Longshot

Ένα origin από άλλο πλανήτη!

Ιστορία

Ένας άγνωστος και γοητευτικός νεαρός δραπετεύει από μια παράλληλη διάσταση και καταφτάνει στη Γη, όπου σύντομα συνειδητοποιεί ότι έχει αμνησία και διαφέρει από τους, κατά τα άλλα, πανομοιότυπους κατοίκους του πλανήτη. Από το ντεμπούτο του κιόλας, παρατηρεί ότι είναι ιδιαίτερα τυχερός, σε αστρονομικό βαθμό, ενώ παράλληλα μπορεί να “διαβάσει” τα ψυχικά αποτυπώματα των αντικειμένων, δηλαδή να μάθει την ιστορία τους.

Με τους ανθρώπους να τον ονομάζουν Longshot, λόγω της απίστευτης τύχης του, ο πρωταγωνιστής εξερευνεί τον παράξενο πλανήτη, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, και αντιμετωπίζει εχθρούς από τη δική του διάσταση, φτάνοντας πιο κοντά στην αλήθεια για τον εαυτό του. Μαθαίνει ότι ήταν ένας γενετικά κατασκευασμένος σκλάβος, για χάρη του ηγέτη του πλανήτη του, Mojo, ενώ η αμνησία ήταν η τιμωρία για την επανάστασή του, και τώρα καλείται να έρθει σε σύγκρουση με το παρελθόν του, και να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον του.

Τι Μας Άρεσε

Από που να αρχίσει κανείς… Ο Longshot, ως χαρακτήρας, είναι σαν αυτά τα βιβλία, τις σειρές, τις ταινίες (whatever floats your boat), που γυρνούν γύρω από ένα υπερ-απλό, αλλά ευφυές concept, που όταν τα ολοκληρώσεις, λες: “Μα καλά, πως δεν το είχε σκεφτεί κάποιος μέχρι τώρα;”. Ένας ήρωας με την τύχη ως υπερδύναμη, είναι απλά stroke of genius. Εδώ, όμως, είναι που εκπλήσσει η Nocenti – δεν ποντάρει όλες τις μάρκες της πάνω σε αυτή την ιδέα, αλλά στήνει ένα ιστορικό πλέγμα, που, αν και δεν είναι πρωτότυπο, είναι σίγουρα ελκυστικό.

Μέσα από αυτοτελή, σχεδόν επεισοδιακά, τεύχη, το mini series αφηγείται την περιπέτεια ενός εξωγήινου, που ενώ δεν θυμάται, ανακαλύπτει σταδιακά τον εαυτό του, μέσα από γνώριμα και μη πρόσωπα, απογοητεύεται, ερωτεύεται, προδίδεται, και βρίσκει σκοπό στη ζωή του, με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Και μέσα από αυτήν την “οδύσσεια”, η συγγραφέας θίγει θέματα όπως την ελευθερία, την ανθρώπινη ύπαρξη (με ότι αυτό συνεπάγεται), και φυσικά την ακλόνητη θέληση, που χρειάζεται για να ανταπεξέρθει κανείς, απέναντι σε φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια.

Για όσους λατρεύουν τη δεκαετία του ‘80 στα comics, το artwork είναι απλά geekgasm. Η πρώτη mainstream δουλειά του Arthur Adams, μελλοντικού συνδημιουργού του Legend imprint της Dark Horse, είναι εμβληματική. Με έμφαση στην αισθητική της εποχής, τη λεπτομέρεια, την ανατομία και τις sci-fi επιρροές, ο διάσημος σχεδιαστής απεικονίζει, με υπέροχα panels, τόσο τα σκηνικά, όσο και τους χαρακτήρες. Από το punk μοντέλο Longshot, στην “Breakfast Club” Ricochet Rita, και από τον “Jabba the Hut” Mojo, στην “Let’s get physical” She-Hulk, ο Adams δημιουργεί ένα εξαιρετικό 80s blend, ενώ οι γραμμές του θα αποτελέσουν τις βάσεις, για αυτό που, κάποια χρόνια αργότερα, οι comics historians θα ονομάσουν “Image style”.

Τι Μας Ενόχλησε

Σίγουρα το LONGSHOT δεν είναι τέλειο. Όσο ευχάριστα και αν διαβάζεται, οι διάλογοί του κάθε άλλο παρά σαιξπηρικοί είναι, η πλοκή προσπαθεί να χωρέσει αρκετά μηνύματα, τα οποία, μερικές φορές, βγάζουν μάτι, αλλά και η αφέλεια και η αμνησία του πρωταγωνιστή, σε κάποιες φάσεις, λειτουργεί αρνητικά, καθώς εμποδίζε τη συναισθηματική ταύτισή του με τον αναγνώστη.

Συνολική Εκτίμηση

Το LONGSHOT, δυστυχώς, δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής του για το είδος, φέρνει στην επιφάνεια έναν ήρωα διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους, και ανήκει, κατά την άποψή μου, στα υποτιμημένα origin stories. Με λίγο Asimov, λίγο Σπάρτακο, μια αρκετά έξυπνη ιδέα, και μπόλικη 80ιλα, το συνηθισμένο κάρβουνο μετατρέπεται σε διαμάντι, που αξίζει να διαβάσετε.

Παράλληλες Προτάσεις

Αν σας ιντρίγκαρε ο πρωταγωνιστής, μπορείτε να τον βρείτε στα UNCANNY X-MEΝ Vol. 1 #215-249, EXILES Vol. 1 #74-99, και το LONGSHOT SAVES THE MARVEL UNIVERSE. Σε όσους άρεσε η πένα της Nocenti, προτείνω ανεπιφύλακτα το run της στο DAREDEVIL, καθώς και στο KID ETERNITY.