BEST OF: Junji Ito

Χαιρετώ τους αγαπημένους φίλους-αναγνώστες, τους τυχαίους περαστικούς και το λοιπό internet! Θέλω να πιστεύω πως δεν θα με μισήσετε πολύ και δε θα με καταριέστε μετα το σημερινό BEST OF.

Πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε “μα τι λέει αυτός ο περίεργος;“, θα πρέπει να σας προειδοποιήσω: σήμερα έχουμε να κάνουμε με horror manga. Και, μάλιστα, μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά, τρομαχτικά που έχετε διαβάσει. Keep that in mind, γιατί σας το λέω από τώρα: δεν παίρνω καμία ευθύνη για τυχόν αϋπνίες, εφιάλτες και τρομώδη παραληρήματα γενικότερα. Οι ιστορίες που θα ακολουθήσουν είναι για γερά νεύρα, στην πλειοψηφία τους.

Κάνω αυτήν την δήλωση μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά θα πρέπει να τονίσω πως, δεδομένου οτι έχω διαβάσει ΠΟΛΛΗ λογοτεχνία τρόμου και μπόλικα comics ανάλογης θεματολογίας, πίστευα πως δεν μπορεί κάτι να με κάνει να ανατριχιάσω εύκολα. Μέχρι που ανακάλυψα τον Junji Ito και, με την σειρά μου, είπα να τον μοιραστώ μαζί σας. Μπορείτε να ευχαριστήσετε για αυτό τη φίλη και συνεργάτιδα Μυρτώ Τσελέντη (Μυρτώ, ελπίζω να μην κατακλυστείς από hate-mail, βουντού κτλ.) και το βιβλίο της MANGA: ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΚΟΣΜΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ) από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Να το διαβάσετε, αποτελεί πολύ καλή εισαγωγή στα manga. Αν το πάρει το μάτι σας πουθενά, αρπάξτε το, γιατί είναι και δυσεύρετο πλέον.

Ο Junji Ito λοιπόν – ή Itou, διαλέγετε και παίρνετε – είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή mangaka, ο οποίος σχεδόν αποκλειστικά ασχολείται με horror manga. Τι τον κάνει να ξεχωρίζει; Γιa αρχή, το ιδιαίτερο, απίστευτα λεπτομερές – και ανατριχιαστικό – όπου χρειάζεται, στιλ του σχεδίου του, που βρίσκεται ενδιάμεσα ρεαλισμού, δυτικών επιρροών και παραδοσιακού manga design. Επίσης, μιας και μιλήσαμε για τις επιρροές του, ας αναφέρουμε μερικές: Kazuo Umesu και Hideshi Hino (θρυλικοί horror mangakas), ο Ιάπωνας sci-fi συγγραφέας Yasutaka Tsutsui και ο κλασικός, αγαπημένος συγγραφέας weird fiction/cosmic horror, H.P. Lovecraft.

Το έργο του συνδυάζει το αστικό (συνήθως) περιβάλλον με τον παραδοσιακό ιαπωνικό τρόμο και μπόλικη δόση Lovecraft. Και όσο για τις απεικονίσεις που καραδοκούν μέσα σε αυτά τα manga; Η λέξη “εφιαλτικές” είναι μία πολύ καλή αρχή (ή κακή – όπως το πάρει κανείς). Θα πρέπει να διαβάσετε και να δείτε για να καταλάβετε. Είμαι σίγουρος πως οι fans του καλού horror δε θα μείνουν καθόλου απογοητευμένοι.

Αρκετές από τις ιστορίες του έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, και μπορείτε να τις βρείτε online. Mα, ακόμη και τις υπόλοιπες κάπου θα τις βρείτε, αν ψάξετε… Επιπλέον, πολλές από τις δουλειές του έχουν γίνει ταινίες, ενώ μία έχει γίνει και anime. Αλλά πιστεύω αρκετά κράτησε η εισαγωγή. Ώρα να αρχίσουν τα ρίγη… Κοινώς, να δούμε ποιες είναι οι δέκα καλύτερες ιστορίες του Junji Ito.

remina10. HELLSTAR REMINA (2005)

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η νεαρή, όμορφη Remina, κόρη του καθηγητή αστροφυσικής Oguro. Ο Oguro ανακαλύπτει έναν νέο πλανήτη, 16 έτη φωτός από την Γη, τον οποίο ονομάζει Remina, προς τιμή της κόρης του. Όμως, όταν διαπιστώνεται πως ο πλανήτης όχι μόνο πλησιάζει την Γη, αλλά και πως είναι ζωντανός, οι υπόλοιποι πολίτες μέσα στον φόβο τους ενδίδουν στην δεισιδαιμονία.

