QUESTIONABLE CONTENT

Questionable_Content_by_kewleusWriter/Artist: Jeph Jacques
www.questionablecontent.net

Το εν λόγω webcomic είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας του. Αρκεί να σας πω ότι ο δημιουργός του έχει παρατήσει την μέχρι πρότινος μόνιμη δουλειά του και πλέον βιοπορίζεται ολοκληρωτικά από αυτό. Επίσης, είναι από τα λίγα webcomics που ανανεώνονται τόσο συχνά (πέντε φορές την εβδομάδα) και πιθανότατα αυτός να είναι ένας από τους κύριους λόγους της δημοτικότητάς του. Άλλωστε, το QUESTIONABLE CONTENT, ή αλλιώς QC, μετρά ήδη 2.381 strips, τα περισσότερα εκ των οποίων διατηρούν το χιούμορ, την ευστοχία και το ενδιαφέρον τους, ακόμη και αν διαβαστούν μεμονωμένα και όχι ως συνέχεια της όλης ιστορίας.

Στο προκείμενο τώρα, συναντάμε τον κεντρικό ήρωα, Marten Reed, και τον φίλο του, Steve, τη συγκάτοικό του, Faye, την κοπέλα του, Dora, αρκετούς guest χαρακτήρες και, φυσικά, το ρομποτο-ανθρωπόμορφο PC-πλάσμα, τον Pintsize. Πολλές ιστορίες εκτυλίσσονται γύρω από τον Marten, ή και χωρίς αυτόν, σε έναν κόσμο που είναι σαν τον δικό μας και παράλληλα δεν είναι. Θα μπορούσαν, δηλαδή, όλα αυτά και να συμβαίνουν σε μία σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν, ευτυχώς, ορισμένα στοιχεία που το κάνουν λίγο απίθανο. Για παράδειγμα, ρομποτάκια που τρέχουν από εδώ και από εκεί, δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο για εμάς, αλλά ο Jacques φροντίζει να υπάρχουν στο QC, για να κάνουν την καθημερινότητά μας λιγότερο βαρετή!

robatingΟ Marten είναι γύρω στα 20 και κάτι, ακούει φανατικά indie rock, και τον λες λίγο φύτουκλα. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η κολλητή και συγκάτοικός του, Faye. Κατέχει εξέχουσα θέση στο comic, μόνο και μόνο για τις ατάκες της. Καυστική και πολύ άνετη, με κάνει να σκέφτομαι μήπως ο δημιουργός ήθελε να φτιάξει αντρικό χαρακτήρα και απλώς άλλαξε γνώμη στην πορεία. Πρόκειται, μάλλον, για έναν “dude” στο σώμα μιας κοπέλας, αν και είναι sexy μέχρι να εκτοξεύσει την επόμενη ατάκα της. Παρόλο που, όσο περνούν τα χρόνια, (το comic τρέχει από το 2003) και εμφανίζονται πολλοί νέοι χαρακτήρες, θεωρώ πως η Faye ξεχωρίζει! Θες τα προβλήματα προσωπικότητας που έχει, θες οι φόβοι δέσμευσης που την κυριεύουν, πάντως υπάρχει σίγουρα κάτι που τη κάνει να προεξέχει!

Καθώς το QC έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται πολλές και διαφορετικές αλλαγές. Το ύφος και η τεχνική του Jacques έχουν εξελιχθεί πολύ, αν και ο ίδιος δηλώνει ερασιτέχνης, αφού οι βασικές του σπουδές αφορούν τη μουσική. Η γλώσσα μπορώ να πω πως είναι πολύ προσεγμένη, χωρίς πολλά slang στοιχεία και τα χρώματα είναι φωτεινά και έντονα, κυρίως τα τελευταία 4 με 5 χρόνια.

Ο κυριότερος λόγος που θα προέτρεπα κάποιον να ασχοληθεί με το QC, είναι το χιούμορ και η χαλαρότητα που αποπνέει, αφού πολλές από τις συζητήσεις μοιάζουν με αυτές που κάνουμε όλοι με τις παρέες μας. Η “οικειότητα” είναι, μάλλον, η λέξη που κρατάει τον κύριο Jacques στο προσκήνιο και θέτει το καλό παράδειγμα ενός επαγγελματία-ερασιτέχνη, που συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπάει εδώ και δέκα χρόνια.

6a00d83451bfe269e200e54f6156a38834-640wi