ECHO

Writer/artist: Terry Moore
Μετάφραση: Νίκος Βρυώνης
Jemma Press

Είχε πριν λίγο καιρό ανακοινωθεί ότι οι εκδόσεις Jemma Press επρόκειτο να εκδώσουν στα ελληνικά το αριστούργημα του Terry Moore, ECHO. Με τη νέα του αυτή δουλειά, ο Moore (STRANGERS IN PARADISE, RUNAWAYS, SPIDER-MAN LOVES MARY JANE) ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να κρατήσει την παραγωγή του σε εξίσου υψηλό επίπεδο, όπως αυτό που έδωσε στο κοινό με το απίθανο STRANGERS IN PARADISE (στη θέση 18 του δικού μας top 100 της δεκαετίας που μας πέρασε). Ο βραβευμένος με Eisner δημιουργός κατάφερε, όχι μόνο να μην απογοητεύσει, αλλά και να μην επαναπαυτεί στις δάφνες του αναπαράγοντας τον εαυτό του.

Η Τζούλυ φωτογραφίζει λουλούδια κοντά στη Λίμνη του Φεγγαριού, όταν γίνεται μια τεράστια έκρηξη. Δευτερόλεπτα μετά, πέφτουν πάνω της μικρά μεταλλικά σφαιρίδια. Όταν γυρίζει στο σπίτι της, βρίσκει στην καρότσα του φορτηγού της ένα συμπαγές κομμάτι από το ίδιο μέταλλο. Αυτό κολλάει πάνω στο στήθος της και ελκύει όλα τα άλλα σφαιρίδια δημιουργώντας έναν μεταλλικό… στηθόδεσμο. Και αρχίζει η περιπέτειά! Η Τζούλυ δε γνωρίζει ότι αυτό που διακαώς θέλει να ξεφορτωθεί είναι μια συμβιωτική πυρηνική πανοπλία, μέρος ενός μυστικού στρατιωτικού πειράματος. Ποιός θα τη βοηθήσει να καταλάβει τι της συμβαίνει; Και ποιός θα τη γλυτώσει από τους πράκτορες που την κυνηγούν; Είναι, άραγε, η μόνη με την εκρηκτική αυτή δύναμη στα… χέρια της;

Δεν είναι μόνο η καλή ιδέα που κάνει το comic να ξεχωρίζει. Εδώ που τα λέμε, είναι μέσα στα πλαίσια του superhero origin ο συνδυασμός “επικίνδυνο στρατιωτικό πείραμα που πάει στραβά + αθώος που μπλέκει”. Είναι η προσέγγιση αυτού του θέματος που κάνει το comic ευφυές. Ο Moore δεν πέφτει στην παγίδα να μας πει την ιστορία ενός κομματιού από μέταλλο, όσο ενδιαφέρον και αν είναι. Εστιάζει στην ηρωίδα του, την Τζούλυ, μια γυναίκα που βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, αφού γύρω της οι σχέσεις πάνω στις οποίες είχε επενδύσει, καταρρέουν. Ήταν για εκείνη δύσκολα τα πράγματα, πολύ πριν βρεθεί μπλεγμένη με πυρηνικές πανοπλίες και τώρα θα πρέπει να υπερβεί τις δυνάμεις της για να καταφέρει να φτάσει στην άκρη του νήματος. Και με αυτό το σκεπτικό, ο Moore έδωσε σε αυτό το κομμάτι μέταλλο εξαιρετικές ιδιότητες. Δεν είναι μόνο η δύναμη που έχει η πανοπλία (και είναι πολύ, μα πολύ, ισχυρή!), ούτε το ότι θα της κρατήσει στητό το στήθος για πάντα. Ο Moore προίκισε αυτό το κομμάτι ύλης με empathy, μπορεί, δηλαδή, να αντιλαμβάνεται τις προθέσεις των άλλων και να αντιδρά αναλόγως. Μοιάζει να έχει δική του ζωή, ή μάλλον να προσαρμόζεται σε αυτή εκείνου που το φοράει. Ακόμη, λοιπόν, και το εύρημα που κάνει το ECHO μια ιστορία δράσης, αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για τον Moore να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα υπαρξιακά ερωτήματα. Από το comic δε λείπει και το χιούμορ, το οποίο είναι διακριτικό και απόλυτα συνυφασμένο με την προσωπικότητα των ηρώων, αλλά και τις ιδιαίτερες κατάστασεις στις οποίες βρίσκονται.

Το σχέδιο είναι επίσης ένα από τα δυνατά σημεία του ECHO. Ο Moore επιλέγει και πάλι το ασπρόμαυρο σχέδιο, γιατί, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Comic Book Resources, έτσι νιώθει cartoonist και το ασπρόμαυρο σχέδιο δίνει μια δυναμική μοναδική. Χωρίς να είναι σε καμία περίπτωση απλοϊκό, το ECHO έχει καθαρές γραμμές και δίνει την αίσθηση ότι η ιστορία θα μπορούσε να αποτυπωθεί μόνο έτσι και με κανέναν άλλο τρόπο. Το lettering της ελληνικής έκδοσης κρατά το χαρακτήρα του σχεδίου και είναι πολύ καλό.

Η ελληνική έκδοση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ποιοτική, με καλή μετάφραση που αποδίδει το πνεύμα του κειμένου. Καλή είναι και η τιμή του, που επιτρέπει σε όλους να το αποκτήσουν και να το χαρούν.

Χαρείτε το, λοιπόν!