Origin

Η αποκάλυψη του μυστηρίου του Wolverine

Ιστορία

Η ιστορία του Wolverine, πριν αποκτήσει τις δυνάμεις του, και τα πρώτα χρόνια της ζωής του ως μεταλλαγμένου, αποκαλύφθηκαν το 2001 μέσα από ένα mini series έξι τευχών. Το άγνωστο παρελθόν του δημοφιλέστερου μεταλλαγμένου άρχισε να ξεδιπλώνεται σε μια πλοκή με ανατροπές, συγκινήσεις και πληθώρα αναφορών στο μέλλον του χαρακτήρα. Όλα αυτά έλαβαν χώρα στον Καναδά, κάπου στα 1800. Μια νύχτα, τα νύχια του μετέπειτα Weapon-X θα εμφανιστούν ξαφνικά στην έπαυλη των Howlett και θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα, στον ίδιο και στο περιβάλλον του. Παρακολουθούμε την αρχή της λησμονημένης περιπλάνησης του πιο βίαιου μέλους των Χ-Μen στην καναδική ύπαιθρο, παρέα με την πρώτη του σύντροφο, μια δυναμική κοκκινομάλλα. Γινόμαστε μάρτυρες επεισοδίων που προοικονομούν το μακρινό μέλλον του ήρωα και μας αποκαλύπτεται γιατί η προσωπική ιστορία του Logan χάθηκε από τη μνήμη του. Σχεδόν το σύνολο της ιστορίας αποτελεί αποσπάσματα ενός χαμένου ημερολογίου.

Τι Mας Άρεσε

Η Marvel δεν αστειεύτηκε, όταν αποφάσισε να παίξει με το παρελθόν του Wolverine. Bill Jemas, Joe Quesada (εν ενεργεία τότε editor-in-chief) και Paul Jenkins συνυπογράφουν την πλοκή του comic, με τον Jenkins να συμπληρώνει τις λεπτομέρειες του σεναρίου. Tο σχέδιο ανέλαβε ο Andy Kubert και, επειδή δεν έπρεπε να μείνει τίποτα στην τύχη, τον χρωματισμό ανέλαβε ο Richard Isanove. Μιλάμε, δηλαδή, για μια υπεροπλία δημιουργών για την ολοκλήρωση αυτού του limited series και όχι άδικα. To comic έπρεπε να αφήσει εποχή και πράγματι τα κατάφερε.

Είναι αδύνατο να μη λατρέψει κανείς το ORIGIN, που με τις ανατροπές, αλλά και το πλήθος στοιχείων που το εμπλουτίζουν, κερδίζει τις εντυπώσεις. Τόσο το plot όσο και το artwork, από τις μικρές εικαστικές λεπτομέρειες έως και τα σημαντικότερα σημεία της πλοκής, είναι μελετημένα προσεκτικά και δουλεμένα με τρόπο εντυπωσιακό. Ολόκληρο το έργο αποπνέει μια νοσταλγική αίσθηση και μας χαρίζει μια ιστορία άξια να συγκριθεί με τα κείμενα της κλασικής αμερικανικής πεζογραφίας.

rco003_1462871755

Τι Mας Eνόχλησε

H αλήθεια είναι ότι, από το 1974 έως το 2001, η αποκάλυψη του παρελθόντος του ήρωα γινόταν με το σταγονόμετρο και είχε αρχίσει να κουράζει. Παρά ταύτα, η ανεξιχνίαστη ιστορία του Wolverine ήταν μέρος της γοητείας του. Η σκοτεινή παρελθοντική ύλη του μας αποκαλυπτόταν σε μικρές δόσεις ανά τίτλο ή story arc και αυτό αποτελούσε για χρόνια κίνητρο για τους αναγνώστες. Η με μιας αποκάλυψη του παρελθόντος και της ταυτότητας του Logan διέλυσε την ομίχλη και κατά κάποιον τρόπο χάθηκε το σασπένς και ακρωτηριάστηκε εν μέρει η φαντασία του κοινού για την προέλευση του ήρωα.

