M/A/C: Layer #11: Cosplay Madness

Comicdom_Cosplay_MascotΌχι, σοβαρά. Για ποιο άλλο θέμα θα μπορούσα να γράψω σήμερα; Τα νέα που δημοσιεύτηκαν στο site μας σήμερα στις 8 το πρωί είναι τόσο μεγάλα που ακόμα κι αν μετά από μένα κάποιος άλλος συντάκτης γράψει για το ίδιο πράγμα, πάλι δεν θα είναι υπερβολή.

Πριν δυο χρόνια, σκεφτήκαμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens με έναν διαγωνισμό Cosplay. Κύριος στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα event στο οποίο διοργανωτές, συμμετέχοντες και θεατές θα περνούσαν καλά και θα περίμεναν πώς και πώς το επόμενο. Διακινδυνεύοντας να ακουστώ αλαζόνας, νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε. Εισπράξαμε τόσα καλά σχόλια που σχεδόν δεν το πιστεύαμε. Ο κόσμος πέρασε καλά, οι διαγωνιζόμενοι πέρασαν καλά κι εμείς που τρέχαμε για να βγει όλο αυτό, αφού συνήλθαμε από το κώμα που είχαμε πέσει από την κούραση, κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και είπαμε: “Ας το κάνουμε και του χρόνου!”.

Και το κάναμε.  Θα μπορούσα να επαναλάβω την προηγούμενη παράγραφο, γιατί ακριβώς το ίδιο έγινε και τη δεύτερη χρονιά. Η διαφορά ήταν ότι, έχοντας την εμπειρία της πρώτης, η διαδικασία κύλισε με λιγότερα προβλήματα, ήταν πιο σωστά οργανωμένη και το κώμα στο οποίο πέσαμε είχε σαφώς μικρότερη διάρκεια. Κοιταχτήκαμε και πάλι μεταξύ μας και είπαμε “Ε, του χρόνου ας το κάνουμε ακόμα καλύτερο”.

Cosplay_2013_Logo

Comicdom Cosplay logo and mascot designed by Tomek

Για εμάς, καλύτερο σημαίνει δυο πράγματα: Το primary objective, όπως θα έλεγε και ο Alex Murphy, είναι όλοι όσοι συμμετέχουν, είτε ως διαγωνιζόμενοι είτε ως θεατές, να περνούν καλά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Το δεύτερο για το οποίο προσπαθούμε – και πιστέψτε με σε αυτό, δαπανούμε πολύ χρόνο σε συζητήσεις – είναι να έχει η διοργάνωσή μας ποιότητα αντίστοιχων οργανώσεων εξωτερικού. Διακινδυνεύοντας ακόμα μία φορά να ακουστώ αλαζόνας, θα πω ότι και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει.

Όπως και να το δει κανείς, η ύπαρξη κριτικής επιτροπής, η θέσπιση ενός κατεβατού κανόνων (μέχρι το ανώτατο μήκος ενός prop έχουμε προβλέψει) και η σχεδόν εκνευριστική προσκόλλησή μας στις διαδικασίες είχε ως αποτέλεσμα έναν διαγωνισμό πιο σωστό (ας μου επιτραπεί η λέξη) από το “φέρνω τους φίλους μου και με ψηφίζουν”. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς αυτό είναι δυσάρεστο. Θα δεχτώ ότι ενδεχομένως αφαιρεί και κάτι από τη διασκέδαση για κάποιους, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουμε την παρουσία αληθινών όπλων, όπως είθισται αλλού.

EuroCosplay_Logo

Όπως αποδείχτηκε σήμερα, είχαμε απόλυτο δίκιο. Όταν, πριν από αρκετούς μήνες, η υπεύθυνη της διοργάνωσης του διαγωνισμού, Μυρτώ Τσελέντη, ξεκίνησε τις διαδικασίες, ώστε η χώρα μας να γίνει regional partner του EuroCosplay, ήξερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η αίτησή μας δεκτή ήταν να τους δείξουμε ότι η διοργάνωσή μας είναι αντίστοιχου επιπέδου με τη δική τους. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, λοιπόν, ο νικητής του φετινού διαγωνισμού μας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay που θα γίνει στο Λονδίνο  τον Οκτώβριο.

Η χαρά μας που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους cosplayers που θα συμμετέχουν ένα τέτοιο δώρο είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη που ακόμα και σχόλια πικρά (διότι, αν και μερικές ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση, έχουν ήδη ακουστεί τέτοια) που αφορούν στην ακεραιότητα της διοργάνωσης δεν μας πτοούν. Έχουμε, άλλωστε, συνηθίσει να ακούμε τέτοια πράγματα από τα Comicdom Awards. Αν θέλετε να κάνετε τη χαρά μας ακόμα μεγαλύτερη, δείξτε μας τα καλύτερα κοστούμια σας. Δώστε την καλύτερη σκηνική παρουσία που μπορείτε. Περάστε υπέροχα. Σας περιμένουμε στις 20 Απριλίου!