5 Πρόσφατα Νέα Που Τράβηξαν Την Προσοχή Μου, V.13

Το φεστιβάλ της Angouleme περνάει σοβαρές δυσκολίες, ο Alan Moore μιλάει για το νέο underground περιοδικό του, DODGEM LOGIC, οι Times Online έχουν ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τα 70χρονα της Marvel, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ του James Joyce γίνεται webcomic, και το COMICS JOURNAL περνάει σε άλλη φάση και θα εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο.

  • 1. Υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το φετινό φεστιβάλ comics της Angouleme;

Την πολύ ανησυχητική αυτή προοπτική, μας επισημαίνει το COMICS REPORTER, επικαλούμενο άρθρα όπως αυτό και αυτό! Αν κατάλαβα λοιπόν καλά, το ζήτημα είναι κατεξοχήν οικονομικό, καθώς για να στηθεί το φεστιβάλ χρειάζονται κάτι σε 400.000 ευρώ τα οποία η πόλη και ευρύτερα το γαλλικό κράτος, δυσκολεύονται να δώσουν σε περίοδο κρίσης, παρότι η διοργάνωση είναι κερδοφόρα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάσταση, διαβάστε την άκρως διαφωτιστική ανάλυση του Bart Beaty, ενώ γαλλόφωνοι και γαλλοτραφείς παρακαλούνται να μας δώσουν τα φώτα τους σχετικά με το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα…

bande_dessinee37

  • 2. “Screw you guys, I’m going home!”

alan_moore

Ο Alan Moore συνοψίζει σε μια δανεική ατάκα, τη στάση του τα τελευταία χρόνια απέναντι στη βιομηχανία των comics και μιλάει στο CBR για το νέο underground περιοδικό του με τίτλο DODGEM LOGIC, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο (ο Άρης Κώτσης, είχε μεταδώσει πριν από μερικές μέρες από αυτή τη στήλη τις πρώτες λεπτομέρειες της έκδοσης).  Παρότι το παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη του CBR, δεν λέει κάτι καινούριο, το αναδημοσιεύω, πιστεύοντας ότι εξηγεί τις θέσεις του εύστοχα και με περιεκτικό τρόπο:

I don’t really consider myself to be part of the comics scene in the way I used to be, anymore than I’m part of the literary scene or the music scene. I just do various things in various areas that I’m interested in doing. The magazine is an expression of that attitude. I suppose that I’ve been annoyed of my treatment by the comics industry, particularly over these last few years. I decided in the spirit of Eric Cartman, “Screw you guys, I’m going home!”

  • 3. O ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ULYSSES) του James Joyce, ένα μνημειώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας μεταφέρεται σε webcomic…

ulysses-seen…σε μια από τις πλέον φιλόδοξες μεταφορές που γνώρισε μέχρι σήμερα το Μέσο. Ο ιθύνων νους πίσω από το ULYSSES SΕΕΝ, Robert Berry, μιλάει στο Newsarama για τις λεπτομέρειες.

  • 4. Οι Times Online γιορτάζουν τα 70χρονα της Marvel

…με ένα εξαιρετικό (για non related μέσο) αφιέρωμα  σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο μέρος, ανάμεσα στα 70 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τη Marvel, αυτό που δεν ήξερα και μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι στο cartoon των Fantastic Four που βγήκε στα 1970s, δεν υπήρχε ο Human Torch, γιατί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του χαρακτήρα σε τηλεόραση και κινηματογράφο, ανήκαν στα Universal Studios, κι έτσι, τέταρτος φανταστικός, έγινε ένα ρομπότ με το όνομα H.E.R.B.I.E. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, ο Stan Lee θυμάται (κι αν σκεφτείς τη δεξαμενή από την οποία αντλεί μνήμες, αυτό δεν μπορεί παρά να έχει πάντα ενδιαφέρον). Στο τρίτο μέρος,  ο John Romita Jr. (yeap, αυτός που θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Comicdom Con Athens 2010! ) δίνει μια εξαιρετική συνέντευξη, μιλώντας τόσο για το πως ήταν να μεγαλώνει μαθαίνοντας για τους υπερήρωες ενώ ο πατέρας του… τους σχεδίαζε, αλλά και για τη δική του πορεία με τους ίδιους χαρακτήρες, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο μέρος, ο Chris Claremont μιλάει για τους X-Men, ως ο άνθρωπος που επηρέασε τη μυθολογία των μεταλλαγμένων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Τέλος, για “επιδόρπιο”, υπάρχει και ένα μικρό gallery από 19 “κλασσικά” εξώφυλλα της 70χρονης πορείας της Marvel. Μόνο, πριν αρχίσετε να επισκέπτεστε τα links, μια διευκρίνηση: το αφιέρωμα δεν μας λέει πολλά καινούρια πράγματα και προφανώς απευθύνεται σε ένα βαθμό και στους απέξω, οπότε να είστε προετοιμασμένοι ότι ίσως να πέσετε πάνω σε πληροφορίες που τις ξέρετε ήδη.

amazingspread_1_636823a

  • 5. Τέλος εποχής για το Comics Journal με το #300

comicsjournal300Το ιστορικό περιοδικό της “σοβαρής” κριτικής comics γίνεται πλέον εξαμηνιαίο, ενώ ενδυναμώνεται σημαντικά το site της έκδοσης, αναγνωρίζοντας έτσι τον καταλυτικό ρόλο του internet στην comics δημοσιογραφία. Πλέον το νέο site του COMICS JOURNAL θα έχει καθημερινά updates, με συνεντεύξεις, ειδήσεις και ανταποκρίσεις, ενώ το έντυπο, θα γίνει μεγαλύτερο και θα περιλαμβάνει περισσότερη ύλη. Το μόνο σίγουρο σχετικά με την τιμή του, είναι ότι αυτή θα αυξηθεί, αν και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι δεν θα ξεπεράσει τα $19.99. Το CBR News μίλησε με τον editor του COMICS JOURNAL, Gary Groth, την assistant editor, Kristy Valenti και τον managing editor, Michael Dean για τις λεπτομέρειες των επικείμενων αλλαγών.