Τα Νέα Comics Της Giganto

Φέτος στο Comicdom Con Athens 2010, όπως και πέρυσι άλλωστε, είχαμε πλούσια εκδοτική δράση από την εγχώρια σκηνή. Ορίστε μια γεύση από τις νέες κυκλοφορίες της Giganto Books.

COMMON COMICS #5: Purr
Κείμενα/Σχέδια: Παναγιώτης Πανταζής

Συνεχίζοντας την ιστορία της Ουλένκα και του Οδυσσέα, που ξεκίνησε στο COMMON COMICS #3 και που κλείνει με το παρόν τεύχος, ο PanPan μας ταξιδεύει για μια ακόμη φορά σε μονοπάτια αστικά (αλλά όχι μόνο, αυτή τη φορά…). Η λέξη “ταξιδεύει”, η οποία διαφαίνεται ακόμη και στο εξώφυλλο, αντιπροσωπεύει άριστα τα όσα διαδραματίζονται σε αυτό το τεύχος. Ο Οδυσσέας θα κάνει το δικό του “ταξίδι”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ώστε να μπορέσει να ξορκίσει το παρελθόν και να αποκαταστήσει τις ισορροπίες.

Το σχέδιο του Παναγιώτη παραμένει στο γνωστό ύφος που μας έχει συνηθίσει. Κάθε φορά όμως που διαβάζω κάποια καινούργια δουλειά του, μου δίνεται η εντύπωση πως έχει προχωρήσει ένα ακόμα βηματάκι παραπέρα. Έτσι και τώρα, χρησιμοποιώντας την αφαίρεση στον υπερθετικό (λίγο οξύμωρο αυτό…), παρουσιάζει την ιστορία του με ένα πολύ καλό ρυθμό, ανεβάζοντας και ρίχνοντας τις ταχύτητες κατά περίσταση, χρησιμοποιώντας έξυπνο paneling.

Όλη η έκδοση, με το χοντρό χαρτί σε σέπια τόνους και το μονόχρωμο σχέδιο, αλλά και το λιτό εξώφυλλο, παραπέμπουν σε ένα ιδιαίτερο και μελαγχολικό comic. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει την παράλληλη αφήγηση δύο ιστοριών, βοηθάει τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να αποκτήσει τις ίδιες αγωνίες με τον Οδυσσέα. Γενικά πιστεύω πως είναι ό,τι πιο “προσωπικό” μας έχει δώσει ο PanPan μέχρι στιγμής.

Μοναδική μου ένσταση ένα συγκεκριμένο δισέλιδο, όπου οι διάλογοι μου φάνηκαν ¨κάπως”…

Φυσικά, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον στις δουλειές του Πανταζή, το album συνοδεύεται από το soundtrack του, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το blog του Παναγιώτη.

KRΑΚ ΚΟΜΙKS #5
Κείμενα/Σχέδια: Τάσος Μαραγκός

Ο Μάρκος γύρισε από την εκδρομή “ανανεωμένος”. Όμως γύρισε και κάποιος άλλος και τον περιμένει στο σπίτι… Ο πατέρας… και είναι αγριεμένος!

Αναγκασμένος να δουλέψει το καλοκαίρι για να “στρώσει”, και με την σκέψη της επερχόμενης στρατιωτικής θητείας να τον αποσυντονίζει και να τον αγχώνει, ο Μάρκος θα κάνει μια… απόπειρα για τη μεγάλη φυγή. Θα αποτύχει, αλλά η εμπειρία θα του δείξει κάποια πράγματα…

Η ιστορία λοιπόν στο ΚΡΑΚ #5 συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το #4 (το οποίο κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο comic στα Comicdom Awards φέτος). Στο γνωστό του στιλ, ο Μαραγκός συνεχίζει την αφήγηση για τη ζωή του Μάρκου και τις περιπέτειες του στο (κατά τα άλλα) όμορφο νησί της Σύρου. Σε αυτό το τεύχος πέφτουν λίγο οι καταιγιστικοί ρυθμοί σεξ και μπίρας που υπήρχαν στα προηγούμενα, και γίνεται μια λίγο πιο εσωτερική αναζήτηση στη ζωή του Μάρκου.

Το σχέδιο του Τάσου, αναγνωρίσιμο πια, παραμένει χιουμοριστικκό και δυναμικό. Απολαμβάνω ιδιαίτερα λεπτομέρειες όπως οι “ήχοι” ( “ξύσε-ξύσε” και “ΤΣΙΡΙΔΑ”) και η ταπετσαρία στο σπίτι του Μάρκου.

Εκτός από την ιστορία του Μάρκου (Hard Rock 5), μέσα στο KRAK θα βρείτε και τις ιστορίες του Κ.Ομίστα, αλλά και μια σύντομη βιογραφία του Ισπανού αγωνιστή Buanaventura Durriti.

Αφού ξεπεράσαμε το στάδιο της ευχάριστης έκπληξης μετά τα πρώτα KRAK KOMIKS, πλέον ξέρουμε ότι πιάνοντας το βιβλιαράκι του Τάσου Μαργκού στα χέρια μας, θα διαβάσουμε καλές ιστορίες με όμορφο σχέδιο και πολύ χιούμορ!

HEHE! #1
Κείμενα/Σχέδια: Τόμεκ – Γιάννης Μπαρδάκος

Αχμ..Πως περιγράφεις τώρα αυτό το album..;;

Εντάσεται στην κατηγορία πραγμάτων που ΔΕΝ μπορείς να περιγράψεις με μία λέξη οπωσδήποτε!

Ας το πάμε αλλιώς. Μετά τα HEHE! #1 και #2 που αυτοεκδόηκαν από τους δημιουργούς το 2006 και το 2007, ακολουθεί η “επίσημη” έκδοση, με εξ’ αρχής αρίθμηση και νέες ιστορίες.

Το καταπληκτικό εξώφυλλο μπορεί μονάχα να σε προϊδεάσει/προειδοποιήσει για το τι θα βρεις μόλις το ανοίξεις.

Ιστορίες που παίζουν στα ταμπλό του σουρεαλισμού, του σαρκασμού, πάντα με μεγάλες δόσεις (μαύρου και μη) χιούμορ. Δέκα μικρές ιστορίες βγαλμένες από τα μεγάλα βάθη της (αρρωστημένης;) φαντασίας των δύο δημιουργών.

Το σχέδιο μοναδικό, κινειται προφανώς στα ανάλογα μοτίβα που απαιτούν οι παλαβές ιστορίες τις οποίες συνοδεύουν.  Όσο και αν σε στιγμές ήθελα να βγάλω τα μάτια μου, προσπαθώντας να καταλάβω τι είναι αυτό που βλέπω, το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά καταπληκτικό.

Πραγματικά δυσκολεύομαι να γράψω πολλά πράγματα για το HEHE! Ας κλείσω με αυτό: Από τις πιο πρωτότυπες δουλειές που είδα τελευταία.