Πιστεύοντας πως η Remina είναι υπεύθυνη για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, την κατηγορούν ως ανόσια μάγισσα και αρχίζουν να την καταδιώκουν με σκοπό να τη θυσιάσουν και να αποτρέψουν το φριχτό τέλος που περιμένει την Γη. Κοσμικός τρόμος, με γενναίες δόσεις science fiction, κάποιες έξυπνες ιδεές και μερικά πραγματικά φοβερά visuals.

Tomie_manga_cover9. TOMIE (1987)

Η Tomie είναι μία μυστηριώδης, πανέμορφη και επικίνδυνα θελκτική νεαρή μαθήτρια. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της είναι πως κάνει τους άντρες να τρελαίνονται – κυριολεκτικά – για αυτήν και πως δε μπορεί να πεθάνει, μιας και έχει healing factor, καλύτερο από αυτόν του Deadpool και του Wolverine μαζί. Άσε που μπορεί δημιουργεί κλώνους της από έστω ένα κύτταρό της. Α, σας ανέφερα πως τα μαλλιά της είναι επίσης δαιμονικά;

Πρόκεται για την αρχετυπίκη, σκοτεινή femme-fatale που κάνει τους πάντες υποχείριά της και, μέσω της λατρείας τους, εξυπηρετεί τα δικά της σκοτεινά σχέδια. Το sex-appeal και η χειραγώγησή της οδηγούν την ίδια , αλλά και τα θύματα της, σε ένα αυτοκαταστροφικό μονοπάτι χωρίς επιστροφή. Πόθος, ομορφιά, παράνοια και body-horror. Η σειρά manga TΟΜΙΕ μεταφέρθηκε και σε μία σειρά 9 (!) ταινιών.

8. TOWN WITHOUT STREETS (1997)town

Μία ιστορία που ξεκινάει πολύ παράξενα και ανησυχητικά, για να τελειώσει ακόμα πιο παράξενα και τρομαχτικά. Η νεαρή μαθήτρια Saiko αρχίζει και βλέπει κάθε βράδυ στον ύπνο της τον συμμαθητή της, τον Kishimoto, για τον οποίο και αρχίζει να τρέφει συναισθήματα. Μετά από μία σειρά περίεργων συμβάντων, όμως, που καταλήγει στον θάνατο του Kishimoto, η ιστορία παίρνει ακόμα πιο σκοτεινή τροπή.

Η οικογένεια της αρχίζει και την παρακολουθεί κρυφά συνέχεια και σε τέτοιο βαθμό παραλογισμού που αποφασίζει να φύγει από το σπίτι της και να πάει να μείνει στην θεία της, η οποία μένει σε άλλη πόλη. Όμως, όταν φτάνει εκεί, ανακαλύπτει πως κάτι πολύ παράξενο και σκοτεινό συμβαίνει, τόσο με την ίδια την πόλη όσο και με τους κατοίκους της.

Η ιστορία έχει έντονα το στοιχείο του εφιαλτικού, πυρετωδούς ονείρου και παίζει με την έννοια της ιδιωτικής ζωής.

The_bully7. THE BULLY (1997)

Η Kuriko κάθεται μαζί με το αγόρι της, τον Yutaro, σε μία παιδική χαρά. Τον ρωτάει αν θα εξακολουθεί να θέλει να την παντρευτεί, μόλις του αφηγηθεί την ιστορία της. Η παιδική χαρά της φέρνει στον νου κάποιες όχι και τόσο καλές στιγμές από το παρελθόν της, καθώς, όταν ήταν παιδί, παίζοντας εκεί, γνώρισε ένα μικρότερό της αγόρι, το Nao. Σύντομα θα καταλήξει να παίζει μαζί του, χωρίς να το θέλει πραγματικά, αλλά ο Nao αντίθετα τη συμπαθεί και θέλει να παίζει μαζί της όλο και περισσότερο. Μην αντέχοντας άλλο, η Kuriko αρχίζει να κάνει την ζωή δύσκολη στον Nao, με σταδιακά όλο και χειρότερους, πιο σαδιστικούς τρόπους, που φυσικά δεν έχουν καλά αποτελέσματα για τον μικρό…

