ANGOULEME: 38th FESTIVAL INTERNATIONAL DE LA BANDE DESSINEE

Ολοκληρώνεται σήμερα ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ comics του κόσμου, το φεστιβάλ της Angouleme. Μετά την αγωνία που πέρασαν οι διοργανωτές και όσοι αγαπούν το φεστιβάλ για την περσινή χρονιά, οπότε και υπήρξε κίνδυνος να μην γίνει ποτέ, το φεστιβάλ άνοιξε την περασμένη Πέμπτη τις πύλες του στο κοινό.

Το πρόγραμμα πλούσιο και πάντα πολυσυλλεκτικό και πρωτοποριακό, καθώς στην Angouleme οι διοργανωτές και καλλιτεχνικοί σύμβουλοι του κορυφαίας αυτής διοργάνωσης ενδιαφέρονται πάντα να καλύπτουν όλα τα γούστα την ίδια ώρα που κάνουν και μια νέα πρόταση.  Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα και λεπτομέρειες εδώ. Σε αυτό το άρθρο θα σας ξεναγήσω στα σημεία του πραγματικά πλούσιου προγράμματος που μου φάνηκαν πιο ενδιαφέροντα. Ας κάνουμε, λοιπόν, έστω και με τη φαντασία μας, τη βόλτα μας στην Angouleme.

Το φεστιβάλ, βεβαίως, έχει και τα κλασικά μέρη του προγράμματος, όπως είναι οι συναντήσεις καλλιτεχνών με νέους καλλιτέχνες και τα workshop που στόχο έχουν να φέρουν τους καλλιτέχνες κοντά και την ανταλλαγή απόψεων για την τέχνη.

Επίσης, για μια ακόμη χρονιά οι επισκέπτες του φεστιβάλ χαίρονται το event CONCERT DE DESSINS®, ένα φανταστικό θέαμα που συνδυάζει το σχέδιο με τη μουσική. Στην ίδια φιλοσοφία και το CONCERT FATOUMATA DIAWARA όπου η εικόνα συνδυάζεται με τη μουσική από την Αφρική. Αυτού του είδους τα event εκτός από του ότι έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, φέρνουν και περισσότερο κοινό καθώς η ζωντανή μουσική είναι – κακά τα ψέματα- καλός κράχτης. Στο ίδιο πνεύμα και το CONCERT HEAVY TRASH με τον Baru (φετινού προέδρου της κριτικής επιτροπής) να αφήνει τα μολύβια και να ροκάρει!

Ένα ακόμα event φαίνεται να είναι το LE CABARET DE BANDE DESSINÉE ALÉATOIRE στο οποίο διερευνείται – εν είδει workshop – η στενή σχέση ανάμεσα στη ζωγραφική, τα cartoon και τη ζωντανή παράσταση.

Αυτό, όμως, που δε θα έχανα με τίποτα θα ήταν το JE VAIS LE DIRE À MA MÊRE (“Θα το πω στη μαμά μου”) με τον απίθανο Geluck – γνωστό για το ΓΑΤΟ που βρίσκαμε στο 9 – να ανεβάζει ένα one-man θεατρικό στο οποίο θα χρησιμοποιήσει σχέδια, φωτογραφίες και ίσως και λίγο ζωντανό σχέδιο επί σκηνής.

Το πρόγραμμα βέβαια περιλαμβάνει και εκθέσεις και εδώ θα ξεχωρίσω τα 36 panels των PEANUTS, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων του πιο γνωστού ίσως strip του κόσμου. Η έναρξη της έκθεσης γιορτάστηκε με έναν αγώνα baseball!

Και φυσικά υπάρχουν και τα βραβεία της Angouleme, από τα πιο έγκριτα του χώρου. Όλοι οι καλλιτέχνες αισθάνονται όμορφα με τη Le Fauve, την όμορφη αγριόγατα – μασκώτ του φεστιβάλ από τον Trondheim στο εξώφυλλό τους. Φέτος στις υποψηφιότητες και το LOGICOMIX είναι μέσα στις υποψηφιότητες. Το πρωτοποριακό στο οποίο προχώρησαν οι διοργανωτές είναι ότι έφτιαξαν ένα i-pad και i-phone app στο οποίο μπορείς να δεις τις υποψηφιότητες, ένα μικρό δείγμα από όλες τις υποψηφιότητες και φυσικά να ψηφίσεις!

Μέσω του web tv του φεστιβάλ, που είναι πολύ καλό, μπορείτε και εσείς να μπείτε, έστω και λίγο, στο κλίμα της Angouleme, να περιδιαβείτε στις εκθέσεις και να χαζέψετε αποσπάσματα των παραστάσεων καθώς και να απολαύσετε κάποιες συνεντεύξεις. Εμείς από εδώ θα σας κρατάμε ενήμερους και θα σας ενημερώσουμε για όσα συνέβησαν στο φεστιβάλ καθώς και για τους νικητές των βραβείων.