OATMEAL

otm4pngWriter/Artist: Matthew Inman
http://theoatmeal.com/

Μια και την εβδομάδα που πέρασε υμνήσαμε τα δωρεάν αγαθά (SULLIVAN’S SLUGGERS , GUARDIANS OF THE GALAXY INFINITE COMICS #1, MARVEL #1 ISSUES), αποφασίζω να ακολουθήσω το πνεύμα, παρουσιάζοντάς σας ένα από τα αγαπημένα μου webcomics, έχοντας μάλιστα την αφορμή της πρόσφατης έκδοσης μίας συλλογής του, με τίτλο HOW TO TELL IF YOUR CAT IS PLOTTING TO KILL YOU.

Το OATMEAL θυμίζει blog που γράφει κανείς για να περιγράψει τη μέρα του, να σχολιάσει κάτι που του έτυχε… Τα comics δεν έχουν συγκεκριμένη συνοχή, δε συνδέονται μεταξύ τους, παρά μόνο ως διάφορες σκέψεις και στιγμιότυπα ζωής του ίδιου συγγραφέα. Ορισμένα από αυτά έχουν εξομολογητικό χαρακτήρα και μου είναι πολύ ενδιαφέροντα, μιας και, προσωπικά, με ευχαριστεί να διαβάζω ιστορίες για τα κατοικίδια των άλλων, τα παιδικά τους χρόνια, κ.λπ.. Εντάξει, γούστα είναι αυτά!

Βεβαίως, ο Matthew Inman δεν περιορίζεται σε αυτά. Γράφει για τις συνομωσίες των γατιών, για την εκνευριστική μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για το πόσο πιο γαμάτος ήταν ο Tesla από τον Edison. Κριτικάρει τους θρήσκους, τον κόσμο στο γυμναστήριο, στο αεροπλάνο… Γενικά, μοιράζεται με το κοινό του οτιδήποτε τον απασχολεί, άλλες φορές με διάθεση χιουμοριστική, άλλες με επικριτική, θυμωμένη, ή λυπημένη. Είναι σίγουρα ένα comic με ποικιλία!

otm3Το σχέδιο είναι απλό, καθόλου ιδιαίτερο, ή ευχάριστο στο μάτι, χωρίς όμως να έχει λάθη που κουράζουν. Κάποιες φορές βγάζει γέλιο, μέσα από κάποιες εκπληκτικές εκφράσεις που διαλέγει να απεικονίσει ο Inman, αλλά από εκεί και πέρα, παύει να έχει ενδιαφέρον και απλά ανταποκρίνεται σωστά, στο κείμενο που συνοδεύει.

Το στοιχείο που κάνει πραγματικά το OATMEAL να ξεχωρίζει, είναι η διαδραστικότητά του, καθώς υπάρχει τρομερή επικοινωνία με το κοινό. Ο δημιουργός δε χορταίνει να οργανώνει διαγωνισμούς για τους αναγνώστες του, να δέχεται feedback, να χρησιμοποιεί ιδέες που του στέλνουν, να στήνει φιλανθρωπίες. Ωπ! Να στήνει φιλανθρωπίες; Μάλιστα! Τον Αύγουστο του 2012, το webcomic συγκέντρωσε, μέσω του Indiegogo, 1.700.000 δολάρια (μαζί με τη χρηματοδότηση του state της Νέας Υόρκης, η οποία υποσχέθηκε πως θα διπλασίαζε το ποσό, αν αυτό έφτανε τα 850.000 δολάρια), ώστε να καταφέρει το “Tesla Science Center at Wandenclyffe” να αγοράσει το Wandenclyffe Tower, γνωστό και ως Πύργο του Τέσλα. Ενεργό και αλτρουιστικό – δεν είναι αυτοί οι λόγοι που θα διαλέξω να διαβάσω ένα comic, μα οφείλω να αναφέρω μία τόσο αξιέπαινη πράξη!

Δεν ξεχνώ επίσης να μιλήσω για τα παρανοϊκά quiz που είναι διαθέσιμα στο site. Οι απαντήσεις σου αποκαλύπτουν πόσα λεπτά θα άντεχες παρέα με ένα δεινόσαυρο σε μία κουκέτα, πόσο πιθανό είναι να θέλει η οικογένειά σου να σε φάει, πόσους bieber θα μπορούσες να νικήσεις σε μία μάχη… Επιτέλους, ένα webcomic που προσφέρει τόσο σημαντικές γνώσεις, ήταν καιρός πια!

otmΤο OATMEAL έχει επίσης ευρύ merchandise. Κούπες, μπλούζες, posters, μαγνητάκια, κονκάρδες, ημερολόγια… Πάνω τους φιγουράρουν φράσεις “όπως Tesla > Edison”, γάτες που καβαλάνε δεινόσαυρους, ή αρκούδες-δύτες. Οπωσδήποτε, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά και, γιατί όχι, να ενισχύσει, με την αγορά του, ένα πολύ καλό webcomic. Και πριν πάει στο checkout, να θυμηθεί να τσεκάρει τα δύο βιβλία που έχει εκδώσει ο Inman, το 5 VERY GOOD REASONS TO PUNCH A DOLPHIN IN THE FACE (2011) και το HOW TO TELL IF A CAT IS PLOTTING TO KILL YOU (2012). Τα παραπάνω είναι συλλογές των καλύτερων στιγμών του webcomic, αλλά διαθέτουν, φυσικά, και ανέκδοτες ιστορίες.

Κάπου εδώ, νομίζω πως μπορώ να σταματήσω την παρουσίασή μου και να σας αφήσω να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Και αν, τελικά, γίνετε και εσείς fan (διόλου απίθανο), θυμηθείτε να μου στείλετε τι αποτελέσματα βγάλατε στο “are your loved ones plotting to eat you?”. Έτσι, από περιέργεια. Για να μη νιώθω τόσο μόνη και φοβισμένη.