American Flagg!

Όταν ο Όργουελ συνάντησε την 9η Τέχνη

Ιστορία

Η ιστορία μας ξεκινάει στις ΗΠΑ, στο (πλέον) όχι τόσο μακρινό, 2031, όπου μετά το Year of the Domino (1996), ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά, καθώς όλα τα πιθανά σενάρια καταστροφής έχουν συμβεί ταυτόχρονα – η κυβέρνηση των ΗΠΑ μαζί με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, καταρρέουν, ανατολική και δυτική ακτή καταστρέφονται ολοσχερώς, η Σοβιετική Ένωση διαλύεται από ισλαμικές εξεγέρσεις, η ενοποιημένη Γερμανία βομβαρδίζει το Λονδίνο, και σε μεγάλο κομμάτι της Γης, με επίκεντρο την Ασία, εξαπλώνεται επιδημία πανώλης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με κάθε CEO των εναπομεινασών εταιρειών, καταφεύγουν στον Άρη, όπου με την βοήθεια τεχνικών από το Σοβιετικό Gagaringrad στη Σελήνη, δημιουργούν το PLEX, μια πολιτική και βιομηχανική ένωση, που κυβερνά και ελέγχει εμπόριο και επικοινωνίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωταγωνιστής του comic, Reuben Flagg, γεννημένος στον Άρη, είναι πρώην ηθοποιός, αφού το CGI της εποχής τον καθιστά περιττό, και αποφασίζει να καταταγεί στους Plexus Rangers, το σώμα ασφαλείας του PLEX, καταφτάνοντας στο Plexmall του Chicago, για να ανακαλύψει μια πραγματικότητα τόσο αταβιστική, όσο και φρικαλέα.

Τι Μας Άρεσε

Τί να πρωτοπεί κανείς για το AMERICAN FLAGG!; Όπως τα περισσότερα δυνατά sci-fi, είναι έντονα πολιτικοποιημένο, θίγοντας μια πληθώρα θεμάτων, στα πρώτα τεύχη ειδικά. Η αιχμηρή κριτική και σάτιρα στην προσπάθεια του Ronald Reagan, για μια πιο καταναλωτική και εταιρική Αμερική, και κοινωνία κατ’ επέκταση, ξεχειλίζει σε κάθε σελίδα, και σε συνδυασμό με το σεξ, τα ναρκωτικά, τη βιά και τα ελεγχόμενα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, δίνουν έναν ξεκάθαρα προφητικό τόνο στην ιστορία. Ο αναγνώστης, μέσα από τα άπειρα μάτια του Flagg, γνωρίζει τον κόσμο του Howard Chaykin, με την ανατριχιαστική λεπτομέρεια και το δυστοπικό ύφος που τον ξεχωρίζει. Από τις παντοδύναμες πολυεθνικές και τις ανατροπές του παγκόσμιου status quo, μέχρι τους πρωτότυπους, καλοστημένους χαρακτήρες και την άφιλτρη ματιά σε μια κοινωνία που δεν είναι και τόσο μακριά από εμάς, η ιστορία συνεπαίρνει από το πρώτο panel.

Δεν είναι μόνο, βέβαια, οι αριστοτεχνικοί συμβολισμοί και η άρρηκτα δεμένη πλοκή, αφού και το ίδιο το artwork του Chaykin θέτει το κατάλληλο υπόστρωμα. Ξεχάστε τις χαλαρές αλλαγές από σελίδα σε σελίδα, ο Chaykin δημιουργεί πυκνά panels, γεμάτα τόσο με ιστορία όσο και με σχέδιο, με γραφικές και ρεαλιστικές σκιαγραφήσεις, ενώ το τρισδιάστατο στοιχείο εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα. Ακόμη και τα ηχητικά εφέ, που είναι πάντοτε λίγο αστεία, εξυπηρετούν το σκοπό τους, πάνω στην απεικόνιση του κόσμου και των γεγονότων που διαδραματίζονται.

Τι Μας Ενόχλησε

Το βασικό πρόβλημα του AMERICAN FLAGG!, είναι ότι δεν συνέχισε ποτέ όσο δυναμικά και ριζοσπαστικά ξεκίνησε. Ο Chaykin, μετά από 26 τεύχη, αποχώρησε από το comic, με τους Steven Grant και J.M. DeMatteis, να παίρνουν τα ηνία. Και παρά τη συμμετοχή δυνατών ονομάτων του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Alan Moore, και την επιστροφή του Chaykin στο τέλος του πρώτου volume, το AMERICAN FLAGG! είχε πάψει να είναι ο υψηλού επιπέδου τίτλος που ήταν. Το δεύτερο volume, μάλιστα, ακυρώθηκε μετά από 12 τεύχη.

Συνολική Εκτίμηση

Ελάχιστα comics άλλαξαν το ίδιο το Μέσο των comics και δεν γνώρισαν την αντίστοιχη φήμη και επιτυχία, όπως το AMERICAN FLAGG!. Πρόκειται για ένα έπος της δεκαετίας του ’80, με εξαιρετικό story και υπέροχο σχέδιο, ένας χείμαρρος μηνυμάτων και παραλληλισμών, με καθηλωτική διορατικότητα και καυστικό πολιτικό περιεχόμενο. Ένα, δυστυχώς, κρυφό διαμάντι, που αξίζει να έχετε στη συλλογή σας.

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, μερικούς από τους υπόλοιπους γίγαντες των dystopian comics, WATCHMEN, V FOR VENDETTA, Y: THE LAST MAN, TRANSMETROPOLITAN και BATMAN: THE DARK KNIGHT RETURNS. Αν σας άρεσε ο Howard Chaykin, τα BLACKHAWK, BLACK KISS, THE SHADOW, IRONWOLF, CODY STARBUCK, και BATMAN: DARK ALLEGIANCES, είναι κάποια από τα σπουδαία έργα του.