BY THIS SHALL YOU KNOW HIM

BTSYKH-Cover (Small)Writer/Artist: Jesse Jacobs
Koyama Press

Κοιτάζοντας τις κυκλοφορίες της Koyama Press, ξεχώρισα ένα comic με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο που θυμίζει κάτι από διαστημικό οκτάμπιτο παιχνίδι των 80s. Ο τίτλος του είναι αρκετά πομπώδης και αρχικά πίστεψα ότι θα είναι μια διαστημική περιπέτεια. Καμία σχέση όμως. Tο BY THIS SHALL YOU KNOW HIM, ένα υβρίδιο art book και graphic novel, διηγείται ένα διεστραμμένο μύθο για τη δημιουργία της Γης και του ανθρώπου.

Προσωπικά, έχω βαρεθεί όλες τις γνωστές ιστορίες περί δημιουργίας του κόσμου, από τις θρησκευτικές εταιρείες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Ναι, σίγουρα θα ήθελα μια τεκμηριωμένη και αναλυτική απάντηση για το πώς δημιουργηθήκαμε, αλλά μέχρι να βρεθεί, προτιμώ να μη ξέρω, παρά να πιστεύω σε παραμύθια και ψεύτικες εξηγήσεις. Έτσι, λοιπόν, δεν έχω κανένα πρόβλημα να διαβάσω ένα comic που χρησιμοποιεί στοιχεία από κάποιες θρησκείες για να φτιάξει τη δική του ψυχεδελική, άρρωστη γαλαξιακή ιστορία. Ειλικρινά δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω και ίσως αυτό ήταν ακόμα ένας λόγος που το πήρα στα χέρια μου.

BTSYKH2Ο Καναδός Jesse Jacobs έχει κυκλοφορήσει κάποια self-published mini comics και το πρώτο του επίσημο comic, EVEN THE GIANTS, από την Adhouse. To BY THIS SHALL YOU KNOW HIM είναι η δεύτερή του δουλειά και πρώτη του συνεργασία με την Koyama Press. Μία συνεργασία που θα συνεχιστεί, αφού ήδη έχει ανακοινωθεί η επόμενη κυκλοφορία του μέσα στο 2014. Αν θα μπορούσα να περιγράψω τη δουλειά του Jesse Jacobs, θα έλεγα ότι το εικαστικό κομμάτι προηγείται του σεναριακού, ενώ τα σχέδια του είναι ψυχαναγκαστικά πολυδουλεμένα και σου δίνουν την αίσθηση ότι έχει ξοδέψει άπειρες ώρες για κάποια από αυτά. Δε γνωρίζω αν το έργο του είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού ή κάποιου πλάνου, πάντως θυμίζει τις σουρεαλιστικές δουλειές του Theo Ellsworth και Marc Bell, ενώ η γαλαξιακή θεματολογία παραπέμπει στις δουλειές του Jack Kirby και του Jesse Moynihan (FORMING). Ο χαρακτηριστικά πλούσιος χρωματισμός, βασισμένος σε δύο αποχρώσεις, συνεχίζει και εδώ με τόνους από μπλε και μωβ που είναι άκρως ελκυστικοί και όμορφοι.

BTSYKH3Το BY THIS SHALL YOU KNOW HIM θυμίζει στις πρώτες του σελίδες ένα sketchbook που αργά και ομαλά σε βάζει μέσα στην ιστορία. Αρχικά, γνωρίζουμε μια ομάδα από τέσσερα υπερφυσικά, υπεράνθρωπα όντα: τον Ablavar, τον Blorax, τον Zantek και τον ανώνυμο δάσκαλο/σύμβουλό τους. Έχοντας προφανώς καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανταγωνιστικό δημιουργικό πνεύμα, ασχολούνται με τη κατασκευή έργων πάνω στα οποία ο δάσκαλος και οι ίδιοι οι μαθητές ασκούν κριτική. Ο Ablavar φτιάχνει γαλαξίες και πλανήτες, με προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο πλανήτη, τη Γη. Εκεί δημιουργεί προϊστορικά ζώα, αλλά μετά το κράξιμο του φθονερού Zantek, αναγκάζεται να ρίξει μερικούς κομήτες και να καταστρέψει αυτό το όμορφο Jurassic Park. Συνεχίζει απτόητος όμως, και δημιουργεί θηλαστικά, πουλιά, φίδια κλπ. Όλοι θαυμάζουν το νέο του έργο, ακόμα και ο ύψιστος έρχεται να τα δει από κοντά.

Φυσικά, ο μαλάκας της παρέας, ο Zantek, έχει σκάσει από τη ζήλια του και βλέπει ότι οι πολύπλοκες, ποζεράδικες γεωμετρικές κατασκευές από μωβ ξύλο δεν εντυπωσιάζουν πια. Έτσι, αφήνει στην άκρη τα δικά του έργα και σαμποτάρει τον όμορφο κόσμο του Ablavar, δημιουργώντας το πιο επικίνδυνο πλάσμα, τον άνθρωπο. Η ιστορία συνεχίζει, παραποιώντας πολλά στοιχεία της Βίβλου. Ο Αδάμ και η Εύα είναι δύο άξεστοι και χαζοί άνθρωποι των σπηλαίων, με τη δεύτερη να φαίνεται λίγο πιο έξυπνη. Ο Αδάμ παραμένει υποχείριο, όχι του φιδιού ή της Εύας, αλλά του δημιουργού του. Ο καλόψυχος και συμπαθέστατος Κάιν γίνεται ο πρώτος δολοφόνος με θύμα τον κακό και μισητό Άβελ, ο οποίος, επηρεασμένος από τον Zantek, αρέσκεται να σκοτώνει αθώα ζώα. Ο Ablavar μαθαίνει το συμβάν και ξεκινάει μια αιώνια μάχη ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Zantek (η γνωστή μάχη μεταξύ καλού και κακού), κατά τη διάρκεια της οποίας βλέπουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό να εξελίσσεται και να φθάνει στις μέρες μας.

BTSYKH4Παρατηρώντας το comic στο σύνολό του, πιστεύω πως το πιο κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μίξη διαφορετικών στοιχείων. Εικαστικά, παράξενα γεωμετρικά σχήματα αναμειγνύονται με θεούς, ανθρώπους, ζώα και πλανήτες. Λογοτεχνικά, πολυθεϊστικές παραδόσεις, όπως θεϊκές δυνάμεις με ανθρώπινες ατέλειες και αδυναμίες, μπλέκονται με κομμάτια της Βίβλου, με αποτέλεσμα μια διεστραμμένη και ψυχρή κοσμική ιστορία.

Το BY THIS SHALL YOU KNOW HIM είναι μια απλή και άμεση ιστορία. Έχει πολλές λεπτομέρειες που αψηφούν τη λογική και γι’ αυτό θα έλεγα να μην αφιερώσετε πολλή ώρα ψάχνοντας για κάποιο βαθύτερο νόημα. Απλά απολαύστε ένα ψυχεδελικό ταξίδι σε γαλαξιακούς ονειρότοπους, μακριά από τον συνηθισμένο και κοινότυπο κόσμο.