Iceman #1

Χαμένη ευκαιρία
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Iceman #1

WriterSina GraceArtistAlessandro VittiPublisherMarvel Comics

Η σειρά ICEMAN διαφημίστηκε εντόνως ως η πρώτη σειρά της Marvel που έχει ως πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο υπερήρωα. Με μόνο στοιχείο της πλοκής αυτό, αλλά καμία άλλη προσθήκη, ο τίτλος φαίνεται να ξεκινάει ήδη με κομμένα τα φτερά, καθώς το τεύχος θυμίζει αρκετά μια κοινή gay ταινία με ομοφυλόφιλους, οι οποίοι έχουν ψυχρές σχέσεις με την οικογένεια τους.

Παράλληλα θυμίζει και κάθε εναρκτήριο τεύχος μιας solo σειράς Χ-Μen, που o πρωταγωνιστής θα σώσει έναν άλλο μεταλλαγμένο, δείχνοντάς του το δρόμο για την μάχη ενάντια στο κακό. Το πρώτο τεύχος, βέβαια, προσπαθεί να είναι προσβάσιμο στους νέους αναγνώστες και έτσι καταναλώνει πολύ χρόνο στο να εισάγει το χαρακτήρα σε αυτούς.

Παράλληλα, cameo κάνουν και οι γονείς του πρωταγωνιστή, σε μια πλοκή που είχε γραφτεί και πριν είκοσι χρόνια (UNCANNY X-MEN #340). Mια εμφάνιση που προοικονομεί ένα μελλοντικό coming out και μια πιθανώς αρνητική αντιμετώπιση από αυτούς προς τον κεντρικό χαρακτήρα. Εξάλλου, ήδη έχουμε μια τέτοια μεταφορά με τους γονείς να ντρέπονται που ο γιος τους είναι μεταλλαγμένος.

Με το σχέδιο να μην βοηθάει και την πλοκή να μην πρωτοτυπεί καθόλου, αλλά να ακολουθεί προβλέψιμα και γνώριμα μονοπάτια, βασιζόμενη μόνο στη σεξουαλική ταυτότητα του ήρωα, η σειρά φαίνεται πως θα αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία της Marvel για να κυκλοφορήσει μια αξιόλογη σειρά που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά σημαία της LGBT κουλτούρας, με τον Iceman να μην ορίζεται από την σεξουαλική του φύση, αλλά από τον χαρακτήρα του.