The Paybacks #1

Αναπάντεχα καλή αρχή!

Μετά την πρώτη εμφάνιση του THE PAYBACKS από την Dark Horse, το 2015, πολλοί αναρωτηθήκαν, εμού συμπεριλαμβανομένου, τι απέγινε αυτή η σειρά, μετά το τέταρτο τεύχος και το ανεκπλήρωτο cliffhanger της. Έπειτα από 7 μήνες και μπόλικη αγωνία, το περίφημο comic επιστρέφει, με καινούργιο πλέον εκδότη, την Heavy Metal. Για όσους δεν γνωρίζουν, το THE PAYBACKS στρέφεται γύρω από μια ομάδα αντισυμβατικών, στην καλύτερη, υπερηρώων, οι οποίοι, μη μπορώντας να επιστρέψουν τα χρήματα που δανείστηκαν από τον μυστηριώδη τοκογλύφο, Mr. Pierce, αναγκάζονται να δουλέψουν για αυτόν, συλλέγοντας τα χρέη άλλων ηρώων.

Ύστερα από τα γεγονότα του τελευταίου τεύχους, η ομάδα θρηνεί το χαμό ενός μέλους της, του Skisquatch, ενώ συγχρόνως έχουμε την προσθήκη ενός νέου, του Matador, o οποίος προσπαθεί (με αναπάντεχο τρόπο) να βοηθήσει τη θλιβερή αυτή έκβαση των γεγονότων. Παράλληλα, ο High Guard, ο αντίστοιχος Superman της σειράς (αν ο Superman ήταν ο μεγαλύτερος τραμπούκος όλων των εποχών!), δολοφονεί τον super-villain Shoxxx και κηρύσσει πόλεμο στους Paybacks, όταν μαθαίνει ότι τα προσωπικά στοιχεία όλων των υπερηρώων διέρρευσαν στο Internet, με την πεποίθηση ότι οι τελευταίοι βρίσκονται πίσω από αυτό το φιάσκο. Με την αποκάλυψη αυτή, η ομάδα αντιλαμβάνεται την παρουσία ενός προδότη ανάμεσά τους, χωρίς να γνωρίζουν, όμως, την ταυτότητα αυτού, με αποτέλεσμα την εξέταση πολλών υπόπτων και τις συνεπαγόμενες εντάσεις. Στην τελευταία επική σκηνή (τύπου Braveheart) του comic, βλέπουμε την στρατολόγηση όλων των μελών των Paybacks, εν όψει του προαναφερθέντος πολέμου, από τον Mr. Pierce, με μέσο το καλύτερο και πιο επίκαιρο κίνητρο: τη διαγραφή των χρεών τους!

The-Paybacks-1-2016-Page-9-min

Η επιτυχία του comic βασίζεται, κυρίως, στο γεγονός ότι το creative team του, οι συγγραφείς Donny Cates και Eliot Rahal, και ο σχεδιαστής Geoff Shaw, παραμένει, σχεδόν εξ ‘ολοκλήρου ίδιο. Η ιστορία παρουσιάζει, για άλλη μια φορά, τους υπερήρωες με ξεκάθαρα σατιρικό τρόπο, μέσα από τη βία, την ίντριγκα και το χιούμορ που χαρακτήριζε και τα προηγούμενα τεύχη. Και ενώ το πένθος των πρώτων σελίδων αποτελεί ένα καινούργιο theme για τους Paybacks, οι Cates και Rahal δεν απογοητεύουν, προσθέτοντας μια γερή δόση γέλιου σε ενδιάμεσες σκηνές, με χαρακτηριστική αυτή της ομιλίας του High Guard. Εμφανίζεται μια νέα δυναμική στο comic – από τη μια πλευρά το συναισθηματικό βάρος και από την άλλη η αγωνιώδης και ραγδαία εξέλιξη της πλοκής, σε σημείο που να θέλεις οπωσδήποτε να μάθεις τη συνέχεια.

Το σχέδιο του Geoff Shaw και τα χρώματα του Dee Cunniffe αποτελούν το στιβαρό θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η αφήγηση. O Shaw επικεντρώνεται, όπως και παλαιότερα, στις εκφράσεις του προσώπου των χαρακτήρων, περνώντας από τη θλίψη και τον θυμό της αρχής, στην έκπληξη και το φόβο, ειδικά στην τελευταία σελίδα. Από την άλλη, η παλέτα του Cunniffe είναι ήπια, αλλά προσαρμόσιμη σε κάθε σκηνή.

Το THE PAYBACKS #1 το προτείνω ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες και μη του προηγούμενου τόμου, και κυρίως σε όσους περιμέναν ένα comic με δράση, απρόβλεπτες σκηνές, απίθανους χαρακτήρες και ατέλειωτη σάτιρα. Προσωπικά δεν θα χάσω το επόμενο τεύχος!