Superman: Red Son

Truth, justice, and the Stalinist way

Ιστορία

Ο Superman, το αγαπημένο παιδί της Αμερικής, αποτελούσε ανέκαθεν ένα σύμβολο ελπίδας και δικαιοσύνης για τον κόσμο της DC. Τί θα συνέβαινε, όμως, αν το διαστημόπλοιο που κουβαλούσε το βρέφος από τον Krypton, δεν προσγειωνόταν στο Kansas, αλλά στην επικράτεια της Σοβιετικής Ρωσίας, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου; Αυτή την ερώτηση απαντά και το RED SON, το οποίο μας παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εκδοχή του Superman, που από προστάτης της Metropolis γίνεται προστάτης… του σταλινικού καθεστώτος.

Τι Μας Άρεσε

Το RED SON βρίθει από εκπληκτικά στοιχεία. Ο Millar κάνει εξαιρετική δουλειά με την τροποποίηση των χαρακτήρων από το mainstream σύμπαν της DC, επιλέγοντας να αλλάξει δραστικά το παρελθόν και την ιδιότητα ορισμένων, όπως του Batman και του Pete Ross, αλλά να παραμείνει πιο πιστός όσον αφορά σε κάποιους άλλους, όπως ο Lex Luthor και ο Brainiac. Η πλοκή του comic είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, με τον Millar να μας εισάγει άρτια στο κλίμα ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων, που επικρατούσε από τα 50s και μετά, χωρίς να τσιγκουνεύεται τις φιλονικίες και τις δολοπλοκίες μεταξύ των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, αλλά και τις ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας.

Εκτός από την πλοκή, βέβαια, αριστοτεχνικό είναι και το σχέδιο. Οι κομουνιστικές και μη απεικονίσεις των χαρακτήρων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ, παράλληλα, εξαιρετική είναι και η επιλογή των χρωμάτων, τα οποία συμπληρώνουν όμορφα τα σκίτσα.

Τι Μας Ενόχλησε

Δύσκολα βρίσκει κανείς αρνητικά στοιχεία σε ένα comic τόσο προσεγμένο. Ένα μικρό παράπονό μου ήταν ότι ο Superman, κάποιες φορές, καταφέρνει να κερδίσει τους εχθρούς του με απρόσμενα μεγάλη ευκολία. Μπορώ να ανακαλέσω ένα panel στο οποίο τα τερατουργήματα του Luthor, μεταξύ των οποίων και ο Doomsday, ο Parasite και ο Metallo, έρχονται όλα καταπάνω του και αυτός τα κερδίζει με την ίδια ευχέρεια που ο Stan Lee έπαιρνε το credit από τους συνεργάτες του. Συνολικά, πάντως, το comic εμφανίζει πολύ λίγες και μικρές ατέλειες.

Συνολική Εκτίμηση

Το RED SON είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα και πιο όμορφα δουλεμένα Elseworlds. Προσωπικά, είναι η αγαπημένη μου ιστορία με τον Superman, μαζί με το ALL-STAR SUPERMAN (πιο mainstream αναγνώστης δεν γίνεται). Οι λίγοι από εσάς που δεν το έχετε διαβάσει, αγοράστε το άμεσα. Είναι ένα comic που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή!

Παράλληλες Προτάσεις

Μερικές ενδιαφέρουσες και εξίσου ατμοσφαιρικές ιστορίες τύπου Elseworlds, είναι η τριλογία BATMAN & DRACULA (RED RAIN, BLOODSTORM, CRIMSON MIST), το GOTHAM BY GASLIGHT, το SUPERMAN’S METROPOLIS, αλλά και το THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM. Εξαιρετικές ιστορίες με τον Superman είναι και το SUPERMAN: SECRET IDENTITY (επίσης Elseworlds), αλλά και το ALL-STAR SUPERMAN, το οποίο ανέφερα νωρίτερα.