The Crow

Ένα κλασσικό, σκοτεινά ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα

Ιστορία

Ο Eric δολοφονείται, μαζί με τη μνηστή του, από μια συμμορία. Έναν χρόνο αργότερα, ένα κοράκι θα του δείξει το δρόμο της επιστροφής στον κόσμο των ζωντανών. Σκοπός του, η εκδίκηση…

Τι Μας Άρεσε

Αν υπάρχει μια λέξη που να συνοψίζει τα θετικά αυτού του comic, αυτή είναι η ατμόσφαιρα. Γραμμένο με αφορμή μια προσωπική τραγωδία του δημιουργού, κάθε σελίδα αναδύει πόνο, μιζέρια, σκοτάδι. Φυσικά, το ασπρόμαυρο σχέδιο βοηθάει – από τις λίγες περιπτώσεις που τα χρώματα περιττεύουν – αποδίδοντας ένα σύνολο που απευθύνεται περισσότερο στα μάτια και την ψυχή, παρά στο μυαλό. Την ιστορία τη νιώθεις, περισσότερο, τη ζεις, δεν την κατανοείς.

Τι Μας Ενόχλησε

Ο James O’ Barr έφτιαξε το THE CROW για να διοχετεύσει τον δικό του πόνο απώλειας, ήταν ένα προσωπικό project. Επίσης, ήταν η πρώτη του δουλεία στο χώρο των comics και η αδυναμία αυτών των στοιχείων φαίνεται σε πολλά σημεία. Από τη μια, η συνοχή της αφήγησης είναι πολύ εύθραυστη. Γεγονότα μπλέκονται με μνήμες και παραισθήσεις, δυσκολεύοντας τη ροή της ανάγνωσης. Από την άλλη, το σχέδιο πλήττεται από συχνές αστοχίες ερασιτεχνισμού, με ασταθές ύφος, λάθη στις αναλογίες και έλλειψη φυσικότητας στις εκφράσεις.

Συνολική Εκτίμηση

Είμαι από αυτούς που πρώτα είδαν την (μία, μοναδική) ταινία και μετά διάβασαν το comic. Για τον λόγο αυτό, η εντύπωση που έχω πάνω στο “αρχικό υλικό” είναι λίγο συγκεχυμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το THE CROW είναι ένα κακό, ή ακόμη και μέτριο graphic novel. Έχει πολλά θετικά και ενδιαφέροντα στοιχεία, και αξίζει μια ανάγνωση ή και θέση στη βιβλιοθήκη σας, τόσο για αυτή καθαυτή την αυθεντική ιστορία, όσο και ως λίκνο του pop culture φαινομένου ονόματι “The Crow”.

Παράλληλες Προτάσεις

Η ιδέα και η μέθοδος που εισήχθη με το THE CROW (ανάσταση υπό την καθοδήγηση ενός κορακιού, με σκοπό την εκδίκηση) άνοιξε τον δρόμο (ή, τη λεωφόρο, καλύτερα) για πάμπολλα “Κοράκια”, καλύτερης ή χειρότερης ποιότητας από το αρχικό. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τα: CITY OF ANGELS, DEAD TIME, FLESH AND BLOOD (προσωπικό αγαπημένο), DEATH & REBIRTH, WALKING NIGHTMARES, RESURRECTION, TOUCH OF EVIL, PESTILENCE, SKINNING THE WOLVES και CURARE (τα δύο τελευταία με τη συνδρομή του ίδιου του O’ Barr). Υπάρχει, επίσης, και ένα X-FILES/THE CROW crossover…