Comicdom Files: X-Men: Days Of Future Past

Σεναριακά εξαίσιο, οπτικά αλάνθαστο!

Ιστορία

To 2013, οι Sentinels έχουν αναλάβει τον έλεγχο της Αμερικής και έχουν εξαλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά τους μεταλλαγμένους. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ και μερικές δεκαετίες, μια μικρή ομάδα από πρώην X-Men (και όχι μόνο) αποφασίζει να στείλει τη συνείδηση της ενήλικης Kate Pryde στο σώμα της έφηβης Kitty, στο 1980, για να εμποδίσει την δολοφονία του γερουσιαστή Kelly από την Brotherhood of Evil Mutants, γεγονός που οδήγησε στον δυστοπικό κόσμο του 2013.

Τι Μας Άρεσε

Πρόκειται για μια ιστορία με τους X-Men από τον Chris Claremont, στο απόγειο της καριέρας του. Τί να μας πρωτοαρέσει; Το characterization είναι άψογο, άλλωστε ο Claremont έχει πλάσει τους χαρακτήρες και, εκείνη την εποχή, τουλάχιστον, κανένας δεν τους ήξερε καλύτερα από αυτόν. Η ιστορία κινείται σε δύο χρονικά πλαίσια, στο παρόν και στο μέλλον. Στην ιστορία του 2013, βλέπουμε χαρακτήρες όπως οι Storm, Colossus και Kitty, που παραδοσιακά αποτελούσαν μερικούς από τους πιο ειρηνικούς χαρακτήρες της σειράς, να έχουν αλλάξει πλήρως, έχοντας γίνει μάρτυρες αμέτρητων κτηνωδιών, μεταξύ αυτών ακόμη και του θανάτου των ίδιων τους των παιδιών.

To σχέδιο του John Byrne είναι απλά κορυφαίο. O κάθε ήρωας και villain είναι σχεδιασμένος on model, ενώ το artwork στο σύνολό του μεταδίδει τέλεια την απαισιοδοξία που επικρατεί στο μελλοντικό timeline, είτε πρόκειται για τις εκφράσεις των χαρακτήρων, που σε ένα καρέ δείχνουν το πόσα έχουν περάσει τόσα χρόνια, είτε για το όλο σκηνικό, το οποίο βρίθει καταστροφής. Όλα αυτά δεν αρκούν όταν μιλάμε για comics, καθώς η αφήγηση και η ροή του σχεδίου στη σελίδα είναι εξίσου σημαντικά. Και ο Byrne κάνει εξαιρετική δουλειά και σε αυτόν τον τομέα. Σε κάθε επίπεδο, το DAYS OF FUTURE PAST είναι, ουσιαστικά, οπτικά αλάνθαστο.

storm_wolverine_future_past_x-men-610x385

Τι Μας Ενόχλησε

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Η γραφή του Claremont χαρακτηρίζεται από υπερβολική δραματικότητα και διαλόγους μεταξύ χαρακτήρων, που μέσα σε λίγες προτάσεις θα περιγράψουν όλο το backstory τους και τα κίνητρα τους (τα οποία, όπως είπα και πριν, είναι on point), ενώ του αρέσει να περιγράφει σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στη σελίδα, παρ’ όλο που τα βλέπουμε οπτικοποιημένα από τον Byrne (στοιχεία που, λίγο-πολύ χαρακτηρίζουν τα υπερηρωικά comics παλιότερων δεκαετιών εν γένει).

Για κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με αυτό το στιλ, ίσως το DAYS OF FUTURE PAST να του φανεί “παλιατζούρα”. Και τα βάζω σε αυτή την κατηγορία, γιατί είναι απολύτως κατανοητό, αν κάποιος δεν είναι φαν αυτών των επιλογών. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλα αυτά τα στοιχεία είτε λειτουργούν, είτε ενισχύουν την πιο ρετρό αισθητική που αναδίδει το comic, τη σημερινή εποχή.

Συνολική Εκτίμηση

Είναι δύσκολο να βρείτε λίστα με τις καλύτερες ιστορίες των X-Men και το DAYS OF FUTURE PAST να μη φιγουράρει στις πρώτες επιλογές. Το δίδυμο Claremont/Byrne, είτε μαζί είτε ξεχωριστά, έχει συνεισφέρει στη δημιουργία και ανάπτυξη χαρακτήρων όπως η Rogue, η Shadowcat, ο Wolverine, η Psylocke και η Mystique και γενικότερα κατέστησαν τους μεταλλαγμένους ως το πιο σημαντικό franchise της Marvel, για πολλά χρόνια, και εισήγαγαν όλα τα στοιχεία που θα ακολουθούσαν τους X-Men, αλλά και το genre των υπερηρωικών comics, μέχρι και σήμερα. Το συγκεκριμένο σύντομο arc είναι τρανό παράδειγμα του πώς τα κατάφεραν.

2858457-storm

Παράλληλες Προτάσεις

Αμέτρητες οι επιλογές, με κυριότερη το DARK PHOENIX SAGA, την πιο εμβληματική ιστορία των X-Men (δεν είναι απίστευτο το γεγονός ότι, σε ένα χρόνο, το δίδυμο Claremont/Byrne παρέδωσε δύο από τα καλύτερα arcs που έχει κυκλοφορήσει η Marvel;). Γενικά, οι περισσότερες από τις ιστορίες του Claremont από την δεκαετία των 70s και το πρώτο μισό των 80s, είναι must για κάθε fan της ομάδας.

Αν θέλετε να ψάξετε περισσότερο το έργο του Byrne και συγκεκριμένα να δείτε πιο ξεκάθαρα τις ικανότητες του ως writer, (αφού στο DAYS OF FUTURE PAST ήταν μόνο co-plotter), κατάλληλες επιλογές είναι τα runs του στο FANTASTIC FOUR και το ALPHA FLIGHT, καθώς και το limited series MAN OF STEEL, στο οποίο επανασυστήνει τον χαρακτήρα του Superman στην post-Crisis εποχή.