PREVIEWS PICKS (January 2015)

Front-Cover-Jan-2015Ο παλιός χρόνος έφυγε και ο νέος μας επιφυλάσσει έναν σκασμό (ή και όχι – θα το κρίνετε μόνοι σας παρακάτω) comics, στο πρώτο PREVIEWS του χρόνου. Και, επειδή εμείς εδώ στο Comicdom ψοφάμε για συμβολισμούς, έχουμε τον νέο και πρωτάρη στα Previews Picks Θάνο Φιλάνη και τον παλιό και έμπειρο Δημήτρη Σακαρίδη να σας παρουσιάζουν τις πρώτες επιλογές του 2015.

Ακολουθήστε τους και εμπιστευθείτε τους. Τα μάτια τους έβγαλαν, άλλωστε, οι άνθρωποι Παρασκευιάτικα μπροστά στον κατάλογο της Diamond, ψάχνοντας να σας προτείνουν comics. Βλέπετε, το πνεύμα των εορτών παραμένει στις καρδιές τους.

BLUE PAGES (Θάνος Φιλάνης)

Γεια σας και καλή χρονιά! Αυτό είναι το πρώτο μου Previews Picks, οπότε θα μου συγχωρέσετε το άγχος. Πάμε να δούμε μερικά αξιόλογα ή όχι και τόσο αξιόλογα mainstream comics του ερχόμενου Μαρτίου…

THE BLACK VORTEX (ALL-NEW X-MEN #39, GUARDIANS TEAM-UP #3, GUARDIANS OF THE GALAXY #25, NOVA #28, LEGENDARY STAR-LORD #10, NEW AVENGERS #31 & 32) (Marvel Comics, pg. Μ9-Μ13, $3.99 ea.)
Ένα crossover των X-MEN, των GUARDIANS OF THE GALAXY και του NOVA, με θέμα ένα χαμένο artifact που εποφθαλμιούν όλες οι φυλές του γαλαξία. Αν στο διάβασμα αυτής της περίληψης δεν νιώσατε έναν αναστεναγμό να βγαίνει από τα χείλη σας, τότε ίσως να ανήκετε στο potential κοινό των συγκεκριμένων τίτλων. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση, αλλά προσωπικά I’ll pass.

DISNEY KINGDOMS: BIG THUNDER MOUNTAIN RAILROAD #1 (Marvel Comics, pg. M16, $3.99)
Ένα ακόμη αποτέλεσμα της συνεργασίας Marvel/Disney, εμπνευσμένο από attractions της Disneyland. Όπως και οι προηγούμενοι δύο τίτλοι του DISNEY KINGDOMS φαίνεται… okay. Ούτε κάτι καινούργιο και συνταρακτικό ούτε και τίποτα εξοργιστικό. Ένα απλό και μη απαιτητικό comic για όλες τις ηλικίες.

Μου αρέσει ιδιαίτερα να βλέπω περισσότερους τίτλους των mainstream εκδοτικών να απευθύνονται σε παιδικό κοινό.

howard_the_duckHOWARD THE DUCK #1 (Marvel Comics, pg. M18, $3.99)
Κάτι μου λέει ότι θα το μετανιώσω, αλλά έχω μια περιέργεια για τη νέα ongoing σειρά του HOWARD THE DUCK και το πώς θα χειριστεί τον χαρακτήρα η Marvel ως τμήμα του continuity.

Φυσικά, προκύπτει το ερώτημα του πόσους “αστείους” και “quirky” τίτλους χρειάζεται να κυκλοφορεί παράλληλα η Marvel (με ιδιαίτερη έμφαση στα εισαγωγικά, καθότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις συγκεκριμένες δύο λέξεις), το οποίο όμως θα αγνοήσω για την ώρα, ώστε να επανέλθω αφού ρίξω στο HOWARD THE DUCK μία επιφυλακτική ματιά.

ANNIHILATION: CONQUEST OMNIBUS HC (Marvel Comics, pg. M87, $125)
Αν δεν έχετε διαβάσει το CONQUEST, πρέπει. Είναι το δεύτερο σε μια σειρά από space-opera events της Marvel και, για να μην τα πολυλογούμε, είναι καλό. Αυτό που δεν ξέρω, βέβαια, είναι αν θέλετε να το διαβάσετε αγοράζοντας τη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία απευθύνεται σε μάλλον γερές τσέπες. Πάντως, αν τυχόν έχετε $125 για ξόδεμα σε comics, δώστε τα εκεί.

