SNAPSHOT REVIEWS 24-5-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

BLUE GN
Writer/Artist: Pat Grant
Top Shelf

Σε μια μικρή πόλη στην Αυστραλία, όπου έχουν έρθει ως μετανάστες κάποια μπλε πλάσματα με πλοκάμια και την έχουν “καταλάβει”, ένας μπογιατζής αναπολεί τα παιδικά του χρόνια… Τότε που το σκάγανε από το σχολείο για να πάνε για surfing, τότε που είδε για πρώτη του φορά τους ξένους, αλλά και τη μέρα που μαζί με τους φίλους του ξεκίνησαν να δούν ένα πτώμα..

Το BLUE είναι ένα πολύ όμορφο comic που μας έρχεται από την Αυστραλία. Ο δημιουργός του φτιάχνει μια ιστορία που μιλά για τον τοπικισμό και το ρατσισμό, αλλά και για τις αναμνήσεις μιας παιδικής του ηλικίας. Προφανώς, υπάρχει ο παραλληλισμός με το STAND BY ME (λόγω πτώματος), αλλά κάπου εκεί περιορίζονται και οι σχέσεις του BLUE με το βιβλίο του Stephen King. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε (πέρα από το πολύ όμορφο artwork) η έμπρακτη πίστη του στις άδειες creative commons. Πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός από το να αγοράσετε το comic, μπορείτε να το διαβάσετε ολόλκληρο και εδώ. Σας προτείνω να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να το ξεφυλλίσετε (τουλάχιστον διαδικτυακά).

Στην έντυπη έκδοση, τέλος, υπάρχει και ένα ενδιαφέρον άρθρο-αφιέρωμα για τα αυστραλιανά surf comics.

RESET #1
Writer/Artist: Peter Bagge
Dark Horse

“Πώς θα σας φαινόταν να ξαναζούσατε την εποχή που ήσαστε νέοι και πηγαίνατε ακόμα σχολείο;”  Το ερώτημα μοιάζει να έχει τεθεί τόσες φορές που δείχνει κουραστικό. Ευτυχώς ο Peter Bagge αποφεύγει τις πεπατημένες. Πρωταγωνιστής στο RESET είναι ένας ξεπεσμένος ηθοποιός που χρειαζεται επειγόντως χρήματα και στον οποίο θα προτείνουν να συνδεθεί σε ένα μηχάνημα εικονικής πραγματικότητας, όπου θα ξαναζήσει ένα κομμάτι της ζωής του.

Έξυπνοι διάλογοι σε ένα καλοστημένο ασπρόμαυρο comic. Αναφορές στην pop κουλτούρα και αιχμηρό χιούμορ συνθετουν ένα comic που εστιάζει σε απροσδόκητα σημεία και που είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε κανείς από μια σύντομη περιγραφή του. Δε με έχει απογοητεύσει ο Peter Bagge και μάλλον δεν προτίθεται να το κάνει ούτε εδώ.

POPEYE #1
Writer: Roger Langridge
Artist: Bruce Ozella
IDW

Είναι εντυπωσιακό πως σχεδόν όποιος και να γράνει το PREVIEWS PICKS, κάθε φορά που φτάνει σε κάποιο comic, στο οποίο συμμετέχει ο Langridge, νιώθει την υποχρέωση να κάνει μια αναφορά τόσο στην κυκλοφορία όσο και σε εμένα (και προφανώς είναι κάτι που με κάνει να νιώθω καλά και ευχαριστώ τους φίλους και συνεργάτες). Θα ήταν, λοιπόν, παράλειψη από μέρους μου να μην αναφερθώ στο POPEYE.

Μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό (νομίζω πως θα ήταν παράλογο να ζητούσαμε να είναι) αλλά το POPEYE της IDW είναι έξυπνο, σπιρτόζικο με χορταστικότατες ιστορίες (είχα καιρό να χρειστώ τόση ώρα για να διαβάσω ένα τεύχος) και όμορφο artwork  (και όταν αναλάβει ο Neeley θα γίνει ακόμα καλύτερο). Μπορεί να μην ξέσπασα σε γέλια (όπως έπαθα διαβάζοντας την εκδοχή του E.C. Segar), αλλά χαμογέλασα πάρα πολλές φορές. Μπορεί να μην είδα τα έξυπνα στησίματα σελίδων που έχω συνηθίσει απο τον Langridge, αλλά σίγουρα αυτό το layout ήταν πολύ πιο πιστό στο αρχικό έργο. To POPEYE της IDW είναι ένα πολύ καλό comic και μια καλή αφορμή για να έρθει περισσότερος κόσμος σε επαφή με τα comics του Segar.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της επιτυχίας που σημείωσε το πρώτο του τεύχος, το POPEYE μετατράπηκε από limited σε ongoing σειρά…

BAD MEDICINE #1 [FCBD]
Writers: Christina Weir,  Nunzio DeFilippis
Artist: Christopher Mitten
Oni Press

Το ότι συχνά εμπιστεύομαι το ένστικτό μου δε σημαίνει πως αυτό είναι αλάνθαστο. Πιο σωστό θα ήταν να πω πως εμπιστεύομαι συχνά το ένστικτό μου, ακόμα και αν δε με οδηγεί συχνά σε επιτυχίες (για παραδειγμα, χρειάστηκε να διαβάσω ένα κάρο τίτλους της Moonstone, μήπως και πειστώ πως δεν είναι για μένα).

Σε αυτή την περίπτωση, ομολογώ πως ο λόγος που οδηγήθηκα εδώ μάλλον έχει να κάνει με το ότι έχω καλή εντύπωση από κάποια comics της Oni που μου φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα, χωρίς να τα έχω διαβάσει (βλέπε SIXTH GUN). Έτσι, με την κυκλοφορία αυτής της νέας σειράς, ήμουν σχεδόν σίγουρος πως πρόκειται για ένα comic που έπρεπε να δοκιμάσω.

Παράξενα εγκλήματα και γιατροί που ξεφεύγουν από τα όρια της επιστήμης, σε μια σειρά που οι δυο πρωταγωνιστές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο ενός εγκλήματος, κατά το οποίο το κεφάλι του θύματος έχει γίνει αόρατο. Το BAD MEDICINE έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αρκετά καλής αμερικανικής αστυνομικής σειράς που ισορροπεί ανάμεσα σε CSI και X-FILES.

Δυστυχώς για μένα, η τελευταία αμερικανικη αστυνομική σειρά που ευχαριστήθηκα ήταν το THE GOOD GUYS και πριν από αυτό… χμμμ… δεν ξέρω… το MATLOCK και το MURDER SHE WROTE (…και στις αστυνομικές σειρές προτιμώ πολύ περισσότερο τις βρετανικές, ενώ όλα αυτά τα αστυνομικά με αρχικά και forensics με κάνουν να βαριέμαι αφάνταστα);  Ευτυχώς, από την άλλη, η Oni (και ένα από τα comic shops που επισκέπτομαι) μου έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω τζάμπα το συγκεκριμένο FCBD edition του τεύχους και να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι για μένα. Υποθέτω πως υπάρχει κάποιο πιο κατάλληλο target group για το συγκεκριμένο comic.