Geoff Johns’ Hawkman

The Winged Warrior reimagined!

Ιστορία

Προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά της, η Kendra Saunders ταξιδεύει στο St.Roch, όπου αναπόφευκτα συναντάει τον Carter Hall, και διστακτικά αποδέχεται τη βοήθειά του στην εξιχνίαση του φόνου των γονιών της. Με αυτό το ξεκίνημα, το νέο Hawk δίδυμο έρχεται αντιμέτωπο με το πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση, το ζοφερό παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, καθώς και με παλιούς και νέους εχθρούς.

Τι Μας Άρεσε

Μέχρι να “πέσει” στα ικανά χέρια του Johns, ο Hawkman – κακά τα ψέματα – είχε περάσει από ένα χαοτικό continuity (και θα ξαναπερνούσε, δυστυχώς). Cartel Hall, Katar Hol, Fel Andar, ο χαρακτήρας ταλαντευόταν μεταξύ Γης και Thanagar, θεού, εξωγήινου και ανθρώπου, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως το origin του. Ο Johns καταφέρνει να συγκεράσει τις διαφορετικές πτυχές με έξυπνο τρόπο, σε μια ενιαία αλληλουχία νεκραναστάσεων, η οποία δένει με την γενικότερη ιστορία των Hawks και της καταδικασμένης αγάπης τους. Όπως επισημαίνει και ο Gentleman Ghost: “It’s all cyclical in nature” – η ίδια τους η ζωή είναι ένας ατέρμονας βρόχος, δεν γίνεται να ζήσουν happily ever after, γιατί έτσι τελειώνει η ιστορία τους.

Ο συγγραφέας εξελίσσει, επίσης, το παράδοξο της ιδιοσυγκρασίας του Hawkman. Από τη μία, υπάρχει το ξεκάθαρο στοιχείο Indiana Jones, και όσον αφορά στην προσωπική, κυριολεκτικά, εντριβή και αγάπη του για την ιστορία και την αρχαιολογία και όσον αφορά στην διδασκαλία, με τον πρωταγωνιστή να “μάχεται” και στους ακαδημαϊκούς κύκλους πλέον. Από την άλλη, παρόλη την γνώση, την εμπειρία, και την προσθετικά μακρόχρονη ζωή του, ο Carter παραμένει ένας άνθρωπος δράσης και βίας, όπως παραδέχεται και ο ίδιος. Αυτή η διχοτόμηση, που στους υπερήρωες επικεντρώνεται συνήθως στην μυστική ταυτότητα, προσδίδει ένα ιδιαίτερο τόνο και ύφος στον πρωταγωνιστή και τον κάνει να ξεχωρίζει.

Εξίσου πετυχημένη είναι η αντιδιαστολή του Hawkman με τον Black Adam, κατά τη διάρκεια του Black Reign arc – δύο φιγούρες, με πολλά κοινά, που ζουν διαρκώς σε ένα πεδίο ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα, αλλά προσεγγίζουν τη ζωή τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο Black Adam προσπαθεί να υποτάξει τον κόσμο στο δικό του πρίσμα, ενώ ο Carter προσπαθεί να ταιριάξει στην σημερινή εποχή, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό.

Tο σχέδιο του Rags Morales πάντοτε με διχάζει. Υπάρχουν δουλειές του που δε μου αρέσουν σχεδόν καθόλου, όπως στο BLACK CONDOR και στο ACTION COMICS του New 52, και υπάρχουν και εκείνες που θεωρώ πραγματικά αξιομνημόνευτες. Διαβάζοντας το HAWKMAN, κατάλαβα προς τι αυτή η μεγάλη αντίθεση – το σχέδιο του είναι πολύ συγκεκριμένο και σε κάποιους χαρακτήρες εφαρμόζει σαν γάντι και σε άλλους μοιάζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Ο Hawkman, καθώς και οι περισσότεροι χαρακτήρες που απεικονίζονται στη σειρά, ανήκουν ευτυχώς στη δεύτερη κατηγορία. Με μοντέρνες ρεαλιστικές 00s γραμμές και συνάμα ένα εμφανέστατο cartoon στιλ, ο σχεδιαστής παραδίδει μερικά από τα δυνατότερα panels της μέχρι και σήμερα καριέρας του.

Τι Μας Ενόχλησε

Μακράν το βασικότερο αρνητικό στοιχείο του comic είναι η απόδοση της Hawkgirl. Σίγουρα το creative team δεν ευθύνεται για το ομολογουμένως αμφιλεγόμενο origin της Kendra Saunders (αν και ο Johns έβαλε το χεράκι του στην JSA, όπου πρωτοεμφανίστηκε η ηρωΐδα), αλλά οι τραυματικές σκηνές των ονείρων της στη σειρά δημιουργούν περισσότερο αποστροφή, παρά ενδιαφέρον. Οι έννοιες της αυτονομίας, της ανεξαρτησίας και της ελεύθερης βούλησης έναντι του πεπρωμένου, που προβάλλει ως χαρακτήρας η Kendra, λειτουργούν άψογα, αλλά διακρίνεται μια συγγραφική υπερπροσπάθεια, όσον αφορά στο τραγικό παρελθόν της.

Συνολική Εκτίμηση

Το HAWKMAN διαφέρει αρκετά από τους άλλους τίτλους, με τους οποίους έχει καταπιαστεί ο Geoff Johns, και δεν είναι καν το πιο high profile run του. Είναι, όμως, η πιο πετυχημένη ανάπλαση χαρακτήρα που έχει γράψει. Με σεβασμό και γνώση ως προς το backstory, ο συγγραφέας παραδίδει ένα μεστό αποτέλεσμα, γεμάτο δράση, σωστούς διαλόγους, άρτιο story και drama. Αν έπρεπε να διαβάσετε μόνο ένα comic για τον winged warrior θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα αυτό!

Παράλληλες Προτάσεις

Για όσους λάτρεψαν τον Hawkman, τα ALL-STAR SQUADRON, JSA, HAWKWORLD και το πρόσφατο run των Venditti/Hitch είναι επιλογές που σίγουρα θα εκτιμήσετε. Όσοι γνωρίσατε τη πένα του Geoff Johns για πρώτη φορά σε αυτόν τον τίτλο, τα runs του στα GREEN LANTERN, FLASH, SUPERMAN, καθώς και στη New 52 JUSTICE LEAGUE είναι μερικές από τις καλύτερες δουλειές του.