FRANKENSTEIN-UNDERGROUNDFRANKENSTEIN: UNDERGROUND #1 (Dark Horse Comics, pg. 46, $3.50)
Ο Mike Mignola παρουσιάζει μια δική του εκδοχή της ιστορίας του τέρατος του Frankenstein. Τώρα, αν αυτό είναι καλό ή κακό θα σας γελάσω, αλλά η αδυναμία που έχω στον Mignola μου επιβάλει να του ρίξω μια ματιά. Πρόκειται για mini series, γεγονός που υπονοεί ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, οπότε διατηρώ τις ελπίδες μου.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα απολαύσουμε για άλλη μία φορά την ωραιότατη εικονογράφηση του τύπου “ξέρω να χρησιμοποιώ μόνο γκρι, μαύρο και κόκκινο” που οι Ben Steinbeck και Dave Steward (artist και colorist, αντίστοιχα) είχαν παρουσιάσει και στο BALTIMORE.

NEVERBOY (Dark Horse Comics, pg. 58, $3.99)
Το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η εκτός τόπου και χρόνου εικονογράφηση που παραπέμπει σε Vertigo των 80s, αλλά εν τέλει το NEVERBOY φαίνεται ενδιαφέρον. Πρόκειται για την ιστορία ενός πρώην φανταστικού φίλου που προσπαθεί να παρατείνει την ύπαρξή του και ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Ο Shaun Simon βέβαια συνυπογράφει, μαζί με τον Gerard Way, το THE TRUE LIVES OF THE FABULOUS KILLJOYS, το οποίο δεν με ενθουσίασε, αλλά το premise του NEVERBOY μου φάνηκε αρκετά ελκυστικό για να του δώσω μία ευκαιρία.

the_multiversity_2THE MULTIVERSITY (DC Comics, pg. 92-93)
Τα δύο τελευταία τεύχη του MULTIVERSITY του Grant Morrison κυκλοφορούν Μάρτιο και Απρίλιο αντίστοιχα. Αν δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα τεύχη, δεν έχετε κανένα λόγο να χάνετε το χρόνο σας διαβάζοντας άρθρα, όταν θα μπορούσατε να διαβάζετε έναν από τους πιο αξιόλογους mainstream τίτλους (και σίγουρα τον πιο αξιόλογο superhero τίτλο) που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

SECRET IDENTITIES #2 (Image Comics, pg. 244, $3.50)
Πάντα ενθουσιάζομαι με τις διεθνείς δουλειές Ελλήνων δημιουργών, οπότε η superhero ιστορία των Brian Joines και Jay Faerber, εικονογραφημένη από τον Ηλία Κυριαζή, βρίσκεται στις δεδομένες αγορές μου για τους επόμενους μήνες. Στα έξτρα κίνητρα για να κάνετε κι εσείς το ίδιο, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορία με θέμα τις εσωτερικές συγκρούσεις σε μία ομάδα υπερηρώων και η εξαιρετική εικονογράφηση. Δείτε το advanced review που ετοιμάσαμε για το πρώτο τεύχος!

GREEN PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Πρώτο PREVIEWS PICKS για το 2015 και φαίνεται πως η ευχή μου να είναι η φετινή χρονιά καλύτερη, σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, από την τραγική (I could tell you stories!) περσινή δεν ξεκινά ευοίωνα. Τουλάχιστον όχι στον τομέα του μηνιαίου καταλόγου της Diamond, ο οποίος προσφέρει πραγματικά ελάχιστες ενδιαφέρουσες επιλογες.

Συνεπώς, τα παρακάτω κειμενάκια θα είναι ένας συνδυασμός από (λίγα) κανονικά picks για comics που αξίζουν να ανοίξουμε γι’ αυτά το πορτοφόλι μας και χώρο στη βιβλιοθήκη και τα shortboxes μας και από καυστικά/δηκτικά σχόλια για comics που αξίζουν τη χλεύη και την έγγραφη ειρωνεία μας. And everything in between…

nutmeg_1NUTMEG #1 (Action Lab, pg. 261, $4.99)
Ο πιο τεμπέλικος και ανέμπνευστος τρόπος να γράψεις solicitation/promo copy είναι μάλλον το γρήγορο pitch, γνωστό και ως “A meets B”. Το συγκεκριμένο comic προμοτάρεται ως “BETTY AND VERONICA meets BREAKING BAD” και, ακόμη και αν είχα έστω και την ελάχιστη πρόθεση να το δοκιμάσω (που δεν…), θα το απέφευγα μόνο και μόνο για να το τιμωρήσω για την έλλειψη πρωτοτυπίας στον τρόπο που αυτοδιαφημίζεται. Συν το ότι ο τίτλος BREAKING BAD δεν προκαλεί την ίδια ταραχή σε εμένα όπως στους περισσότερους ανθρώπους.