Παρόλο που δεν υπάρχει κάτι υπερφυσικό σε αυτή την ιστορία, έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ πιο πραγματικό τρόμο: αυτόν της καθόδου στην παράνοια. Και ο Ito ξεκινάει την ιστορία με πολύ ήρεμο τρόπο, για να την κλιμακώσει σιγά-σιγά σε κάτι πολύ σκοτεινό.

gyo6. GYO (2001)

Ένα νεαρό ζευγάρι που κάνει διακοπές ανακαλύπτει πως αναδύεται μία απαίσια μυρωδιά από τη θάλασσα. Αλλά δεν είναι το μόνο αποτρόπαιο που βγαίνει από τον βυθό, καθώς σύντομα αρχίζει και βγαίνει  στη στεριά η πηγή της μυρωδιάς: τα πτώματα νεκρών ψαριών, τα οποία έχουν γίνει ένα με κάτι παράξενες συσκευές, οι οποίες διαθέτουν μεταλλικά πόδια που θυμίζουν έντομα.

Σύντομα, η εισβολή αυτή αρχίζει και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι ήρωές μας πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν και παράλληλα να μάθουν τι είναι αυτά τα πλάσματα και από πού προέρχεται αυτός ο αμβίβιος πλέον τρόμος.

Μία ιστορία με πολλά φρικιαστικά σημεία και ακόμα πιο ανατριχιαστικές αλληγορίες. Το 2012, είδαμε και την anime μεταφορά του GYO.

amigara5. THE ENIGMA OF AMIGARA FAULT (2003)

Μετά από έναν δυνατό σεισμό, με επίκεντρο το βουνό Amigara, δύο ορειβάτες βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ περίεργο θέαμα. Στην πλαγιά του βουνού έχουν εμφανιστεί ρωγμές. Αλλά όχι συνηθισμένες. Έχουν το σχήμα ανθρώπου. Σύντομα, το φαινόμενο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σχεδόν αμέσως, αρχίζουν όμως και καταφτάνουν διάφοροι κάτοικοι της κοντινής πόλης, οι οποίοι λένε πως κάτι τους τράβηξε σε αυτό το μέρος, ειδικά όταν είδαν και αναγνώρισαν στην τηλεόραση τις ρωγμές που προορίζονται για αυτούς. Κάποιοι αποφασίζουν να απαντήσουν στο “κάλεσμα”, μπαίνουν μέσα και εξαφανίζονται…Ή μήπως όχι;

Μία απλή στην σύλληψη της, αλλά και ταυτόχρονα ανατριχιαστική, ιστορία.

4. ARMY OF ONE (2005)armyofone

Ο Michio, ένας νεαρός άντρας ο οποίος έχει παρατήσει το σχολείο από τα 13 του και έχει να βγει από το απίτι του 7 χρόνια (σύνδρομο Hikikomori) δέχεται μία επίσκεψη από την παλιά του συμμαθήτρια Natsuko, η οποία έχει έρθει για να τον καλέσει σε ένα reunion πάρτι που οργανώνει η τάξη του, για να γιορτάσουν την ενηλικίωση τους. Ο Michio, όντας ερωτευμένος μαζί της, δέχεται.

Όμως, παράλληλα στην πόλη, ανακαλύπτονται δύο πτώματα, ραμμένα μαζί σε έναν μακάβριο εναγκαλισμό. Ταυτόχρονα, αεροπλάνα ρίχνουν μυστήρια φυλλάδια, τα οποία γράφουν “κανείς δεν συμπαθεί έναν μοναχικό. Ενώστε όλοι τα χέρια τώρα. Ενώστε όλοι τις καρδιές σας τώρα”. Οι ίδιες φράσεις παίζουν σε ένα παράξενο διαφημιστικό που καλεί τον κόσμο να γίνει μέρος του “Στρατού Του Ενός”.

Κάπως έτσι, ξεκινάει μία από τις πιο μυστήριες, φρικιαστικές και αινιγματικές ιστορίες του Ito.

Mimi3. MIMI’S GHOST STORIES (2002)

Οι περισσότεροι ήρωες του Ito είναι άτυχοι. Αλλά η Mimi παίρνει το βραβείο γκαντεμιάς, καθώς τα κακά την κυνηγάνε σε, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι αυτοτελείς ιστορίες. Είναι αυτό που λέμε, “αν δεν σε θέλει”

Στις έξι αυτές ιστορίες, λοιπόν, η Mimi έρχεται αντιμέτωπη με μία ποικιλία υπερφυσικών τρόμων που θα έκαναν οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο να κλειστεί διά παντός σε μοναστήρι, περιτριγυρισμένος από τα ιέρα σύμβολα κάθε πιθανής θρησκείας, ενώ πιθανώς θα βγάζει αφρούς από το στόμα.

