THE SIXTH GUN

sixthgun_comicWriter: Cullen Bunn
Artist:Brian Hurt
Oni Press

Γνωστή κυρίως για τον – όχι και τόσο συμπαθή, κατ’ εμέ – Scott Pilgrim, η Oni Press είναι μια εταιρία που δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηριστεί ως mainstream, ή δημοφιλής. Φυσικά, η έλλειψη αναγνωρισιμότητας δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα των έργων που παρουσιάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το SIXTH GUN, το αριστουργηματικό comic των Cullen Bunn και Brian Hurt – του διδύμου που μας έχει δώσει ακόμη το THE DAMNED, επίσης από την Oni Press – που μπορεί με άνεση να συναγωνιστεί τις δημιουργίες των mainstream εταιριών του χώρου.

Το SIXTH GUN κινείται στα πλαίσια του λεγόμενου “weird west”. Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μείγμα western και fantasy: ισχύουν τα γνωστά στερεότυπα του western, στα οποία μας έχει συνηθίσει ο αμερικανικός κινηματογράφος, με τη διαφορά ότι η ιστορία περιλαμβάνει και μεταφυσικό στοιχείο, που με κάθε ευκαιρία κάνει αισθητή την παρουσία του. Παράνομοι και βετεράνοι του αμερικανικού εμφυλίου, συνυπάρχουν, με λίγα λόγια, με πλάσματα των ινδιάνικων μύθων και θεούς του Βουντού. Το αποτέλεσμα είναι, κατά τη γνώμη μου, εντυπωσιακό.

Καθώς η ιστορία ξεκινά, γνωρίζουμε τον Drake Sinclair, που όπως καθιστά σαφές ο Bunn από τις πρώτες κιόλας σελίδες… είναι λίγο καθίκι. Εξαπατά με την ίδια άνεση ζωντανούς και νεκρούς και φαίνεται ικανός για τα πάντα, προκειμένου να φτάσει στο στόχο του, ο οποίος είναι – μικρό Spoiler Alert – η απόκτηση έξι υπερφυσικών όπλων με τρομακτική δύναμη, γνωστών απλώς ως “the Six”. Στην πορεία, γνωρίζουμε την Becky Montcrief, κόρη ενός ιερέα, κατόχου του έκτου και ισχυρότερου από τα έξι πιστόλια (εξ’ ου και ο τίτλος του comic) και από δω και πέρα η ιστορία παίρνει το δρόμο της. Μια ομάδα πάνοπλων καθολικών μοναχών, τέσσερις δαιμονικοί καβαλάρηδες, ένας νεκροζώντανος στρατηγός της Ομοσπονδίας και ένα καλοφτιαγμένο καστ από πιστολέρο, απελευθερωμένους σκλάβους και απατεώνες, ταιριάζουν αριστοτεχνικά στην ιστορία του Bunn, που φαίνεται απόλυτα σίγουρος για το “πού το πάει”, με κάθε χαρακτήρα και story arc να βοηθά ουσιαστικά στο ξετύλιγμα της πλοκής.

 6thGun_01_0008

Το σκίτσο του Brian Hurt είναι σίγουρα ιδιαίτερο και ίσως σε ορισμένους να φανεί υπερβολικά καρτουνίστικο και ενδεχομένως αταίριαστο σε μια ιστορία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά σκοτεινή, αλλά αναμφισβήτητα δίνει στο SIXTH GUN ένα ξεχωριστό ύφος, σπάζοντας τον άγραφο νόμο του φωτορεαλισμού, που φαίνεται να κυριαρχεί, τουλάχιστον στην mainstream βιομηχανία των comics.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το review, το SIXTH GUN βρίσκεται στο 32ο τεύχος του, με τον Bunn να έχει εκ των προτέρων δηλώσει ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου πενήντα τεύχη. Επίσης, για τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες και αναγνώστες, η Oni Press έχει αρχίσει σταδιακά την κυκλοφορία hardcover εκδόσεων. Τέλος, μέσα στον μήνα που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε το SIXTH GUN: SONS OF THE GUN, ένα πεντάτευχο spin-off που έρχεται να ρίξει φως στο παρελθόν των “κακών”, προσθέτοντας έτσι περισσότερη λεπτομέρεια στη μυθολογία της σειράς.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της πρόσφατης στροφής των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων στα comics, προς αναζήτηση υλικού, το SIXTH GUN υπήρξε μια από τις πιθανές επιλογές του NBC για μελλοντικές σειρές. Ένας πιλότος γυρίστηκε, αλλά τελικά το NBC απέρριψε την ιδέα.

Συνοψίζοντας, το SIXTH GUN είναι ένα ιδιαίτερα απολαυστικό και πολύ προσεγμένο comic, που συνδυάζει τέλεια τη δράση και την καλογραμμένη ιστορία και καταφέρνει να δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μυθολογία. Με λίγα λόγια, συνιστάται ανεπιφύλακτα.

6thGun_01_0024