PREVIEWS PICKS (OCT 2010): MERCHANDISE

Η βροχή ατελείωτου merchandise, εν όψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς, συνεχίζεται και αυτό το μήνα στο PREVIEWS. Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με την αραχνιασμένη manga γωνιά, όπως επισήμανε και η Μυρτώ Τσελέντη, δεν ξέρω πώς φαίνεται σε εσάς, αλλά εμένα με κάνει να νιώθω πολύ περίεργα.

Κάποιος που κάθε μήνα θα ξεφυλλίσει το PREVIEWS, δεν θα ενημερωθεί απλά για το τι νέο πρόκειται να κυκλοφορήσει, θα διαπιστώσει ταυτόχρονα και τις τάσεις της βιομηχανίας. Εάν, για παράδειγμα, οι νέες κυκλοφορίες σε manga αυξάνονταν, δεν θα μπορούσε παρά να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Διαφορετικά, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας εκδότης θα επέλεγε να ρίξει στην αγορά κάτι που δεν είχε σαφείς ενδείξεις ότι θα πουλήσει. Αυτό, λοιπόν, που βλέπουμε όσοι κάθε μήνα ξεφυλλίζουμε το PREVIEWS, είναι ότι ενώ η βιομηχανία των comics φαίνεται να έχει πληγεί από την κρίση και να προσπαθεί να ανακάμψει, στον τομέα του merchandise, τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως διαφορετικά. Όχι μόνο δεν μειώθηκε η προσφορά, αλλά αυξήθηκε και μάλιστα με κομμάτια που είναι πολύ ακριβά.

Πραγματικά, δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αν υποθέσουμε ότι η προσφορά αυξάνεται όσο ο κόσμος αγοράζει τα προσφερόμενα είδη, μπορεί να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι ενώ τα comics θεωρήθηκαν από πολλούς περιττό έξοδο, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν συνέβη το ίδιο και με τις φιγούρες, τα αγάλματα εν γένει και τα παντός είδους collectibles. Ας περάσω, όμως, στις επιλογές αυτού του μήνα, πριν αποφασίσω ότι θα ήθελα να αναλύσω ακόμα περισσότερο τις τάσεις της αγοράς.

CLASSIC ARCHIE CHARACTER 3: BETTY
(DARK HORSE DELUXE, p.59, $49.995)

Η γλυκύτατη Betty Cooper έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1941 στο περιοδικό Pep Comics #22 και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους comic χαρακτήρες παγκοσμίως. Του χρόνου, ο Archie θα γιορτάσει τα 70οστά του γενέθλια και η Dark Horse σχεδιάζει να εκδόσει πολυτελή archives και συνοδεύει αυτό το γεγονός με 5 συλλεκτικά αγάλματα των πιο δημοφιλών χαρακτήρων της σειράς. Το τρίτο από αυτά τα αγάλματα, θα είναι η Betty και, όπως και τα υπόλοιπα, θα βγει σε μόλις 950 κομμάτια, σε πολυτελές μεταλικό κουτί. Αν, λοιπόν, είστε fan, ή αν ήταν κάποτε ο πατέρας σας και θέλετε να του κάνετε ένα ωραίο δώρο, να ξέρετε ότι θα είναι διαθέσιμο το Μάρτιο.

WONDER WOMAN #600 STATUE
(DC DIRECT, p.131, $125)

Η Wonder Woman είναι ίσως ο πιο φετίχ χαρακτήρας που έχει εμφανιστεί ποτέ σε comic. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε  αυτό το άρθρο μου, ή σε αυτό του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου. Πρόσφατα, η Wonder Woman άλλαξε στολή και αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Για να γιορτάσει την κυκλοφορία του 600στού τεύχους της σειράς, η DC μας φέρνει αυτό το πορσελάνινο άγαλμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό κομματιών και είναι βαμμένο στο χέρι. Αν σας φαίνεται ακριβό, σκεφτείτε ότι θα είναι περί τα 25cm ύψος και παραδεχτείτε ότι είναι πανέμορφο. Από το ταλαντούχο χέρι του Jack Mathews.

WORLD OF WARCRAFT SERIES 8
(DC UNLIMITED, PI)

Το WORLD OF WARCRAFT έχει άπειρους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ενώ όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες για τον τάδε που σκότωσε τον φίλο του επειδή του έκλεψε ένα σπαθί στο παιχνίδι, ή τον δείνα που είχε να βγει 4 χρόνια από το δωμάτιό του γιατί έπαιζε WoW. Αν δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάω, προτείνω ανεπιφύλακτα το επεισόδιο του South Park με τίτλο “Make Love Not Warcraft“, το οποίο θα σας λύσει όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε. Από τους υπόλοιπους, όσοι ενδιαφέρεστε για τις φιγούρες που συνοδεύουν το παιχνίδι, θα θέλατε να ξέρετε, φαντάζομαι, ότι ανακοινώθηκε η 8η σειρά. Η τιμή τους ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά μάλλον θα είναι στα γνωστά επίπεδα για action figures.