THE FOX #1 (Archie Comics, pg. 270, $3.99)
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι, πριν από λίγο καιρό, κάποιος συνεργάτης στο Comicdom μου έδωσε να διαβάσω το TPB του limited series THE FOX των Mark Waid και Dean Haspiel. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο εν λόγω συνεργάτης ήταν ο αξιαγάπητος και χιλιοτραγουδισμένος Άρης Κώτσης. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το διάβασα. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μου άρεσε αρκετά. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν μου άρεσε τόσο, ώστε να ξεκινήσω να αγοράζω μια νέα ongoing υπερηρωική σειρά.

we_can_never_go_homeWE CAN NEVER GO HOME #1 (Black Mask Comics, pg. 287, $3.99)
Υπάρχουν πολλά comics που τα βλέπω κάθε μήνα στο PREVIEWS και η πρώτη μου σκέψη είναι “καλά, ρε πούστη μου, ποιός μαλάκας μπορεί να ενδιαφερθεί να διαβάσει κάτι τέτοιο;” (παρεμπιπτόντως, στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν μπαίνουν οι μετριότητες που βγάζουν η Marvel και η DC – εκεί ξέρω την απάντηση.) Το ίδιο μου συνέβη και με το WE CAN NEVER GO HOME, που έχει ως θέμα δύο έφηβους, τον “παρία” Duncan και τη δημοφιλή Madison, οι οποίοι μοιράζονται ένα μυστικό – έχουν ικανότητες πέρα από αυτές των φυσιολογικών ανθρώπων και εξαιτίας αυτού πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Bonus “cliched pretentious douchbaggery points” για το ξεκίνημα του solicitation: “A well worn mixtape, a stolen convertible, a duffel bag full of cash, a fully-loaded .45, and super-powers. Seventeen and on the run is the only way to see America right”.

bill_and_ted_triumphant_returnBILL & TED’S MOST TRIUMPHANT RETURN #1 (Boom! Studios, pg. 295, $3.99)
Λατρεύω τις ταινίες BILL & TED. Θεωρώ ότι πρόκειται για κωμικά αριστουργήματα, που λειτουργούν σε πολλάπλά επίπεδα, μέσα στη φαινομενική απλότητά τους, και συνδυάζουν μια ανατρεπτική αναδόμηση του κλασικού buddy movie με μια σατιρική ματιά στη σύγχρονη κοινωνία. Τέλος πάντων, οι ταινίες τα σπάνε και ο Keanu γαμεί και δέρνει! Παρ’ όλα αυτά, τα comics που είναι βασισμένα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με απωθούν εξίσου με τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που είναι βασισμένες σε comics. Therefore, no.

BLACKCROSS #1 (Dynamite Entertainment, pg. 321, $3.99)
Το γράφει ο Warren Ellis, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι από αριστούργημα έως frontrunner για το βραβείο “Η Πατάτα Της Χρονιάς”. Το σχεδιάζει ο Colton Worley, που ως όνομα δεν μου λέει τίποτα και ως δείγμα δουλειάς (ένα τετρασέλιδο sample που δημοσιεύεται σε σμίκρυνση στο PREVIEWS) μου λέει “ΟΚ”. Ορισμένα πολύ ωραία εξώφυλλα, πάντως, από τον πάντα αξιόπιστο Jae Lee, την θεά Tula Lotay και τον εξαιρετικό Declan Shalvey (χμμμ… Τι μου θυμίζει ο τελευταίος; Τι μου θυμίζει, άραγε;)

altered_states_red_sonjaALTERED STATES: RED SONJA
ALTERED STATES: VAMPIRELLA
ALTERED STATES: DOC SAVAGE
ALTERED STATES: THE SHADOW (Dynamite Entertainment, pg. 324-325, $3.99 ea.)
Η Dynamite αποφάσισε να φτιάξει τα δικά της What If?/Elseworlds περίπου 10 χρόνια από την τελευταία φορά που κάτι τέτοιο ήταν relevant και δημοφιλές στο κοινό. Πάντα με το χέρι στο σφυγμό του αναγνώστη αυτή η εκδοτική! Random (σχεδόν) ρατσιστικό σχόλιο: Τα επώνυμα των σχέδιαστών (Ramirez, Manna, Acosta, Rodriguez) με έκαναν να πιστέψω πως διαβάζω τη σύνθεση ομάδας του MLB. Τα εξωφυλλάκια του Billy Tan, πάντως, είναι πολύ ομορφα, αν και αρκετά action-less για τα γούστα μου.