Και οι έξι ιστορίες είναι πάρα πολύ καλές, αλλά αυτή που μου έχει χαραχτεί στην μνήμη (και πιστεύω και στις δικές σας, όταν την διαβάσετε) είναι το στοιχειωτικό – pun intended – SEASHORE. Όταν φτάσετε στις τελευταίες σελίδες και κάποια συγκεκριμένα panels, θα καταλάβετε το γιατί και κατόπιν θα βρίσετε τον Ito και μετά εμένα που σας το πρότεινα. Μεταξύ μας, αυτό δεν είναι χαριτολόγημα, συνέβη όντως. Και ναι, είμαι περήφανος για αυτό, οπότε περιμένω τα σχόλιά σας, όπως και για τις υπόλοιπες ιστορίες, άλλωστε.

2. LOVESICK DEAD (1997)LSD1

Λένε πως η αγάπη πονάει. O Ito βάλθηκε να μας αποδείξει πως μπορεί να κάνει και πολύ, πολύ χειρότερα. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο 16χρονος Ryuusuke, μόλις γύρισε πίσω στην πόλη, μαζί με την οικογένεια του, μετά από 10 χρόνια. Παρόλο που είναι μικρός, κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που ανήκει στο παρελθόν του και έχει σχέση με την φίλη του την Midori, με την οποία είναι και ερωτευμένος. Αυτό το μυστικό έχει σχέση με ένα παιχνίδι, το οποίο παίζουν τα παιδιά του σχολείου. Το παιχνίδι αυτό λέγεται “Μαντεία της Διασταύρωσης”. Οι κανόνες λένε πως, όποιος θέλει να μάθει την μοίρα του, πρέπει να περιμένει σε μία διασταύρωση και να ρωτήσει τον πρώτο περαστικό που θα πετύχει εκεί, σχετικά με το μέλλον του και τα αισθηματικά του.

Φυσικά, η κατάσταση περιπλέκεται όταν ακούγονται φήμες για έναν μυστηριώδη, πανέμορφο άντρα (του οποίου την εμφάνιση την συνοδεύει βαριά ομίχλη), ο οποίος οδηγεί με τις “προφητείες” που κάνει στις διασταυρώσεις, διάφορα νεαρά κορίτσια που παίζουν το παιχνίδι, στην τρέλα και τον θάνατο.

Ο Ito εδώ είναι σε άψογη φόρμα, καθώς το αστικό περιβάλλον, η ομίχλη και η απόκοσμη αίσθηση που έχει δημιουργήσει μας δίνουν μερικές από τις πιο τρομαχτικές, καταχθόνιες στιγμές του. Και όλα αυτά, εν μέσω μίας αποπνιχτικής, μελαγχολικής, αλλά και υποβλητικής ατμόσφαιρας. Το LOVESICK DEAD έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη.

Uzumaki_vol._11. UZUMAKI (1998)

Τι συμβαίνει, όταν μία πόλη στοιχειώνεται, όχι από δαίμονες ή φαντάσματα, αλλά από ένα σχήμα; Και, πιο συγκεκριμένα, τη σπείρα; Η πρωταγωνίστρια μας, η Kyrie, βλέπει την πόλη της να οδηγείται αργά αλλά σταθερά σε μία μαζική παράνοια, χάρη σε διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα που όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: τη σπείρα, η οποία εξαπλώνεται από τα πιο μικρά πράγματα και τα σώματα των κατοίκων της πόλης μέχρι στην ίδια τη φύση της πραγματικότητας. Κάτι που, όπως θα περιμένατε, συνοδεύεται με τρόμο, τρέλα και καταστάσεις που δε θα έπρεπε να υπάρχουν για κανέναν λόγο.

Το UZUMAKI είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία του Ito και σίγουρα αύτη με τις περισσότερες Λαβκραφτικές επιρροές. Εκεί που νομίζεις ότι σου έχει δείξει τα απίστευτα τρελά θεάματα που προκαλούν φόβο και λες “τι άλλο θα δω;”, ο Ito όχι μόνο ξεπερνά τις προσδοκίες, αλλά καταφέρνει να σε τρομάζει με συνεχώς αυξανόμενα ευρηματικούς τρόπους, δημιουργώντας σκηνές που δύσκολα θα τις ξεχάσεις.

Το UZUMAKI, έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, με την ομώνυμη ταινία.