Print It??!!

Πολλές φορές έχει τύχει να πετύχω  στα ράφια κάποιου comic shop (κυρίως του εξωτερικού), βιβλιαράκια, έντυπες εκδόσεις κάποιων γνωστών webcomics. Επίσης, πολλές φορές έχω μπει στον πειρασμό να αγοράσω ένα τέτοιο βιβλιαράκι, και αρκετές φορές έχω ενδώσει στον πειρασμό αυτόν.

Η συνήθης σκέψη μου την επόμενη  μέρα, και αφού έχω διαβάσει την εν λόγω έκδοση, είναι: “Μήπως έκανα μαλακία που τα αγόρασα και έδωσα τόσα ευρώ, αφού μπορώ να βρώ το ίδιο πράγμα online;”

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν αξίζουν οι τυπωμένες version ενός comic το οποίο γνωρίσαμε σε μία άλλη μορφή. Τί παραπάνω έχει να προσφέρει κάτι που αρχικά παρουσιάζεται ηλεκτρονικά, εκμεταλλευόμενο ίσως και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παρουσίαση στην οθόνη (περίεργα format, ανορθόδοξο panelling κ.λπ.) στην έντυπη πλέον μορφή του.

Η αλήθεια είναι πως κατά ένα μεγάλο ποσοστό, εξαρτάται από το ίδιο το webcomic αν τελικά θα μπορέσει να σταθεί σε έντυπη μορφή. Webcomics που βασίζονται στο humor (ή το story, τέλος πάντων) χωρίς να έχουν να δώσουν κάτι το ιδιαίτερο εικαστικά (όπως το ORDER OF THE STICK), κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος να τυπώνονται, αφού πραγματικά δεν κερδίζει κάτι παραπάνω ο αναγνώστης (εκτός ίσως από τις γνωστές “απολάυσεις” του εντυπου υλικού – υφή χαρτιού, μυρωδιά κ.λπ.). Μπορεί κάλλιστα να το διαβάσει από την οθόνη του, χαβαλεδιάζοντας και αυτό ήταν.

Κάποια άλλα, όπως το καταπληκτικό GONE WITH THE BLASTWAVE, σίγουρα, κατά τη γνώμη μου πάντα, αξίζει να εκδίδονται “κανονικά”. Τέλος, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις πιο “πειραματικών” comics, όπως το MY OBSESSION WITH CHESS του Scott McCloud, το οποίο, για να αποδωθεί σωστά, πρέπει να τυπωθεί σε… ρολό μήκους 4.8 μέτρων!!!

Αξίζουν, λοιπόν, όλα τα webcomics να εκδίδονται σε έντυπο; Εσείς τι απάντηση θα δίνατε στο παραπάνω ερώτημα;