ARTMAYSOUND 2013

2013-AMS-posterΌσοι δεν πιστεύετε ακόμα ότι ο κόσμος είναι μικρός, για ακούστε και αυτό. Σε μια κουβέντα με τον φετινό καλεσμένο στο Comicdom Con Athens 2013, Matteo Scalera, μου έκανε την ερώτηση: “Ξέρεις κάποιον Ιταλό comic artist;”. “Προσωπικά μόνο έναν, το Armin”, απάντησα, θεωρώντας ότι είναι μάλλον απίθανο να τον γνωρίζει. “Όχι τον Armin από το Bolzano”. “Αυτόν”. Για όσους δε θυμάστε – και γιατί να θυμάστε, άλλωστε; – από τον Armin είχα πάρει μια συνέντευξη για την καταπληκτική παράσταση που συνδύαζε comics και αφήγηση, και που είχα δει όταν είχα πάει στο φεστιβάλ αφήγησης στο Bolzano. Μου είχε πει από τότε ότι διοργανώνει ένα μικρό φεστιβάλ comics στην πόλη του, αλλά το είχα ξεχάσει. Η συνάντηση με το Matteo – ο οποίος και θα παραβρεθεί σε αυτό το φεστιβάλ – μου το ξαναθύμησε. Και, μιας και λαμβάνει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, είπα να κάνω μια μικρή αναφορά.

2013-esserini-AMS-011Η πόλη του Bolzano είναι μια πιο κυριλέ έκδοση της Αράχωβας με όμορφα νεοκλασικά σπίτια, εμπορικά σοκάκια με πανάκριβες μάρκες, μεγάλες πλακόστρωτες πλατείες και γραφικά μαγαζάκια. Ξεχνιέσαι καμιά φορά ότι είσαι στις Άλπεις και νομίζεις ότι είσαι χαμένος στην παλιά πόλη μεγάλης πρωτεύουσας. Καμιά φορά μόνο, αφού σε κάθε στροφή στο βάθος βλέπεις καταπράσινες κορυφές και πίνεις το καφεδάκι σου στην κεντρική πλατεία, ατενίζοντας τις πλαγιές των Άλπεων. Αυτά τα λέω, γιατί το μικρό και χαριτωμένο αυτό φεστιβάλ έχει ακριβώς αυτό το σκηνικό.

Το όνομα αυτού είναι ArtMaySound 2013 και θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 12 Μαϊου. Το όνομά του δεν έχει πουθενά τη λέξη “comics” (ή fiumetti ιταλιστί) και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο comics, μα και άλλες εικαστικές Τέχνες, μουσική, αλλά και games. Δεν έχω πάει, αλλά, από όσα άκουσα από τον Armin και το Matteo, είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθούν καλλιτέχνες της ιταλικής – αποκλειστικά – σκηνής, να περάσουν καλά, να προβάλλουν τις δουλειές τους, να πειραματιστούν και να ακούσουν μουσικούλα. Δεν είναι κακό, σωστά; Αν υπολογίσεις, τώρα, και ότι από το Μάιο έχει ανοίξει και η φουλ τουριστική περίοδος στην πόλη που πήζει από κόσμο, καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Λάτρεψα την αφίσα του φεστιβάλ, αλλά και τα “τερατάκια” που αποτελούν τις μασκότ του ArtMaySound για τη φετινή χρονιά. Ελπίζω να καταφέρω τον Armin να μου στείλει μία!

ArtMaySound MouseionΤο 2012 – όπως είδα στις φωτογραφίες – το φεστιβάλ έλαβε χώρα έξω, στην κεντρική πλατεία. Φέτος, όμως, φιλοξενείται στο Mouseion, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης. Γιατί, ναι, το εννοούσα ότι το Bolzano είναι μια κυριλέ εκδοχή της Αράχωβας. Α! Και να σημειωθεί εδώ ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φτάνει η γκρίνια, όμως. Το Mouseion είναι ένα εντυπωσιακό, μοντέρνο κτίριο και περιμένω πώς και πώς να δω τί ενδιαφέροντα θα συμβούν εκεί μέσα.

Το πρόγραμμα έχει από όλα: workshops, cosplay, bazaar, αλλά και τραπέζια για παιχνίδια και παρουσιάσεις rpg παιχνιδιών. Μαζί βλέπω και μυστήρια events, όπως “Σχέδιο για τέσσερα χέρια”, για το οποίο θα περιμένω τις φωτογραφίες να δω τί είναι. Όλα ξεκινούν από τις 10 το πρωί και σταματούν στις 7 το βράδυ. Σταματούν για να δώσουν τη σκυτάλη στη μουσική.

Καθόλου δε θα με πείραζε να είμαι εκεί στις Άλπεις αυτό το Σαββατοκύριακο, να δω φίλους, να γνωρίσω την ιταλική σκηνή των comics, να κάνω βόλτα στην υπέροχη φύση γύρω και να πιω καφεδάκι και μπυρίτσα στα όμορφα σοκάκια.