνουμε τον κύκλο του ύπνου μας και, ξυπνώντας, να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία.

Ο Joe Thursday είναι ο καλύτερος Dream Police Detective που έχει υπάρξει ποτέ. Όπως όλοι οι Dream Policemen, θεωρεί πως πάντα ήταν αυτό που είναι και τίποτα άλλο. Μετά, όμως, περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Ο συνεργάτης του, Frank, που πάντα ήταν ο συνεργάτης του, εξαφανίζεται και στη θέση του έρχεται η Kate, η οποία ήταν κι αυτή ανέκαθεν η συνεργάτιδά του. Τα πράγματα, εντούτοις, δεν πάνε ομαλά, μιας και ο Joe βλέπει όνειρα με τον Frank, ακόμα κι αν οι Dream Police δεν ονειρεύονται. Και, σα να μην έφτανε αυτό, βρίσκει τον εαυτό του να έλκεται από το επαναλαμβανόμενο όνειρο μιας άγνωστης γυναίκας.

Όλα αυτά οδηγούν, σιγά-σιγά, τον Joe να ψάξει τι τρέχει γύρω από το άτομό του και την πραγματική φύση των Dream Police. Για να βρει τις απαντήσεις του θα παραβεί πολλούς κανόνες και θα πάει σε μέρη του Dreamscape που όχι μόνο δεν έχει πάει ποτέ άλλος, αλλά και που δεν θα έπρεπε να πάει. Στο τέλος, η αλήθεια φανερώνεται και το κόστος είναι να μάθουν οι χαρακτήρες ποιοι πραγματικά είναι.

dp12

Όσον αφορά στο σχέδιο ενός comic, υπάρχει ένα ιδιαίτερο έως και αθέμιτο πλεονέκτημα στην περίπτωση που ολόκληρη η σειρά σχεδιάζεται από έναν και μόνο άνθρωπο. Καλός ή κακός σχεδιαστής, ο αναγνώστης ταυτίζει τους χαρακτήρες με τις συγκεκριμένες μορφές κι έτσι δε μπορεί να τους φανταστεί κάπως αλλιώς. Το σχέδιο του Sid Kotian είναι απλώς αξιοπρεπές. Ούτε κάτι αντιπαθητικό, μα ούτε και κάτι εξαιρετικό που να σου μένει. Από τη στιγμή που αποτελεί τον μοναδικό σχεδιαστή, ωστόσο, οι απεικονίσεις του είναι ταυτόσημες με το DREAM POLICE.

Στο 12ο και τελευταίο τεύχος της σειράς, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, υπάρχει ένα editorial του συγγραφέα, J. Michael Straczynski, το οποίο, αν και εκτός ιστορίας, έχει ξεχωριστή σημασία. Αποκαλύπτει το μέχρι τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, το οποίο παρά λίγο να του κοστίσει την όραση. Επίσης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί, επ’ αόριστο, από τη συγγραφή comics.

Από έναν συγγραφέα που έχει προσφέρει αριστουργήματα, αλλά και κάποιες “πατάτες”, το DREAM POLICE, ως το κύκνειο comic άσμα του, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα. Ενώ προσπαθεί να δώσει έναν πλούσιο και περίεργο Ονειρόκοσμο, η κύρια ιστορία δεν παύει να περιστρέφεται γύρω από έναν και μόνο Ονειρόμπατσο, του οποίου η εμμονή δεν είναι καν εκούσια, αλλά οδηγούμενη από ένστικτα και εξωγενείς παράγοντες. Σίγουρα, αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει Straczynski, υπάρχουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες!

Λοιπόν, αντίο, στα comics, κε Straczynski! Θα ξαναβρεθούμε σε άλλα media! Άλλωστε, μας έχεις τάξει και live-action RISING STARS και MIDNIGHT NATION!