Shark King

Ένα όμορφο παραμύθι για παιδιά

Η Toon Books βγάζει μερικά από τα πιο όμορφα comics για παιδιά, έχοντας ένα εξαιρετικό σύστημα, με το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο comic για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας. Το SHARK KING, για παράδειγμα, απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και είναι τέλειο και για τα παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά.

Η ιστορία βασίζεται σε παραδοσιακό παραμύθι, πράγμα που με έκανε να το προσέξω. Ανήκει σε έναν κοινό τύπο ιστοριών που λίγο-πολύ μοιράζονται όλοι οι λαοί που ζουν κοντά στη θάλασσα. Η αχανής θάλασσα μοιάζει – και κατά βάθος είναι – ένας διαφορετικός κόσμος από το δικό μας, που στη φαντασία όλων των λαών έχει δικούς του κατοίκους, βασιλιάδες, πόλεις και μυθικά πλάσματα. Στις παραδόσεις όλων των λαών, κάποτε οι δύο κόσμοι συναντιούνται, καμιά φορά ερωτεύονται. Από τον Urashima στην Ιαπωνία, τις δικές μας Νύμφες και τη Μικρή Γοργόνα του Hans Christian Andersen, ο έρωτας ανάμεσα σε θαλασσινούς και στεριανούς ανθεί. Σε αυτό το βιβλίο, θα γνωρίσουμε την χαβανέζικη εκδοχή της ίδιας ιστορίας.Shark king 2Η Kalei είναι μια όμορφη Χαβανέζα που κινδυνεύει από πνιγμό. Ένας άντρας θα τη σώσει και θα ερωτευτούν παράφορα, θα παντρευτούν και σύντομα η Kalei θα μείνει έγκυος. Όμως, λίγο πριν γεννήσει, ο αγαπημένος εξαφανίζεται, αφήνοντας την με μια πληροφορία που θα αλλάξει τη ζωή της. Στην πραγματικότητα, είναι o Βασιλιάς Καρχαρίας! Και το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι ανάμεσα στους δύο κόσμους. Έτσι, έρχεται στον κόσμο ο Nanaue και σύντομα θα αποδείξει ότι είναι στα αλήθεια γιος του πατέρα του. Γρήγορος κολυμβητής και με διαφορετική εμφάνιση, αλλά και με μια ακόρεστη πείνα που τον βάζει σε μπελάδες.

Η ιστορία είναι η ιστορία ενός παιδιού σε αναζήτηση του πατέρα του και της ίδιας του της φύσης, του πραγματικού του εαυτού. Και αυτός είναι ο λόγος που είναι τέλεια για παιδιά αυτής της ηλικίας που έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, όχι με τρόπο πιεστικό ή ενδοφλέβιο, αλλά λέγοντας απλά ένα παραμύθι. Ακόμα και αν ο δημιουργός έχει “πειράξει” την ιστορία, για να είναι κατάλληλη για παιδιά.

O R. Kikuo Johnson είναι από τη Χαβάη και κατορθώνει να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της κουλτούρας του, μέσα από μια καλοειπωμένη ιστορία και ένα σχέδιο που έχει βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο όμορφο, απλό σχέδιο και το  καρτουνίστικο στιλ που είναι όμορφο στο μάτι και βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να “διαβάζουν” την εικόνα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους, μικρούς και μεγάλους.