CAPTAIN KEN Vol. 1 (Digital Manga, pg. 339, $13.95)
Είναι Tezuka και προφανώς θα το πάρουμε ακριβώς επειδή είναι Tezuka. Άσχετα αν φαίνεται πολύ λιγότερο ενδιαφέρον από τα περισσότερα άλλα Τεζούκια που έχουμε διαβάσει (Space Cowboys και κολοκύθια τούμπανα…).

jerusalemJERUSALEM: CHRONICLES FROM THE HOLY CITY (Drawn & Quarterly, pg. 343, $19.95)
Να σας πω την αμαρτία μου, εμένα αυτά τα “περίπου travelogues¨” που κάνει ο Guy Delisle μου θεραπεύουν την αϋπνία καλύτερα και από ντοκιμαντέρ για τη μουσική reggae και σχεδόν εξίσου καλά με την ίδια τη μουσική reggae. Αλλά ξέρω πως προφανώς σε κάποιους αρέσουν, μιας και τα BURMA CHRONICLES και PYONGYANG θεωρούνται “κλασικά” και “σημαντικά” comics. Οπότε, αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, you know what to do.

THE COMPLETE EIGHTBALL #1-18 (Fantagraphics Books, pg. 348, $119.99)
Αν σας περισσεύουν 120 δολαριάκια, αυτή είναι μάλλον η καλύτερη αγορά που μπορείτε να κάνετε από το παρόν PREVIEWS. Με δεδομένο, φυσικά, ότι δεν έχετε τα 18 πρώτα τεύχη του EIGHTBALL, τα οποία επανεκδίδονται εδώ σε ένα πολυτελές δίτομο hardcover set, με slipcase. Ναι, δεν υπάρχουν μέσα τα DAVID BORING και ICE HAVEN, που είναι τα δύο μεγάλα αριστούργηματα του Dan Clowes, αλλά έχει VELVET GLOVE, CARICATURE, GHOST WORLD, και πολλά άλλα καλούδια.

inner_city_romanceINNER CITY ROMANCE (Fantagraphics Books, pg. 348, $24.99)
Αν δεν σας περισσεύουν 120 δολαριάκια και θα προτιμούσατε να ξοδέψετε ένα κάπως πιο λογικό ποσό (ας πούμε, κάπου ανάμεσα στα 20 και τα 30 ευρώ), τότε αυτή είναι μάλλον η καλύτερη αγορά που μπορείτε να κάνετε από το παρόν PREVIEWS. Το εξαιρετικό, ανατρεπτικό και πρωτοποριακό underground comic του Guy Colwell, συγκεντρωμένο σε έναν βολικό τόμο. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

NEMO: RIVER OF GHOSTS (Top Shelf Productions, pg. 386, $14.95)
Σχεδιάζει ο γνωστός Βρετανός σκιτσογράφος Kevin O’Neill. Γράφει ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας “Original Writer του MIRACLEMAN”.

ninjak_1NINJAK #1 (Valiant Entertainment, pg. 392, $3.99)
Είναι μία ακόμη νέα σειρά της Valiant, την οποία θα αγοράσω ακόμη και αν έχω μείνει πααααααάρα πολύ πίσω στα διαβάσματά μου στους τίτλους της εταιρείας (η οποία έχει την ευθιξία να κόβει ή να παγώνει κάποιους τίτλους, κρατώντας έτσι τον συνολικό αριθμό πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τους completists) και είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό το πρώτο τεύχος να το διαβάσω (στην καλύτερη περίπτωση) κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Σίγουρα έχει ωραίο artwork, πάντως (Clay Mann, baby!).

Αυτά. Μπορεί να υπήρχαν και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, αλλά εγώ δεν τις εντόπισα. Σας εύχομαι ολόψυχα να τις ανακαλύψετε μόνοι σας και αν το θυμηθείτε ειδοποιήστε με και μένα (οπότε, είτε θα σας ευχαριστήσω που με σκεφτήκατε είτε θα σας κράξω για τα πράγματα που θεωρείτε “ενδιαφέροντα”. We’ll cross that bridge when we get to it…).