ComicSoap

Ένα comic για τα comics!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

ComicSoap

Writer/ArtistΣπύρος ΔερβενιώτηςPublisherJemma Press

Ο Σπύρος Δερβενιώτης δεν είναι νέος δημιουργός comics. Όλοι έχουμε διαβάσει, ή έστω γνωρίζουμε, τα έργα του, είτε αυτόνομα είτε μέσα από άλλα έντυπα, όπως εφημερίδες. Η τελευταία του δουλειά, COMICSOAP, βασισμένη σε αφηγήσεις του Φραγκίσκου Ζουταλούρη, είναι μια επιλογή strips από το ομώνυμο webcomic.

Ας το ομολογήσουμε: comics υπάρχουν πολλά, ακόμα και comics για τα ίδια τα comics. Για τους παλαβούς, όμως, που όχι μόνο δίνουν τα ωραία τους λεφτουδάκια για “Μικιμάου”, αλλά και παθιάζονται με αυτά, δεν υπάρχουν. Αυτό είναι και το δυνατό σημείο της συλλογής. Διαβάζοντάς το, δε θα γελάσεις με τις καταστάσεις από μόνες τους. Αυτό είναι για τους άλλους, τους “απ’ έξω”. Το πολύ γέλιο βγαίνει όταν βλέπεις τον εαυτό σου κι άλλους γνωστούς εκεί μέσα. “Α!”, λες, “Έτσι κάνω κι εγώ!”.

Το ασπρόμαυρο σχέδιο είναι απλό, χωρίς πολλές-πολλές λεπτομέρειες, γιατί η σάτιρα και η καρικατούρα δεν χρειάζονται περισσότερα. Συνολικά, είναι ένα πολύ διασκεδαστικό ανάγνωσμα και η αυτοαναφορικότητά του θα σας κάνει να το διαβάσετε άλλη μια φορά, έτσι, σαν να επισκέπτεστε το κομιξάδικό σας.