Αυτό, όμως, που πραγματικά ενόχλησε δεν έχει να κάνει με το comic καθεαυτό, όσο με το γεγονός ότι αποτέλεσε προηγούμενο και αφορμή για ό,τι ακολούθησε. Το ORIGIN άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και απελευθέρωσε τον σίφουνα των αχρείαστων origins και άλλων χαρακτήρων, καθώς και το κατώτερο sequel του ίδιου του comic, για να μην αναφερθούμε σε εκείνη την ανεκδιήγητη κινηματογραφική ταινία.

Συνολική Εκτίμηση

Το ORIGIN είναι ένα από τα comics που μένουν στην Ιστορία. Σίγουρα υπάγεται στις καλύτερες εκδόσεις της Marvel για την πρώτη δεκαετία του 2000 και ίσως στις καλύτερες ever. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η εταιρεία είχε επενδύσει σε αυτό το εγχείρημα, επιστρατεύοντας βαρέα δημιουργικά όπλα. Όταν πρόκειται για την αποκάλυψη του μεγαλύτερου μυστηρίου που αφορά σε έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες του σύμπαντος της Marvel, πρέπει όλα να περιβάλλονται από την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια.

rco003_1462871878
Τελικά, το ORIGIN κατάφερε να φανεί αντάξιο των προσδοκιών και να αφηγηθεί μια ιστορία πλούσια και γεμάτη, που θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία με στοιχεία από Mark Twain και Jack London. Ιστορία με συνοχή, που γεννά έντονα συναισθήματα, με δράση και ωραίους χαρακτήρες. Δυνατό σημείο τα plot twists και οι αναφορές/κλεισίματα του ματιού στο μέλλον του Wolverine. Το σχέδιο αιχμαλωτίζει το μάτι, που κυλά από panel σε panel καταβροχθίζοντας τις σελίδες.

Σε γενικές γραμμές, όσο απαιτητικός αναγνώστης και να είναι κανείς, αποκλείεται να μην εντοπίσει στο ORIGIN τα στοιχεία εκείνα που να τον κάνουν να το αποδεχθεί ως εξαιρετικό comic. Το γεγονός που κάνει το εν λόγω comic ιδιαίτερο είναι η δυνατότητα να διαβαστεί τόσο από fans και γνώστες του κόσμου των X-Men όσο και από ανυποψίαστους αναγνώστες, και να χαρίσει σε αμφότερους μια αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία.

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, όταν μιλάμε για ιστορίες με τον Wolverine, αξίζει κανείς να διαβάσει κάποια από τα καλύτερα των X-Men, ώστε να θυμηθεί/καταλάβει και τις λανθάνουσες παραπομπές του ORIGIN. Ενδεικτικά είναι τα THE DARK PHOENIX SAGA, X-MEN: PHOENIX – ENDSONG και Χ-ΜΕΝ: DAYS OF FUTURE PAST, ενώ το WEAPON-X (στο MARVEL COMICS PRESENTS) του 1991 και το WOLVERINE ενδείκνυνται για τις solo περιπέτειες του ήρωα. Comics με το Wolverine μετά την κυκλοφορία του ORIGIN είναι πολλά, αλλά κάποια που αξίζουν της ιδιαίτερης προσοχής σας είναι τα OLD MAN LOGAN και οπωσδήποτε το ASTONISHING X-MEN.

Αναφορικά με τις δουλειές του Jenkins που αξίζει να προσέξετε, μεταξύ άλλων είναι το INHUMANS και το run του στο HELLBLAZER. Κατά τα λοιπά και εφόσον ενδιαφέρεστε, μπορείτε να εξετάσετε τη σειρά με τα origins άλλων X-Men και τη συνέχεια του ORIGIN, τo ORIGIN II.