ARSENIC LULLABY: ZOMBIE FETUS STATUE
(p.228, $34.99)

Το pick of the month. Όσοι δεν έχετε διαβάσει αυτό το μικρό διαμαντάκι, πραγματικά χάνετε. Εξαιρούνται όσοι δεν αντέχουν το μαύρο κάφρικο χιούμορ και όσοι είναι “καλοί και ευσεβείς” (καταραμμένο τικ). Πριν καν αναζητήσετε το comic, το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά σε μια εξαίρετη έκδοση από την Jemma Press, βιαστείτε να παραγγείλετε αυτό το άγαλμα, γιατί έχουν απομείνει μόλις 200 κομμάτια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα φτάσει για όλους. Είναι βαμμένο στο χέρι, από τον ίδιο τον Douglas Paszkiewicz, ο οποίος επίσης έχει κάνει και το πρωτότυπο. Εκτός από το γεγονός ότι θα δείχνει υπέροχα στο ράφι σας, φανταστείτε τι κάφρικες πλάκες μπορεί να κάνετε στη γιαγιά σας όταν σας ρωτήσει τι είναι αυτό. “Α, δεν είναι τίποτα, γιαγιά. Η κοπέλα μου έκανε έκτρωση, αλλά αποφάσισα να κρατήσω το παιδί”. Αν πιστεύετε ότι οι πιθανότητες να το αποκτήσετε από το PREVIEWS είναι μικρές, μπορείτε να απευθυνθείτε κατευθείαν στον Paszkiewicz.

SUPERMAN: DARK SYMBOL T-SHIRT
(p.347, $17.95-20.95)

Είστε φανατικός οπαδός του Superman, αλλά σιχαίνεστε το μπλε. Ίσως σας αρέσει το μπλε, αλλά ιδρώνετε πολύ και φαίνεται άσχημα. Μην στεναχωριέστε άλλο! Μπορείτε να φοράτε με περηφάνεια το σύμβολο του αγαπημένου σας ήρωα, σε ένα κατάμαυρο μπλουζάκι, με άσπρο logo. Αν είστε, δε, από εκείνους τους τύπους, μπορείτε να αναπτύξετε παράλληλα ένα σωρό θεωρίες (βλ. παπαρολογίες) για το μινιμαλισμό, το industrial design και τον εγκλωβισμό της ανθρώπινης ψυχής στον υλισμό, για να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

TRUE BLOOD: VILF T-SHIRT
(p.349, $16.99)

Το έταιρο ρούχο αυτού του μήνα, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό εδώ το t-shirt. Το TRUE BLOOD κατέκτησε κοινό και κριτικούς (sic) και συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει ατελείωτες δόσεις fan-service, τόσο σε αγοράκια όσο και σε κοριτσάκια. Αν θυμάστε, για την τρίτη σεζόν της σειράς, είχαν κυκλοφορήσει κάποια viral posters, ένα από τα οποία βλέπετε και στην εικόνα. Το εν λόγω t-shirt, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε, αλλά σε μαύρο χρώμα. Πάντως, κυκοφορούν ήδη παραλαγές, ως επι το πλείστον κακές, ενώ κάπου πήρε το μάτι μου ένα t-shirt που έλεγε “Edward is a VILF”. Ο κόσμος μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος του…

HAMMER FILMS: CHRISTOPHER LEE & INGRID PITT MINI BUSTS
(p.381, $69.99)

Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να γράψει κανείς για αυτά τα δυο mini busts. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον λάτρη των παλιών ταινιών τρόμου, να μην θέλει να τα αποκτήσει, όπως επίσης δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που δεν βλέπει τέτοιες ταινίες που να θέλει να τα αποκτήσει. Θα κυκλοφορήσουν μόλις 1000 από το καθένα, οπότε προτείνω να βιαστείτε, αν θέλετε να εξασφαλίσετε το δικό σας ή τα δικά σας.

DC X BISHOUJO COLLECTION CATWOMAN BISHOUJO STATUE
(KOTOBUKIYA, p.391, $59.99)

Πώς θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω αυτό το άγαλμα στις επιλογές του μήνα; Η Kotobukiya είναι μια εταιρεία που ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της, ενώ ακόμη και όταν βγάζει κάτι που δεν σου πολυαρέσει, οφείλεις να αναγνωρίσεις την ανωτερότητά του σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχεις δει. Πραγματικά, είναι ένας λόγος να ζηλεύεις τους Ιάπωνες. Έχοντας ικανοποιήσει τους Marvel fans παλιότερα και με το άγαλμα της Batgirl να είναι στο δρόμο, η Kotobukiya συνεχίζει την DC Bishoujo Collection με αυτό το πανέμορφο άγαλμα της Cat Woman. Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας PVC, έχει ύψος περί τα 25cm και είναι βασισμένο σε εικονογράφηση του Shunya Yamashita. Αναμένεται κατά το Μάρτιο, αλλά μπορείτε να το προ-παραγγείλετε από τώρα.

STAR TREK: SULU POR HOME COLOGNE FOR MEN
(p.406, $29.99)

Ο καλύτερός σας φίλος είναι μεγάλος fan του Star Trek, αλλά δεν τα πάει καθόλου καλά με το σαπούνι; Μπορεί να βρει με κλειστά τα μάτια τον δρόμο για το μηχανοστάσιο του Enterprise, αλλά όχι το δρόμο προς το μπάνιο; Τί κι αν μπορεί να ρυθμίσει με απόλυτη ακρίβεια ένα phaser, αν δεν μπορεί να ρυθμίσει την αναλογία ζεστού/κρύου νερού; Αν, λοιπόν, έχετε έναν τέτοιο φίλο και ντρέπεστε να εμφανίζετστε πλάι πλάι σε κάποιο convention, τα βάσανά σας τελείωσαν! Πάρτε του δώρο αυτό το άρωμα και ξενοιάστε! Θα μυρίζει υπέροχα και θα σας είναι υπόχρεος για μια ζωή!

Περισσότερο merchandise τον επόμενο μήνα!