The Visitor: How And Why He Stayed #1

Hellboy, μην κοιτάξεις, αλλά κάποιος σε παρακολουθεί!

Το δίδυμο Mignola-Roberson συνεργάζεται για να μας παρουσιάσει το παρελθόν ενός από τους διασημότερους ερευνητές του παραφυσικού στον χώρο των comics, του Hellboy, από μια διαφορετική οπτική. Θα τα καταφέρουν, όμως, να προσφέρουν κάτι καινούργιο και πρωτότυπο στην ήδη ειπωμένη ιστορία ή θα ανακυκλώσουν απλώς τις παλιές ιδέες;

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας μυστηριώδης εξωγήινος, ο οποίος είχε σταλεί για να δολοφονήσει το νεαρό Hellboy, όταν αυτός πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στον μάταιο τούτο κόσμο. Περιμένοντας, όμως, να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το απόλυτο κακό, ο επίδοξος δολοφόνος ξαφνιάζεται όταν αντικρίζει ένα μικρό παιδί και τελικά αποφασίζει να μην πράξει βιαστικά, αλλά να περιμένει, παρατηρώντας το πώς θα εξελιχθεί ο Hellboy τα επόμενα χρόνια, για να κρίνει αν είναι πραγματική απειλή ή όχι.

Η πλοκή καταφέρνει γρήγορα να κερδίσει τον αναγνώστη — ειδικά τους  πιστούς fans της σειράς. Παρόλο που υπάρχουν λιγοστά ίχνη δράσης, το μυστήριο που περιτριγυρίζει τον The Visitor, η ατμόσφαιρα και οι συναισθηματικές σκηνές, οι οποίες εξανθρωπίζουν τον χαρακτήρα του Hellboy, αποδεικνύοντας στον εξωγήινο πράκτορα ότι τελικά έπραξε σωστά, κάνουν την ανάγνωση του comic ιδιαίτερα απολαυστική. Η αφήγηση του Mike Mignola και του Chris Roberson είναι ξεχωριστή και προσδίδει μια ζεστασιά στο πρώτο τεύχος, δίνοντας μας αρκετά easter eggs, με τις εμφανίσεις των Trevor Broom, Malcolm Frost και αρκετών άλλων κλασικών χαρακτήρων.

Αν έπρεπε να καταδείξω υποχρεωτικά κάποιο αρνητικό στοιχείο για το comic, είναι το ότι η πλοκή φαίνεται να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το πρώτο τεύχος ήταν ουσιαστικά αρκετά φτωχό, όσον αφορά στις εξελίξεις, και περίμενα να δω περισσότερα. Από την άλλη, αυτό δουλεύει και θετικά, έως ένα σημείο τουλάχιστον, εφόσον καταφέρνει να χτίσει εύστοχα αγωνία για όσα θα ακολουθήσουν, χωρίς να μας αποκαλύψει πολλά. Ελπίζω μόνο τα μετέπειτα τεύχη να κινηθούν πιο γρήγορα.

Το σχέδιο του τεύχους κινείται στα ίδια επίπεδα με τις περισσότερα comics του Hellboy. Τα σκίτσα, αλλά και η παλέτα των χρωμάτων, είναι αρκετά απλοϊκά, αλλά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο στιλ έχει καθιερωθεί πια ως χαρακτηριστικό των ιστοριών του Mignola και είναι πλέον μέρος της γοητείας τους.

Με λίγα λόγια, το πρώτο τεύχος ήταν ευχάριστο και το mini series είναι εξαιρετικά υποσχόμενο. Πιστεύω ότι θα το εκτιμήσουν περισσότερο οι πιο έμπειροι fans, παρά οι νεοφερμένοι στον κόσμο του Mignola, εφόσον μας παρουσιάζει κατά κόρον γεγονότα και χαρακτήρες για τους οποίους είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος έστω δύο-τρία πράγματα — δε θα το πρότεινα, δηλαδή, ως  πρώτη γνωριμία με το Mignolaverse. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το  THE VISITOR: HOW AND WHY HE STAYED #1 ήταν πολύ καλό και ανυπομονώ για την συνέχεια!