Justice League Of America: Rebirth #1

Άνευρο ξεκίνημα για την νέα ομάδα

Δεν ξέρω αν ήταν πάντα έτσι, αλλά πιστεύω πως στην νέα της φάση η DC, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις ομάδες. Και όταν λέω “ομάδες”, εννοώ κυρίως την Justice League. Είχαμε ήδη το JUSTICE LEAGUE, βγήκε το JUSTICE LEAGUE VS SUICIDE SQUAD και τώρα είπαν να προχωρήσουν και στο JUSTICE LEAGUE OF AMERICA. Κάπου εδώ, όμως, πιστεύω πως άρχισε να χάνεται η μπάλα, καθώς μάλλον ξεχνάνε πως ουκ εν το πολλώ το ευ.

Το πρώτο τεύχος της νέας σειράς, υποφέρει από κάτι που έχουν όλα τα πρώτα τεύχη από τέτοιες σειρές, αλλά επιβαρύνεται και από το γεγονός πως το έχουμε δει πολύ τελευταία. Αναλώνεται στο να σου παρουσιάσει τα μέλη της ομάδας. Από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα, βλέπεις τον Batman αλαμπρατσέτα με την Killer Frost, να τριγυρνούν και να στρατολογούν κόσμο, για τη νέα ομάδα που οραματίστηκε ο πρώτος, η οποία θα απαρτίζεται από απλούς, θνητούς ανθρώπους. Δεν θέλει πια τους θεούς στο πλάι του και κινούμενος από τη μεταστροφή χαρακτήρα της Killer Frost, άρχισε να πιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες. Έτσι, μαζεύει κάθε λογής εγκληματία και outsider, φτιάχνοντας μια μάλλον ομάδα αυτοκτονίας, παρά Justice League.

Πέραν του ότι απλά βλέπεις έναν-έναν τους χαρακτήρες να συστήνονται και δεν γίνεται τίποτε άλλο, δεν σε εμπνέουν και τα νέα μέλη. Από τον δεύτερο ή τρίτο χαρακτήρα, αρχίζεις και καταλαβαίνεις το μοτίβο και ξέρεις πως τώρα θα ακολουθήσει ακόμη μια εισαγωγή χαρακτήρα και ένα motivational speech από τον Batman για να τον πείσει. Βαριέσαι, καθώς έχεις αποκρυπτογραφήσει την αφηγηματική δομή πολύ γρήγορα και οι χαρακτήρες δεν σε εντυπωσιάζουν. Και φυσικά, πάνω που η ομάδα μαζεύεται, το τεύχος τελειώνει και μένεις με το… στο χέρι, να περιμένεις το δεύτερο τεύχος.

Ένα από τα αναμφίβολα θετικά του τεύχους, όμως, και ένας από τους παράγοντες που το σώζουν αρκετά, είναι το artwork. Από τα εντυπωσιακότερα που έχουμε δει στο “franchise” της υπερηρωικής ομάδας, καθώς έχει έντονες γραμμές και δίνεται έμφαση στην λεπτομέρεια, με πολύ δυνατά χρώματα. Το σκίτσο αναδεικνύει τον εκάστοτε χαρακτήρα, ενώ η τελευταία σελίδα, που μας δείχνει την ομάδα συγκεντρωμένη και έτοιμη για δράση, είναι χάρμα οφθαλμών. Αν δεν ήταν και τόσο ωραίο στο μάτι, νομίζω πως θα είχα αφήσει το τεύχος μισό.

Ως συμπέρασμα, έχω μια συμβουλή προς την DC και μια προς εσένα, αγαπητέ comic lover. Εσύ αν θες ξεκίνα τη σειρά, αλλά κράτα μικρό καλάθι σε πρώτη φάση και μην περιμένεις πολλά. Όσο για την DC, καλό θα ήταν να σταματήσει να βγάζει νέους τίτλους Justice League, καθώς φαίνεται πως το θέμα στέρεψε…