THE FANTASTIC FLYING BOOKS OF MR. MORRIS LESSMORE

Creators/Directors: William Joyce, Brandon Oldenburg
Moonbot Studios

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στην ταινία.

Ξεκίνησε μια όμορφη – για ’μένα τουλάχιστον – παράδοση, να σας ενημερώνω για το νικητή στα Oscars στην κατηγορία Short Film (Animated). Είναι αλήθεια πολύ-πολύ απολαυστικό να βλέπεις αυτές τις ταινίες και θεωρώ ότι όσοι τις αγαπούν έχουν μια μορφή εθισμού. Και γιατί όχι; Όταν είναι καλές είναι πολύ καλές, καλογραμμένες, καλοφτιαγμένες, με βάθος. Μπορεί να μοιάζει εύκολο να κάνεις μια μικρού μήκους ταινία, αλλά η τέχνη που απαιτείται είναι άλλου επιπέδου και η μαεστρία είναι μοναδική. Να πούμε για το φετινό νικητή;

Για μια ακόμη χρονιά, όπως και με το LOST THING, η ταινία είναι χωρίς λόγια. Αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο των animated μικρού μήκους και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δε χρειάζεται πάντα ο λόγος για να “πεις” μιαν ιστορία και, καμιά φορά, ο λόγος που δημιουργεί μέσα μας μιαν εικόνα είναι πιο δυνατός από αυτόν που θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει ο δημιουργός. Έτσι και το THE FANTASTIC FLYING BOOKS OF MR MORRIS LESSMORE, μια ταινία ομιλητικότατα βουβή. Η μουσική του είναι εντάξει για συνοδευτική και είναι πολύ οικεία. Αυτός ήταν και μάλλον ο σκοπός της.

Ο Mr. Morris Lessmore είναι ένας λάτρης των βιβλίων και γράφει και ο ίδιος ένα, όταν την όμορφη, πολύχρωμη πόλη του χτυπά ο τυφώνας. Η καταστροφή, η απελπισία και η απόγνωση που φέρνει γύρω του ο τυφώνας, του φέρνει θλίψη και πια δε μπορεί ή δε θέλει να γράψει. Μέχρι που βρίσκει ένα μέρος που μένουν υπέροχα, παιχνιδιάρικα βιβλία. Μένει εκεί και τα φροντίζει, δένεται μαζί τους, ταξιδεύει, ζει, ξαναβρίσκει το χρώμα του και ξαναγράφει. Και μετά από πολλά χρόνια, φεύγει.

Η τανία είναι, όπως και οι ίδιοι οι δημιουργοί λένε, εμπνευσμένη από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα και τον Μάγο του Οζ. Πρόκειται για μια ταινία για τη δύναμη των βιβλίων, τη δύναμη των ιστοριών. Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, δεν υπάρχει ομορφότερο ταξίδι από αυτό που σου επιφυλάσσουν οι ιστορίες. Τα ταξίδια, οι περιπέτειες, οι βόλτες, τα συναισθήματα που επιφυλάσσει ένα βιβλίο είναι κάτι που μόνο από πρώτο χέρι μπορείς να νιώσεις.

Ο Mr. Lessmore είναι ένας γλυκύτατος χαρακτήρας, βασισμένος σαφέστατα στον Buster Keaton με τα μεγάλα μάτια, το ψάθινο καπελάκι και το μπαστούνι του. Απίθανος και το βιβλίο-βοηθός του, ένα βιβλίο με ήρωα τον Humpty Dumpty, ένα κινούμενο αυγό. Απλός, αλλά όμορφος, και ο τρόπος που επικοινωνεί το βιβλίο με τον πρωταγωνιστή. Καταπληκτικό και αξιοζήλευτο και το βιβλίο-κρεβάτι του Mr. Lessmore, αλλά και όλο το όμορφο, ζωντανό, παλλόμενο περιβάλλον. Διαβάζω ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήσαν οι δημιουργοί είναι πρωτοποριακές και σκοπός είναι να δημιουργήσουν μια αίσθηση παλιού αλλά και ζωντανού ταυτόχρονα.

Προσωπικά, αγαπημένη μου σκηνή στην ταινία, η εγχείρηση ενός παλιού κατεστραμμένου βιβλίου. Σε περιβάλλον που θυμίζει παλιά μαθήματα ανατομίας, όπως στο FRANKENSTEIN του Branagh, ο ήρωας προσπαθεί να σώσει το βιβλίο. Αλλά ο μόνος τρόπος να το ζωντανέψει είναι να το διαβάσει, να βυθιστεί στην ιστορία του και να παρασυρθεί από αυτό.

Το THE FANTASTIC FLYING BOOKS OF MR. MORRIS LESSMORE είναι μια μια γλυκιά, καλοφτιαγμένη ταινία γεμάτη αγάπη για τα βιβλία και τις ιστορίες. Ίσως για κάποιους να μην είναι γλυκιά, αλλά γλυκερή. Μπορεί. Αλλά πειράζει λίγο γλυκερή συγκίνηση; Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Απολαύστε την ταινία.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Adzywe9xeIU[/youtube]